Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji car

Sambo i MMA legenda Fjodor otkriva kako se suprostaviti nasilnicima na ulici

Foto: Svjetski sambo savezu
1/3
08.10.2023.
u 21:48

Jedan od najvećih MMA boraca svih vremena, negdašnji suparnik Cro Copa, spreman je ukrstiti rukavice s jednim od najvećih boksača svih vremena Mikeom Tysonom i to po boksačkim pravilima

Sambo je sport koji se sve više probija na međunarodnu borilačku scenu. Dakako, čelnim ljudima istog nikako ne ide u prilog rusko-ukrajinski rat jer riječ je o ruskoj borilačkoj vještini čiju svjetsku federaciju predvode Rusi.

Ambicije borilačkog sporta koji objedinjuje tehnike džuda i hrvanja, a u "combat" izdanju i udaračkih tehnika, da postane olimpijskim sportom podupire i njegov najjači poklisar, jedan od najvećih MMA boraca svih vremena, danas 47-godišnji Fjodor Jemjeljanjenko.

A umirovljeni borac kojeg su prozvali "Posljednjim carem" i koji je jednu od svojih najvećih borbi vodio s našim Cro Copom (2005.), sprema se za ekshibicijsku borbu s Mikeom Tysonom. Kako je to toga uopće došlo, objasnio je kolegi iz Sportskog žurnala Predragu Sariću:

- Za jednog intervjua su me pitali da bih se borio s Tysonom. Nakon toga stigla je ponuda koja se upravo razmatra i čije pojedinosti ne mogu otkriti.

Što možemo očekivati od borbe legendi svojih sportova?

- Ako dođe do borbe ona bi se održala po boksačkim pravilima. Bez obzira na to što je Tyson odavno završio svoju natjecateljsku karijeru i dalje je opasan za svakog protivnika jer vještine stjecane godinama nisu nestale. Podcjenjivanje Tysona, zbog njegovih 57 godina, mogla bi biti najveća pogreška njegova protivnika.

Fjodor je majstor samba i džuda a trenirao je i boks i kikboks kako bi bio što kompletniji borac.

- Savršeni borci ne postoje pa ni ja nisam izuzetak. Kad se govori o sambu, naročito o njegovoj "combat" verziji, može se reći da taj sport stvara univerzalne borce koji nemaju slabo mjesto. No, na strunjači, u ringu ili kavezu uvijek značaj imaju i različiti faktori kao što su stare ozljede, promjena vremenskih zona, trenutno raspoloženje, mogući problemi kod kuće i slično. Zbog toga, ma kako bilo pripremljeni slučajnost uvijek ima svoje mjesto.

Neki će reći da je sambo jako dobra polazna točka za sve one koji žele biti MMA borci. No, borilačke vještine ne uče praktikante samo umijeću borenja.

- Poštivanje trenera i protivnika, to je osnova svih borilačkih vještina i sambo nije izuzetak. To je ono što se usađuje djeci i omladini od prve vježbe i kao crvena nit se provlači kroz sve treninge. U sambu nema politike ni nacionalnih problema. Vi protivniku stisnete ruku prije i poslije borbe i Međunarodni sambo savez sve čini da u ovom sportu vlada zdrava atmosfera, kako u areni tako i izvan nje.

Osim po desetogodišnjoj nepobjedivosti, Fjodor je ostao upamćen i po tome da je odbio lukrativnu UFC-ovu ponudu.

- Ne mjeri se sve s novcem. Osim toga, ma kakva god komercijalna koristi od verbalnog provociranja protivnika bila ja ne mogu prelaziti preko svojih načela. Odgajan sam na vrijednostima poštivanja protivnika.

Ono što sambo uči jest i da poraz ne predstavlja "kraj svijeta" nego novi početak.

- Bez poraza nema ni pobjeda. Osim toga, sambo vas uči i samoobrani i gradi vam samopouzdanje. Ima ljudi kojima cijelog života uspijeva da izbjegnu konfliktne situacije na ulici. I tada, reklo bi se, može se i bez vještine samoobrane, a u stvari nije baš tako. Huligani na ulici uvijek predosjećaju s kim mogu zakačiti a s kim ne.Mnogo zavisi od toga kako se čovjek drži kako govori, kako se ponaša. Unutrašnja snaga, snaga duha, ne treba se specijalno demonstrirati, ona izbija iz čovjeka bez njegove volje. Što se tiče vještine da se bezopasno padne u svakodnevnom životu ona je neophodna svim ljudima. Svako može da se saplete ili posklizne. Ako ne vladate umijećem spretnog padanja možete se ozlijediti. Ako ste pak prošli kratak tečaj vježbanja samba u slučaju pada na ulici vaše tijelo će samo izvesti sve radnje s minimalnom štetom po vaše zdravlje. Zbog toga vježbanje samba nije samo obrana od huligana nego i obrana od ozljeda u svakodnevnom životu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije