Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer o sportu

Povećat ćemo državne nagrade za naše vrhunske sportaše

Andrej i Mario Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/8
23.10.2017.
u 17:06

Hrvatski premijer Andrej Plenković uz asistenciju svog sina dijelo je medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu u džudu

Dok je tata obavljao počasnu dužnost, malac se u dvorani dobro zabavljao. Penjao se na pobjedničko postolje, jurcao po svečanoj loži i po stepenicama velike dvorane Doma sportova.

Za razliku od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je otišao čim je odradio svoju protokolarnu obvezu, premijer Andrej Plenković se zadržao u dvorani i bodrio Leu Gobec (78 kg) u borbi za broncu (koju je Hrvatica izgubila), ali je sa zanimanjem gledao i ostale borbe finalnog bloka pretposljednjeg dana prvenstva.

Premda su ga na izlazu iz dvorane dočekale silne kamere i mikrofoni, to je bio dan kada premijer nije htio govoriti o aferi Agrokor ni reternirati opozicijskom lideru Bernardiću. No o sportu je govorio s guštom.

Sportom se treba baviti

– Džudo je sport nastao u Japanu i to zato da i oni koji su tjelesno slabiji budu u stanju boriti se protiv fizički snažnijih. Osim toga, prvo što naučite u džudu jest kako padati, a onda se iz toga uči i kako se dizati, što je i sjajna životna pouka. Drago mi je da mogu podržati ovo natjecanje jer se Hrvatski džudo savez kandidirao za domaćina u trenutku kada se trebalo izložiti. Osim toga, HJS puno čini da džudo postane dio školskog programa što je hvalevrijedna inicijativa jer džudo uči mlade pravednosti i timskom duhu.
Premijeru džudo nije stran jer je u obitelji imao džudaša.

– Moj je otac bio džudaš i mislim da je dogurao do smeđeg pojasa. Tko zna, možda se džudom bude bavio i moj sin Mario koji je još za to premali, no čini mi se da mu se sviđa. Već se danima ne odvaja od jednog lavića, maskote koju je dobio od predsjednika Svjetskog džudaškog saveza gospodina Mariusa Vizera.

Šef hrvatske Vlade u mladosti se bavio košarkom pa mu je neuspjeh hrvatske reprezentacije na Eurobasketu tim teže pao.

– Šteta. Imali smo dobre izglede, djelovalo mi je da možemo biti dobri. No ovaj su put slavili naši prijatelji Slovenci koje smo u Opatiji pobijedili. Njima se poklopio sjajan naraštaj onih koji su na zalasku reprezentativne karijere i mladih zvijezda poput realovca Dončića koji stvarno djeluje fantastično. Dugo nisam vidio takav potencijal.

Andrej i Mario Plenković
1/14

Premijer se nada da će se hrvatska košarkaška reprezentacija plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo, a za nogometaše je u to gotovo siguran.

Diplomati prate sport

– Ja vjerujem da će oni taj cilj i ostvariti.

Dogodi li se to, i premijeru će to u idućim mjesecima biti zahvalna tema tijekom njegovih diplomatskih susreta diljem svijeta.

– Svi diplomati prate sport, a naročito nogomet. Kada smo u rujnu bili u New Yorku, turski predsjednik Erdoğan na velikoj sceni nije propustio priliku pohvaliti se da je Turska pobijedila Hrvatsku.

Premijer je istaknuo da je zadovoljan kako državna tajnica za sport Janica Kostelić radi svoj posao, a pred nama je naglasio:

– Povećat ćemo državne nagrade za naše vrhunske sportaše koji osvajaju medalje na najvećim natjecanjima za 100 posto. O tome smo počeli razmišljati nakon naslova svjetskih prvaka naših vaterpolista. Malo sam se informirao o toj vrsti nagrada u drugim zemljama i to povećanje je ono što naši sportaši posve zaslužuju. Isto tako, nastavit ćemo s povećanjem izdvajanja za sport jer moramo pomoći nacionalnim savezima da privuku što više mladeži u sport pa će se iz filtriranog širokog aktivizma mladih iznjedriti i kvaliteta što Hrvatskoj uvijek mora biti cilj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije