Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grand Chess Tour

Prvom igraču svijeta Carlsenu uvjerljiva pobjeda i prva nagrada od 40.000 USD

Foto: Jurica Galoić/Pixell
1/7
09.07.2023.
u 22:49

Internetske prijenose, i komentare mečeva, pratilo je nikad više šahovskih poklonika a najviše interesa bilo je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta Indiji, a potom u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Filipinima

Uvjerljivom pobjedom prvorangiranog svjetskog šahista Magnusa Carlsena, završeno je četvrto izdanje zagrebačkog SuperUnited Grand Chess Toura. Baš kao i ove godine u svibnju u Varšavi, norveški velemajstor odnio je i u Zagrebu prvu nagradu (40.000 USD) pobijedivši ispred Rusa Nepomnijašija (30.000 USD), iranskog Francuza Firouzje (25.000 USD), Amerikanca Caruane (20.000 USD) i nove velike nade svjetskog šaha, 17-godišnjeg Indijca Dommarajua Gukesha (15.000).

Ivanu Šariću, hrvatskom velemajstoru kojemu je ovo bio četvrti nastup na ovom turniru, za utjehu će ostati 8.000 dolara koliko od nagradnog fonda pripada devetoplasiranom sudioniku. No, za 32-godišnjeg Splićanina ovo je očekivani plasman s obzirom na to da je svih osam velemajstora, koji su se svrstali ispred njega, iznad njega i po svom rejtingu.

GALERIJA Prvom igraču svijeta Carlsenu uvjerljiva pobjeda i prva nagrada od 40.000 USD

1/7

Po riječima Zlatka Klarića, jednog od glavnih organizatora, i ovaj turnir je bio za pamćenje koliko i onaj iz 2019. kada je u Zagrebu, ako se gleda prosjek rejtinga sudionika, održan najjači šahovski turnir u povijesti. Ovaj put je zagrebački turnir povijesnim učinio Magnus Carlsen koji je prvog dana brzopoteznog dijela turnira ostvario devet pobjeda u isto toliko mečeva za što je i sam rekao da vjerojatno neće nikad ponoviti.

Inače, najviše poteza na turniru izveo je četvrtoplasirani Fabiano Caruana, trećerangirani igrač svijeta i pobjednik bukureštanskog turnira Grand Chess Toura, koji je u pet dana figure pomicao 1608 puta.

Inače, upravo je četvrto izdanje zagrebačkog GCT-a bilo i najgledanije. Internetske prijenose, i komentare mečeva, pratilo je nikad više šahovskih poklonika. A najviše interesa, a nudimo vam rang-listu, pokazali su na Filipinima (5.), Velikoj Britaniji (4.), Njemačkoj (3.), Sjedinjenim Američkim Državama (2.) a sve ih predvodi najmnogoljudnija zemlja svijeta Indija (1.).

VEZANI ČLANCI:

O popularnosti turnira svjedoči i kolona svih onih koji su poželjeli imati potpise na svojoj autogram karti svih sudionika turnira koji su ih strpljivo dijelili preko pola sata. A to je nešto u čemu je uživao i predsjednik Organizacijskog odbora Marin Marušić.

S obzirom na to da se on nije obvezao igrati sve turnire Grand Chess Toura, pa je u Zagrebu igrao na pozivnicu, priupitan hoće li u Hrvatsku doći i sljedeće godine, najpopularniji šahist današnjice Magnus Carlsen je kazao: 

VEZANI ČLANCI:

- Bude li turnira u Zagrebu i ja ću biti tu. Ovo mi je jedan od najdražih turnira, u Zagrebu je uvijek odlična atmosfera. Nakon onog posebnog dana u kojem sam ostvario devet pobjeda u devet mečeva, danas sam se osjećao potrošeno, nisam imao puno toga za dati, pa sam se trudio samo da prvi prijeđem ciljnu crtu.

A bit će zanimljivo vidjeti kako će to izgledati 2024. s obzirom na to da hotel Westin, koji se pokazao savršenim prizorištem za ovakav sportski događaj, mora u renovaciju.

VIDEO Antonija Zec: Između nastupa za Hrvatsku i operacije izabrala sam Europske igre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije