Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gana je treća afrička reprezentacija u povijesti SP-a koja je uspjela izboriti četvrtfinale

Ples za cijelu Afriku

Gana
AFP
28.06.2010.
u 11:40

"Crne zvijezde" nemaju više Kuffoura, Yeboafa i Abedija Pelea, ne igra čak ni Essien, ali imaju Milovana Rajevca koji ih je disciplinirao.

Kamerun 1990. i Senegal 2002. Jedina dva afrička četvtfinala na svjetskim prvenstvima. Čekao se treći, tu na Crnom kontinentu svi smo od afričkog nogometa očekivali više. I bio je to u prvome krugu svojevrstan egzodus. Svi su bili izgubljeni, vrtio se stari hit Dr. Albana "Hello, Africa, tell me how are you doing". Što je trebalo učiniti, pokazao je Milovan Rajevac. Odmah mu je prepjevan i stari hit "Pjevaju i ptice s grana, Gana voli Milovana".

Srbijanski strateg, koji je otpratio svoje Srbe (slavio na početku sa 1:0) i Australiju, sve je nastavio u osmini finala SP-a. SAD, koji se stalno vraćao na ovom turniru (gubili od Engleza, od Slovenaca čak 2:0), uspio se vratiti i protiv Gane. Ali, produžetak je bio "crn". U studiju Sport 1 ovdašnje televizije bivši reprezentativac i igrač münchenskog Bayerna Samuel Kuffour nije skrivao suze:

– To je neopisiv osjećaj. Znam sve te dečke, znam koliko su se u životu namučili za ovako nešto.

John Barnes, nekadašnja zvijezda Liverpoola i engleski reprezentativac koji također radi kao komentator, zagrlio je Kuffoura i odveo ga na sredinu podija. I zajedno su zaplesali, Kuffour je pokazivao afričke plesove, Barnes nije zaostajao.

– Urugvaj nije momčad koja se ne bi mogla pobijediti. Imamo pravo sanjati – pričao je Kuffour.

Nema dvojbe da je Gana fizički najspremnija momčad na turniru. Njihova moć ponavljanja tijekom igre zapravo je fascinantna. A trčanje tijekom produžetka u osmini finala zapravo je "ugušilo" Donovana i društvo. A toj tjelesnoj moći izbornik Milovan Rajevac unio je i smisao za kombinatoriku. Gana ne samo da juri nego igrači znaju i stati na loptu te doista nisu bez izgleda u četvrtfinalu.

– Najviše sam se pribojavao te strasti svojih igrača jer bilo je nervoze prije utakmice. Bojao sam se da ih ta velika želja ne zakoči. Nogometno su uredu, ali njihov je problem uvijek bila koncentracija u ključnim trenucima. Sretan sam jer smo spasili čast afričkog nogometa. Sve što dalje učinimo bit će bonus – kaže će Rajevac.

Gana danas nema najboljeg igrača Michaela Essiena, koji je ozlijeđen i zbog toga je propustio SP, nema klase kao što su bili Kuffour, Anthony Yeboah, Abedi Pele, dvaput najbolji afrički nogometaš godine. No, "crne zvijezde" penju se u nogometno zviježđe. I ne zna se kada će pasti...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije