Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi max!

Ratnik Curry: Još se sjeća očeva nadmetanja s Petrovićem u gađanju trica

Stephen Curry
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
05.02.2015.
u 13:16

Teret velikog oca nije ga "pojeo", odavno više nije "Dellov sin". Priču donosi sportski tjednik Max!

Tada četverogodišnji dječak, sjedio je u očevom krilu pokraj parketa i širom otvorenih očiju gledao kako Dražen Petrović trpa lopte u koš. Na All Starsu u Orlandu 1992. natjecali su se najbolji tricaši NBA lige, a Stephen Curry akciju je gledao iz prvog reda iz naručja svoga oca Della, nekoć sjajnog šutera, najboljeg strijelca u povijesti Charlotte Hornetsa za koje je u to vrijeme nastupao. Natjecanje na koncu nisu osvojili ni Curry, ni Petrović već, treću godinu zaredom, Craig Hodges iz Chicago Bullsa.

Ali možda je upravo to bio onaj trenutak koji je odredio budućnost dječaka koji je 23 godine poslije jedan od najboljih NBA košarkaša, kandidat za MVP-ija regularnog dijela sezone, koji je u glasanju za All Stars u New Yorku dobio najviše glasova, četrdesetak tisuća više i od "kralja Jamesa".

Teret velikog oca "pojeo" je mnoge, ali ne i njega. Iako počeci nisu nagovještavali ono što će uslijediti. Još u srednjoj školi teško se nosio s fizički nadmoćnijim vršnjacima, a tada ga je pod svoje uzeo otac s kojim je izradio šut od kojeg se nemoguće obraniti.

– Prva tri tjedna nisam mogao dobaciti izvan reketa. Cijelo ljeto ljudi su me čudno gledali i vjerojatno se pitali "zašto ovaj uopće igra košarku". Mjesec i pol bio sam očajan, ali sam onda shvatio kako to ide – prisjetio se Steph.

Dječak koji je prije 23 godine s divljenjem gledao u Dražena, u međuvremenu je dva puta postao svjetski prvak (2010. i 2014.), najbolji tricaš lige posljednje dvije sezone, najbolji tricaš u NBA povijesti sa 272 ubačenih lopti u jednoj sezoni i najmlađi koji je stigao do postignutih 1.000 trica u karijeri i to nakon samo 369 utakmica, čak 88 manje nego što je to trebalo dotadašnjem rekorderu Denisu Scottu. Rayu Allenu, za usporedbu, trebale su 473 utakmice, a Reggieju Milleru čak 627. Upravo je Miller "otkrio" svijetu kako se rađa najbolji šuter svih vremena.

– Oduvijek sam govorio kako je Dražen Petrović najbolji šuter kojeg sam gledao u životu. Sada, ipak, počinjem dvojiti u to nakon što vidim što radi Stephen Curry – kazao je Miller.

Petrović je, pritom, u svoje dvije najbolje NBA sezone u dresu New Jersey Netsa gađao trice sa 44,4 i 44,9 posto uspješnosti, a Curry je u dvije od svojih šest sezona imao bolji postotak koji niti jednom, do ove sezone, nije pao ispod 42 posto.

Ne uspoređuju ga, međutim, samo s Draženom, Gregg Popovich otišao je korak dalje.

– To što on radi na terenu nisam odavno vidio. Izgleda kao Michael Jordan! Gledao sam kako pogađa šuteve za koje sam vjerovao kako ih nitko ne može pogoditi – ustvrdio je Pop.

Curry je bio u šoku.

– Jeste li sigurni da Popovich nije bio pijan dok je to izgovarao?

Ovo je sezona u kojoj se Steph Curry potvrdio kao superstar, u nepunih šest NBA sezona zasjenio je svih očevih 16. U top 10 košarkaša lige je u čak četiri statističke kolone (sa 22,3 koša deseti je strijelac, sa 8,2 asistencije peti dodavač, sa 2,1 ukradenom loptom po utakmici drugi kradljivac, a sa 92 posto ubačaja četvrti najuspješniji izvođač slobodnih bacanja), ali iako su mu brojke čak nešto i niže nego lani, jedna je velika razlika – s njima vuče Golden State Warriorse na vrh zapadne konferencije sa najboljim skorom sezone (39-8).

Za usporedbu, čitave prošle sezone Warriorsi su imali 51 pobjedu. Tada ih, doduše, nije vodio čovjek koji zna kako pobjeđivati, vlasnik čak pet prstena s Chicago Bullsima i San Antonio Spursima Steve Kerr. Jedan od najboljih šutera današnjice dobio je ljetos za mentora jednog od najboljih šutera svih vremena. Ta je suradnja izgledala obećavajuće, a danas, uz najbolji skor Warriorsa u povijesti poslije prvog dijela sezone, odluka generalnog menadžera franšize iz Oaklanda Boba Myersa da momčad u ruke preda Kerru izgleda genijalno.

Ali ne visi Curryju "mač nad glavom" zbog oca, iz njegove je sjene odavno izašao, više nije "Dellov sin", njegova majka Sonya, također bivša košarkašica, pazi na sinove igre, štoviše kažnjava ga. I to novčano. Očajna zbog njegove brzopletosti svojedobno je odlučila kako će ga opaliti po džepu ako na utakmici izgubi više od tri lopte. Nakon svake lopte koju "baci u bunar" iza te granice koju je postavila Steph zna što mora učiniti, platiti joj sto dolara po izgubljenoj lopti. Završi li, pak, utakmicu s manje od tri izgubljene lopte, 100 dolara mu se odbija od duga.

– Ta me oklada drži na svakoj utakmici. Jer znam da će mi slati SMS ili održati predavanje o tome što će si sve kupiti od moga novca – otkrio je Curry kojemu ugovor godišnje donosi 10,6 milijuna dolara, a od ljetos je "teži" i za 100 milijuna dolara vrijednom suradnjom s tvrtkom Under Armour. Ove sezone mami duguje tek 600 dolara.

>>Curry zabio 51, a Westbrook 45 koševa! Bogdanović i Rudež slavili pobjede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije