Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOUR DE FRANCE

Prva pobjeda Philipsena, Jumbo ostao bez Rogliča i Kruijswijka

Tour de France
GONZALO FUENTES/REUTERS
17.07.2022.
u 20:16

24-godišnji Belgijac, koji je više puta osvajao druga mjesta u etapama na Touru, konačno je osjetio slast pobjede na najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu.

Belgijski 24-godišnji biciklist Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) pobjednik je 15. etape Tour de Francea, vožene od Rodeza do Carcassonnea u dužini od 202,5 kilometra, nakon koje je Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) u ukupnom redoslijedu zadržao prednost pred pratiteljima.

I u ovoj etapi je bilo bjegunaca, a najduže je od trojice koji su bili u početnom bijegu izdržao Mikkel Honore (QuickStep-Alpha Vinyl), koji je uhvaćen tek 500 metara prije cilja. 

U završnom sprintu Philipsen je uspio nadmašiti sunarodnjaka Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) i Danca Madsa Pedersena (Trek-Segafredo) koji je ciljem prošao kao treći.

Tako je 24-godišnji Belgijac, koji je više puta osvajao druga mjesta u etapama na Touru, konačno osjetio slast pobjede na najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu.

Posljednju etapu drugog "francuskog" tjedna ovogodišnjeg Toura obilježila je velika vrućina i padovi koji su skupo stajali ekipu nosioca žute majice, koja je težak udarac primila već i prije starta, jer je Slovenac Primož Roglič drugu godinu zaredom bio prisiljen odustati, zbog ozljeda zadobivenih pri padu u petoj etapi.

Živa se u termometru penjala i do 39 Celzijevih stupnjeva, što je dodatno iscrpljivalo bicikliste. To je bio jedan od glavnih uzroka padova koji su se dogodili u drugoj polovici etape, a najznačajniji je bio onaj u kojem su na cesti završili vozači Jumbo-Visme Wout van Aert i Steven Kruijswijk nakon 135 km. Nizozemac je pritom zadobio ozljede desnog ramena i lakta, ostao dugo sjediti na asfaltu i nakon pružene liječničke pomoći odustao od daljnjeg nastupa.

Samo deset kilometara poslije na cesti su se našli vodeći u ukupnom redoslijedu Jonas Vingegaard i još jedan njegov pomagač Tiesj Benoot. Obojica su uspjeli nastaviti dalje i uhvatiti glavnu skupinu pa je Danac zadržao vodstvo i prednost pred drugoplasiranim Slovencem Tadejom Pogačarom (UAE Team Emirates), koja iznosi dvije minute i 22 sekunde.

U ponedjeljak je dan odmora, a od utorka do četvrtka slijede tri planinske etape u Pirinejima na kojima će dvostruki pobjednik Tour de Francea pokušati napasti vodećeg Danca ne bi li ga prestigao ili barem smanjio zaostatak.

Tour de France - 15. etapa (Rodez - Carcassonne, 202,5 km)
 1. Jasper Philipsen (BEL/Alpecin-Deceuninck)           4:27:27 sati
 2. Wout van Aert (BEL/Jumbo-Visma)                     isto vrijeme
 3. Mads Pedersen (DAN/Trek-Segafredo)                      "
 4. Peter Sagan (SLK/TotalEnergies)                         "
 5. Danny van Poppel (NIZ/Bora-Hansgrohe)                   "
 6. Dylan Groenewegen (NIZ/BikeExchange-Jayco)              "
 7. Florian Senechal (FRA/QuickStep-Alpha Vinyl)            "
 8. Luca Mozzato (ITA/B&B Hotels-KTM)                       "
 9. Andrea Pasqualon (ITA/Intermarché-Wanty-Gobert)         "
10. Fred Wright (VB/Bahrain Victorious)                     "
...
UKUPNO:
 1. Jonas Vingegaard (DAN/Jumbo-Visma)                 59:58:28 sati
 2. Tadej Pogačar (SLO/UAE Team Emirates)                 +2:22
 3. Geraint Thomas (VB/INEOS Grenadiers)                  +2:43
 4. Romain Bardet (FRA/DSM)                               +3:01
 5. Adam Yates (VB/INEOS Grenadiers)                      +4:06
 6. Nairo Quintana (KOL/Arkea-Samsic)                     +4:15
 7. Louis Meintjes (JAR/Intermarche-Wanty-Gobert)         +4:24
 8. David Gaudu (FRA/Groupama-FDJ)                        +4:24
 9. Tom Pidcock (VB/INEOS Grenadiers)                     +8:49
10. Enric Mas (ŠPA/Movistar)                              +9:58
...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije