Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Trebamo novi dom'

Kako stvoriti novog Srbića, Možnika, Udea...? Jama puna prašine, gužva na tlu...

12.10.2017.
u 21:26

U dvorani su postavljene prilično nove sprave. Samo, nema mjesta. Nema mjesta za veliku jamu, nema mjesta za veliki podij...

Svjetsko zlato na preči Tina Srbića dodatno je potaknulo ideju o izgradnji gimnastičkog centra u Zagrebu. A ta ideja spominje se unazad dvadesetak godina. Jer, dvorana ZTD Hrvatski sokol sve je samo ne namijenjena za vrhunsku gimnastiku. Ne zato što je dvorana stara 130 godina. Naprotiv, ona je preuređena i odlična je za treninge predškolske i školske djece, početničkih skupina. U jednu ruku je dobra i za ozbiljnu gimnastiku. Uostalom, Tin Srbić i Marijo Možnik postali su svjetski i europski prvak u tim uvjetima.

Na kraju krajeva u dvorani su postavljene prilično nove sprave. Samo, nema mjesta. Nema mjesta za veliku jamu, nema mjesta za veliki podij. Odjednom na tlu ne može trenirati više od trideset vježbača jer postoji mogućnost da dođe do sudara i ozljeda. Posebna priča je jama ispod preče. Mala je, natrpana spužvama koje se godinama nisu prale. Ni jama se ne čisti često kao što bi trebala pa postoji realna opasnost da se pri padu vježbač dobro naguta prašine.

Jama puna prašine

– Gledajte, da bi konkretno Tin imao jaču vježbu kojom bi mogao ravnopravno konkurirati za zlato na Igrama u Tokiju, mora povećati početnu ocjenu. Mora u vježbu ubaciti niz još težih elemenata koje trenutačno ima. No, da bi se trenirala tako jedna zahtjevna vježba, mora imati kvalitetnu jamu ispod sprave, a to u Sokolu nema – rekao je Lucijan Krce, njegov trener.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Zagreb u ovom trenutku ima tri mlada vježbača pred kojima je velika karijera – Tin Srbić, Anton Kovačević i Jakov Vlahek i jednu gimnastičarku, Doru Kranželić. Da bi postali dio svjetskog vrha, moraju imaju puno bolje uvjete. A to u Sokolu ne mogu imati.

– I prije je zagrebačka pa i hrvatska gimnastika imala sjajne vježbače. No, u to vrijeme bilo se teško probiti u vrh jer nisu postojali specijalisti za sprave, već samo višebojci. Uvjeti su bili dobri jer prije vježbe nisu bile tako zahtjevne kao danas – rekao je Bojan Šinkovec, gimnastički trener.

U međuvremenu Hrvatska je dobila dvije moderne gimnastičke dvorane, ali ne u Zagrebu. Jedna je u Nedelišću, a druga u Osijeku.

Naš novi gimnastički dom trebao bi postati sportska dvorana Lučko. Napravljen je kompletan elaborat, napravljen je ugovor koji gradonačelnik Milan Bandić treba samo potpisati. Ako se to ostvari, dvorana Sokola ostala bi samo za treninge djece, a mi danas imamo 700 članova. Ne bismo pristali da se moramo posve iseliti iz Sokola. U tom slučaju radije bismo ostali u Sokolu – rekao je Tigran Gorički, predsjednik kluba ZTDH Sokol.

Vlasnici SD Lučko jako su zainteresirani da njihova dvorana bude u funkciji samo gimnastike. Bez obzira na to što su se u protekle četiri godine u dvorani u Lučkom održavala natjecanja u boksu, ritmičkoj gimnastici, futsalu, sportskom plesu, tu su trenirali košarkaši, rukometaši.

Sve spremno za 80 dana

Od dana kada bi se potpisao ugovor, dvorana može biti u funkciji gimnastike za najviše osamdeset dana. Za to vrijeme trebali bi napraviti gimnastičku jamu i postaviti sve sprave. Zna se da kupnja novih sprava košta dva milijuna eura, za izgradnju jame treba izdvojiti dodatnih 500.000 kuna. Sve te troškove trebao bi pokriti grad Zagreb, kao i godišnji najam dvorane.

– Ugovor bismo za početak potpisali na 15 godina – rekao je Gorički.

Gimnastički dom Lučko ne bi koristili samo vrhunski gimnastičari i gimnastičarke Sokola već i ostali zagrebački klubovi. Bilo bi tu mjesta i za ritmičko-sportsku gimnastiku. Jer, uz veliki podij za sportsku gimnastiku u jednom kutu dvorane nalazio bi se i posebni tepih za ritmičku gimnastiku. Pored velike dvorane, tu je još jedna mala dvorana za zagrijavanje, moderna teretana, fitness, velik broj svlačionica. Jasno, mogla bi se održavati i manja domaća i međunarodna natjecanja jer dvorana ima tribine na koje može stati 500 gledatelja.

Komentara 3

KA
kajinx
22:09 12.10.2017.

Premijer i Predsjednica, evo vam prilike da pokažete koliko vam je stalo do Hrvatske.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
01:07 13.10.2017.

Gdje su sad oni nogometaši što semafore grade u drugim državama?Takvih dvorana bi trebalo svako selo da ima a ne gradovi.

DU
Deleted user
22:25 12.10.2017.

zlovenci već spremaju Č na kraju prezimena al ništa od svega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije