Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA PRIČA

Prije godinu dana doslovno se borio za život, a danas će igrati protiv Hrvatske

Christmas Package 2021
Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION
10.06.2022.
u 12:56

Doživio je srčani udar, oko njega su se okupili suigrači ne bi li ga skrili od kamera, a liječnici su ga počeli oživljavati. I uspjeli su. Kasnije mu je ugrađen srčani defibrilator, bilo je pitanje hoće li se uopće vratiti nogometu. Ali sada je to itekako jasno.

Muk na stadionu Parken prije gotovo godinu dana, 12. lipnja 2021., u 43. minuti utakmice Europskog prvenstva između Danske i Finske, mnoge je naježio.

Vratio se u nogomet

U Kopenhagenu je u tom trenutku zavladala tišina, nekima su potekle suze, a nekima i molitva s usana. Tada je danski reprezentativac Christian Eriksen nepomično ležao na travnjaku i pred očima cijelog svijeta borio se za život.

Doživio je srčani udar, oko njega su se okupili suigrači ne bi li ga skrili od kamera, a liječnici su ga počeli oživljavati. I uspjeli su. Kasnije mu je ugrađen srčani defibrilator, bilo je pitanje hoće li se uopće vratiti nogometu. Ali sada je to itekako jasno.

Potpisao je za engleskog premijerligaša Brentford, a vratio se i u reprezentativni dres. S Danskom danas (20.45, Nova TV) dočekuje Hrvatsku u sklopu Lige nacija. Ne zna se koliko će minuta dobiti. Protiv Francuske i Austrije igrao je svih 90.

Dr. Dragana Primorca pitali smo koliko je opasno za Eriksena što se vratio na teren.

– Ni kardiolozi nemaju ujednačen stav. U svakom slučaju, Eriksenu smo nekoliko sati nakon srčanog zastoja ponudili genetsko testiranje u Specijalnoj bolnici “Sveta Katarina” gdje s američkim partnerima analiziramo 294 gena povezana s nizom nasljednih kardioloških stanja koja dovode do iznenadne srčane smrti. Nadam se da je napravio, uza svu dijagnostiku, i iznimno važnu genetsku dijagnostiku koja jedina može utvrditi postojanje molekularne osnove nastanka srčanog zastoja i koja može pomoći u izračunu rizika ponavljanja istovjetnog stanja – kaže sugovornik.

Za Brentford je Eriksen odigrao 11 utakmica (938 minuta proveo je na travnjaku), što je pomoglo pri njegovu oporavku?

– Očito je da su mjere poduzete na terenu nakon što je doživio zastoj srca ostavile minimalne učinke na njegovo srce, a ugrađeni implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) djelovat će kao sekundarna prevencija. On je postao prvi igrač Premiershipa koji profesionalno igra nogomet nakon ugrađenog ICD-a, koji može uspješno detektirati pojavnost aritmija u budućnosti te vratiti normalni srčani ritam u slučaju da mu se to ponovi. Eriksen ističe da mu je igranje omogućio napredak moderne medicine te da se bez straha posvetio nogometu.

Na terenu bez limita

Hoće li povratak na mjesto nesreće utjecati na njegovu psihu?

– Nedavno je dao izjavu da je njegovo srce sada najsigurnije jer se ponovno posvetio nogometu. Istaknuo je da ima potporu obitelji i da nema nikakve limite što se tiče igranja.

Kakva je situacija u Hrvatskoj što se tiče sličnih stanja?

– Hrvatska ima vrhunske kardiologe. Prije nekoliko mjeseci, genetskim testiranjem u Specijalnoj bolnici “Sveta Katarina” utvrdili smo kod jednog mladića postojanje Brugadina sindroma, stanja koje može dovesti do iznenadne srčane smrti, i u suradnji s timom prof. Manole pacijentu je ugrađen subkutani kardioverter defibrilator. Pacijent je danas sretan, osjeća se sigurno. 

>> Pogledajte i video s Darijem Šimićem

Komentara 5

SS
sokac sa drave
13:40 10.06.2022.

Kako pobjediti igra opet Vlasic Zasto?Zasto ne dobije sansu Ivanusec jedan od najboljiu u HNL-u.Zasto nema sanse za Skorica koji je bio igrac utakmice protiv portugala?Zasto?Zasto?

BI
billynik
13:14 10.06.2022.

Protiv ovakve Hrvatske može igrati svaka amaterska momčad i nema garancije da će Hrvatska pobjediti.

Avatar Mileseva
Mileseva
18:55 10.06.2022.

Danska razvaljuje ko beba zvecku! 3:0

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije