Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za prestižni Challenger Cup

S kapetanicom počinje lov na natjecanje u kojem nikad nismo igrali

storyeditor/2022-07-09/PXL_290821_34362439.jpg
10.07.2022.
u 21:20

Naše odbojkašice igrat će na Svjetskom prvenstvu u skupini D u dva grada, nizozemskom Arnheimu i poljskom Gdanjsku koji su međusobno udaljeni ni više ni manje nego 1130 kilometara.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija vraća se u Zadar, koji je od 28. do 31. srpnja domaćin prestižnog Challenger Cupa. Nakon dvogodišnje stanke izazvane pandemijom ovo natjecanje pobjednicima daje promaknuće za igranje u FIVB odbojkaškoj ligi nacija 2023. Hrvatska reprezentacija za Challenger Cup pripremat će se u Zadru.

Treća sreća u Zadru

Ove godine primjenjuje se nova formula od osam momčadi. Na turniru će se igrati dvije utakmice dnevno. Četiri četvrtfinala bit će podijeljena između prvog i drugog dana natjecanja. Polufinale se igra 30. srpnja, a posljednji natjecateljski dan rezerviran je za borbe za medalje. Odbojkaški Challenger Cup uveden je 2018. godine, a na prvom turniru u Limi, u Peruu, pobjednice su bile Bugarke. Godinu potom, također u Limi, nastupila je i Hrvatska izabrana vrsta zauzevši na kraju četvrto mjesto, izgubivši u borbi za broncu 0:3 od Argentine. Pobjednice te godine bile su reprezentativke Kanade.

Challenger Cup trebao se odigrati u Hrvatskoj najprije 2020. godine, potom i 2021. godine, no zbog pandemije koronavirusa oba je puta morao biti odgađan zbog epidemioloških mjera. Ususret kupu predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković je izjavio:

– Nismo odustajali od ovog za nas iznimno važnog natjecanja, nije nas ni svjetska pandemija mogla spriječiti u želji da organiziramo Challenger Cup. Cilj nam je pokušati se u sklopu tog turnira kvalificirati dogodine i za Ligu nacija, svjetsku ligu najboljih odbojkaških reprezentacija, jer smo uvjereni da nam je tamo i mjesto. U međuvremenu u te dvije godine došlo je i do nekih promjena u našem sastavu, od izbornika do nekih igračica, ali time nismo ništa izgubili na kvaliteti koju posjedujemo. I zato se svi skupa silno veselimo još jednom odbojkaškom prazniku u Zadru – istaknuo je Baković.

Na Challenger Cupu u Zadru uz reprezentaciju Hrvatske nastupit će i reprezentacije Portorika, Francuske, Kolumbije, Kazahstana, Češke, Kameruna i Belgije. Važno je istaknuti da će Hrvatska, za razliku od rostera koji je bio na Mediteranskim igrama, biti jača za kapetanicu Samantu Fabris, koja je ovo ljeto iz Rusije prešla u Tursku. Ne treba posebno dodavati koliko je Samanta bitna za reprezentaciju jer je riječ o trenutačno jednoj od najboljih pucačica na europskoj sceni. Inače, Hrvatska do sada nikada nije igrala u Ligi nacija.

Stižu Mlinar i Strunjak

– Pripreme za ovo natjecanje počele su danas u Zadru, a osim Samante priključit će nam se još dvije sjajne igračice – Lucija Mlinar i Ema Strunjak. Odigrat ćemo u Zadru i tri prijateljska susreta protiv Turkinja – rekao je Frane Žanić, direktor reprezentacije.

Odbojkašice Hrvatske igrale su i lani u Zadru, skupinu Europskog prvenstva. Izborile su tada plasman u osminu finala i put u Beograd, gdje ih je zaustavila Francuska. U tom trenutku to je značilo da su naše odbojkašice ostale bez plasmana na Svjetsko prvenstvo. Međutim, kako je kasnije Rusija izbačena sa SP-a zbog agresije na Ukrajinu, Hrvatska je upala kao prva rezerva i igrat će od 23. rujna do 15. listopada u Nizozemskoj i Poljskoj.

Naše odbojkašice igrat će u skupini D zajedno s domaćinom Poljskom, Dominikanskom Republikom, Južnom Korejom, Turskom i Tajlandom. Ova skupina igra u dva grada, nizozemskom Arnheimu i poljskom Gdanjsku. I sve bi bilo u redu da nije malo prevelika kilometraža između ova dva grada. Ni više ni manje nego 1130 kilometara. U prijevodu, reprezentacije koje će se seliti iz jednog u drugi grad gubit će dosta vremena na putu.

Na Challenger Cupu sudjeluje osam reprezentacija, a samo će prvoplasirana sljedeće sezone igrati Ligu nacija

Ulaznice za Challenger Cup mogu se kupiti od 11. srpnja u sustavu Eventim.hr te na blagajni ŠC-a Višnjik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije