Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLADIONIČARSKI SKANDAL

Pod istragom i 14 utakmica Prve HNL!

Kladionica
Vjeran Žganec Rogulja
20.11.2009.
u 16:27

Pet godina nakon “slučaja Hoyzer” nogometni svijet ponovno trese kladioničarski skandal. U jedan slučaj umiješana su i dvojica braće Hrvata.

Nakon 50 pretresa stanova i policijskih racija, uhićeno je 17 osoba, 15 u Njemačkoj i dvije u Švicarskoj. Među njima su i braća Milan i Ante Šapina. Riječ je o namještanju i pokušaju namještanja oko 200 nogometnih utakmica prošle i ove sezone u devet država. Istraga njemačkog tužilaštva i policije spominje i 14 utakmica hrvatske lige, osam utakmica lige BiH, sedam slovenske lige, čak 32 utakmice u njemačkim ligama, drugoj i nižima.

Osim toga, pod istragom su i najmanje tri utakmice Lige prvaka, 12 utakmica Europske lige kao i jedna kvalifikacijska za Europsko prvenstvo mladih vrsta.

Uglavnom Turci i Albanci

Njemački mediji spominju da su kladionice oštećene za nekoliko milijuna eura koje je osumnjičena grupa podigla iz europskih i azijskih kladionica. Njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma vjeruje da je najmanje stotinjak osoba umiješano u namještanje rezultata u raznim zemljama. Istražitelji sumnjaju da su potkupljivani ne samo igrači već i treneri te čak i čelnici europskih natjecanja, a njemački mediji apostrofiraju i prijateljsku utakmicu koja se igrala 14. srpnja 2009. između Ulma i turskog Fenerbahçea, na čijoj klupi sjedi Nijemac Christoph Daum. Turci su pobijedili sa 5:0 (1:0), a za namještanje se sumnjiče neimenovani igrač domaćina koji je navodno dobio peteroznamenkasti iznos eura.

Uhićenja su počela u četvrtak, kada je na ispitivanje u Bochum privedeno petnaestak osoba, uglavnom turskog i albanskog podrijetla. Među uhićenima su i dvojica Hrvata, braća Milan i Ante Šapina, poznati iz kladioničarskog skandala iz 2005. godine s njemačkim nogometnim sucem Robertom Hoyzerom. Ante Šapina je tada bio osuđen na dvije i pol godine zatvora, njegov stariji brat Milan na uvjetnu kaznu.

Kafić “King” radi

Tijekom policijske racije pregledani su stanovi braće Šapina u Charlottenburger ulici kao i njihovi uredski prostori u poznatome berlinskom okupljalištu Hrvata, kafiću King. Unatoč uhićenju vlasnika, King je u četvrtak i petak normalno radio.

Nitko od Hrvata kojima smo se u Berlinu obratili nije bio voljan komentirati nastalu situaciju u vezi s braćom Šapina.

Komentara 1

SM
simune mali
23:47 20.11.2009.

nema se tu sta komentirati,stavite slike tih likova i svima ce biti jasno, SVE!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije