Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik Norveške

Pobijedio sam karcinom i to dvaput! Utakmica s Hrvatskom? Bit će teško!

Cristian Berge
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
17.01.2016.
u 14:59

- Pamtim našu jedinu pobjedu protiv Hrvata. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Pobijedili smo 28:25, imali smo momčad za polufinale, ali smo sve uprskali porazom od Španjolaca

Cristian Berge, današnji izbornik norveških rukometaša, bio je sjajan igrač, nezamjenjivi član reprezentacije od 1997. do 2006. godine. Protiv Hrvatske igrao je četiri puta. Prvi put na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 1999. kada smo odigrali 23:23.

Pamti pobjedu u Tunisu

- Pamtim našu jedinu pobjedu protiv Hrvata. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Pobijedili smo 28:25, imali smo momčad za polufinale, ali smo sve uprskali porazom od Španjolaca (op.p. 24:31) u posljednjoj utakmici u skupini. Pamtim i sjajno organizirano Europsko prvenstvu u Hrvatskoj 2000. – rekao je Berge koji je krajem listopada 2004. bio teško bolestan.

- Liječnici su mi otkrili karcinom u limfnom sustavu. Kroz glavu mi je odmah prošla misao – gotovo je s igranjem rukometa. Ipak, nisam se dao, odlazio sam na zračenja gotovo svaki dan. Ne znam ni broj koliko sam puta išao. Onda mi je odjednom bilo dobro i tijekom 2005. sam se vratio na teren. Ali, znate kako se kaže, vrag nikad ne spava. Nakon dva mjeseca karcinom se pojavio na preponama. Onda sam krenuo s kemoterapijama. Mislim da sam išao u šest navrata. Trajalo je gotovo tri godine. Nije bilo ugodno. Nisam se predavao i evo danas sam tu. Ovo Europsko prvenstvo je prvo veliko natjecanje za mene kao trenera. Doduše, krenuli smo porazom od Islanda, ali vjerujem kako ćemo na kraju izboriti drugi krug – rekao je Berge.

Danas živi uobičajenim načinom.

- O bolesti više ne razmišljam. Kad ustanem obavim svoje obaveze i onda se posvećujem svojoj obitelji, supruzi Turid i sinovima – istaknuo je Berge.

O njegovoj borbi protiv opake bolesti izašla je 2008. knjiga – U jeku bitke. Rukomet je počeo igrati u Vikingu iz Stavangera.

- Imali smo solidnu momčad, a 1999. sam prvi put igrao u Ligi prvaka. Iz Vikinga sam 2000. prešao u Flensburg gdje sam igrao šest godina. Igračku karijeru završio sam u Elverumu 2011. Danas rado pogledam svaku utakmicu Flensburga, odličan sam prijatelj s Beutlerom, Knudsenom i Jensenom. I još živim svoj san da jednog dana budem trener Flensburga – priča Berge.

Berge je postao izbornik Norveške 2014. nakon što je reprezentaciju do tada vodio Robert Hedin. Ostao je na klupi bez obzira što se Norveška nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine. Ispali su u doigravanju od Austrije.

Najbolji plasman 6. mjesto

S Norveškom smo na Europskim prvenstvima igrali pet puta. Četiri puta smo pobijedili i samo jednom igrali neodlučeno (23:23). Upravo nam je taj remi donio finale Europskog prvenstva 2008. godine. A igralo se u Norveškoj. Domaćini su na kraju bili šesti što im je najbolji plasman na velikim natjecanjima do danas.

Kako će biti danas protiv Hrvatske?

- Teško. Uz sve ostali smo bez kapetana Myrhola, našeg prvog kružnog napadača. Stradao mu je prst lijeve ruke na utakmici protiv Islanda. Mali su izgledi da zaigra čak i u drugom krugu. On nam je bio važan igrač, kako u obrani tako i u napadu. Opet, ne predajemo se. Hrvatsku sam jednom pobijedio kao igrač, vrijeme je da to napravim i kao trener – zaključio je Berge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije