Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kick It Out

Problemi sve veći: porast rasizma i homofobije na engleskim terenima

United City
Foto: Reuters
1/8
07.02.2018.
u 16:22

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone

Engleska organizacija Kick It Out koja se bori protiv rasizma u nogometu, objavila je izvještaj o zabrinjavajućem porastu rasističkih i homofobnih incidenta u engleskom nogometu u prvom dijelu ove sezone.

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone je u porastu za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Kick It Out je zabilježio 282 incidenta u odnosu na 177 incidenata prošle sezone.

United City
1/6

Najviše je bilo rasističkih napada (54 %), nakon čega slijedi homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija.

U izvještaju se navodi da je polovica incidenata registrirana na utakmicama elitne Premier lige (49 %), slijede Championship, League One i Two s 36 posto, te niže lige s 14 posto, a jedan posto incidenata je zabilježen na ženskom nogometu.

"Ove brojke trebaju djelovati kao poziv svima koju su u sportu. Rješavanje svih oblika diskriminacije mora biti kolektivni napor," kazao je predsjednik Kick It Outa lord Herman Ouseley.

U Kick It Outu smatraju kako su nogometne vlasti olakšale prijavljivanje takvih incidenata jer igrači mogu prijaviti incidente na internetskoj stranici organizacije ili putem aplikacije, e-pošte, telefona i društvenih medija.

"Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend. Čelnici u svim dijelovima društva i nogometa, mediji i navijači trebaju poduzeti akciju, prijaviti diskriminaciju i pomoći nam u iskorjenjivanju mržnje," poručili su iz Kick It Outa.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 1

ME
Menjik
07:41 08.02.2018.

Hoce li dobiti kaznu igranja pred praznim tribinama, kao sto su dobile i manje utjecajne drzave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije