Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED - BOŽIDAR JOVIĆ

U nekim trenucima utakmica je izgledala kao utrka 'fiće' i 'porschea'

Francuska - Hrvatska
Foto: facebook.com/Hrvatski.rukometni.savez
1/16
24.01.2016.
u 10:00

Igrali smo protiv vrhunskih znalaca, koji su znali kako napraviti "višak", znali su u svakom trenutku kako treba igrati protiv nas, pa su nam vratari opet bili na vjetrometini

Teško je pronaći prave riječi nakon ovako teškog poraza. Ovo su najgore utakmice, utakmice u kojima nakon 15-ak minuta jedva čekate kraj, jer znate da se ništa dobro vašoj momčadi ne može dogoditi. Tako sam i ja, poučen bogatim rukometnim iskustvom, shvatio negdje oko trećine utakmice da nikako ne možemo nauditi suparniku. I samo sam čekao da sve to što prije završi. Nevjerojatno je bilo kako smo brzo potonuli nakon vodstva Francuza 10:9, neshvatljivo je da se neka momčad može tako brzo raspasti i predati, kao što se to dogodilo s Hrvatskom.

Sanjat će Omeyera

Francuzi su, očito je to, previše kvalitetni i previše iskusni za ovu našu momčad. Nakon 20-minutne, kakve-takve, neizvjesnosti (više rezultatski, nego igrački – jer, oni su lako zabijali golove, a mi smo se još kako mučili!), razbili su nam obranu sa pet-šest raznovrsnih akcija. Igrali smo i 5:1, i 6:0 obranu, ali nikako ih nismo mogli zaustaviti. Bili smo prespori, “mekani”, gdjekad smo ih zakasnili čak i pogledom ispratiti pri zabijanju golova...

Izgledalo je da u tom ritmu Francuzi mogu igrati do sutra! A sve je bilo, cijelu utakmicu, po istoj “špranci” - krenu u napad lagano, polako, kao da im se baš i ne igra, a onda munjevito naprave akciju u kojoj netko uvijek ostane sam i matira nas! Naši su mladići izgledali spori, nisu uspjeli čak ni prekršaje raditi na okretnijim i mudrijim Francuzima. Igrali smo protiv vrhunskih znalaca, koji su znali kako napraviti “višak”, znali su u svakom trenutku kako treba igrati protiv nas, pa su nam vratari opet bili na vjetrometini. Na našu 6:0 obranu zabijali su nam golove sa 6-7 metara i iz sredine, a na 5:1 obrani primali smo golove sa crte! Kad je tako, kad baš ništa ne “štima” u obrani, e onda vratarima nitko ne smije ništa prigovoriti!

A Omeyer je, s druge strane, opet “spustio roletu”, upisavši još jednu sjajnu večer koja će poput noćne more pratiti naše igrače u nastavku karijere. Uz onakvu francusku obranu, Omeyer može braniti i do 45. godine! A dobio sam na tribini dojam da i Francuzi mogu odigrati ovakve dvije utakmice zaredom...

Teško je sad ocijeniti je li priprema za utakmicu bila dobra. Siguran sam da je izbornik Željko Babić sa svojim Stručnim stožerom dobro “snimio” suparnika, ali bilo je očito i da je suparnik predobro “snimio” našu momčad! Nadalje, sve to izgleda na papiru lijepo kad se objašnjava kako bi trebalo igrati i zatvarati, primjerice, Karabatića, Abaloa... i razigrano društvo. Međutim, upitno je imamo li mi potrebnu kvalitetu da se na parketu provede dogovoreno? Jesu li naša očekivanja (bila) prevelika? Jesu li neki naši igrači dovoljno kvalitetni za ostvarivanje rezultata kojeg svi želimo?

I sad, eto, dolazimo do krucijalnog pitanja, kojeg ste mi postavljali nakon visokih pobjeda protiv Islanda i Makedonije: jesmo li mi doista bili toliko bolji od njih, ili su se te dvije reprezentacije “raspale poput Njemačke 1945.” u okršajima s nama? Na žalost, nisam dovoljno stručan da sad odgovorim na taj upit. To je, uostalom, pitanje za Stručni forum, za sve naše trenere koji bi se morali okupiti na jednom mjestu i dati nam pravi odgovor. Jer, ako su Island i Makedonija u stanju raspada, ako su umorni i bezidejni, onda ni mi baš nismo odveć jaki!

Francuzi iskusniji i uigraniji

Vidjet ćemo, uostalom, što će se događati do kraja natjecanja. Vidjet ćemo kako ćemo proći s Poljskom, pa iako više nemamo izgleda za plasman u polufinale, nije svejedno kako ćemo odraditi natjecanje do kraja. Ostanemo li samo na ove dvije pobjede s Islandom i Makedonijom, značit će to da se udaljavamo od europskog vrha i da padamo prema sredini. Pričekajmo kraj prvenstva, pa onda hladne glave treba sve potanko analizirati...

Francuska je, nema tu dvojbe, i dalje jedna od najmoćnijih reprezentacija na svijetu. Iskusnija je i uigranija od naše vrste, igra nevjerojatnom lakoćom. A mi se doista moramo ozbiljno zapitati gdje smo to sad?

Mnogo je tu prostora za analizu nakon ove neravnopravne utakmice. Ljudi moji, pa ne može se “fićo” utrkivati s “porscheom”! A u nekim je trenucima utakmice doista to izgledalo kao utrka “fiće” i porschea”. Zašto?

>> Očekivao sam da ćemo puno teže pobijediti Hrvate, ne znam što im se dogodilo

>> Francuzi očitali lekciju blijedoj Hrvatskoj, zabio nam i Omeyer!

>> Nismo se predali, a izgubili smo zbog lošeg otvaranja utakmice

Komentara 12

PA
pajokola1
13:05 24.01.2016.

Eto ,to je realnost,golmani su loši,pa kakav je to profesionalni golman koji cijelo poluvrijeme nema niti jednu obranu a drugi put samo jednu,problem su golmani,i to ne sad ,nego već duže vrijeme,mi od Šole nemamo vrhunskog golmana,dajte napravite više golmana a ako ne znate kupite ga negdje.

MA
MarioG
08:36 25.01.2016.

Prvo im je Lino smetao jer je HDZovac, a čovjek je kupio medalje svaki put. Onda im je smetao Goluža jer je isto HDZovac a njegove bronce su se prikazivale kao neuspjek. Sad nas nema ni blizu medalja. Sad se nitko ne buni. Bitno da više nema nepodobnih..

DU
Deleted user
15:50 24.01.2016.

Problem je trener i golman Alilović, pa taj lik cijelo poluvrijeme nije odbranio ni jednu loptu. Pa da smo stavili kip neko bi ga od francuza pogodio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije