Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSVOJIO 10 TROFEJA

Pivarić danas završava karijeru, pamtit ćemo ga po utakmicama protiv Arsenala i Engleske u polufinalu SP-a

Zagreb: NK Lokomotiva protiv NK Varaždin u 27. kolu Prve HNL
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
26.05.2023.
u 08:00

U polufinalu SP-a protiv Engleske u Rusiji bio je jedan od naših najboljih igrača, donosio je prevagu na obje strane

Nakon Vedrana Ćorluke, Ivana Strinića, Marija Mandžukića i Šime Vrsaljka, danas će svoju igračku karijeru zaključiti i peti reprezentativac Hrvatske iz generacije koja je 2018. godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zagrepčanin Josip Pivarić (34) će u Varaždinu, gdje u posljednjem, 36. kolu HNL-a gostuje njegova Lokomotiva (18:00, MaxSport 1), odigrati svoju posljednju utakmicu.

Poetičan završetak

Karijeru će Pivarić završiti kao kapetan Lokomotive, a tu ulogu ima otkako je stigao klub na ljeto 2020. godine kad se iz kijevskog Dinama vratio u HNL. Poetičan je to završetak karijere za lijevog beka jer je svoje prve seniorske minute dobio upravo u dresu Lokomotive, s kojom je 2008. kao posuđeni igrač Dinama i ušao u prvi rang hrvatskog nogometa te u sezoni 2008./09. upisao svoje prve minute HNL-a. Točno 5417 dana nakon tog debija (26. srpnja 2008. protiv Rijeke) Pivarić će u istom natjecanju i u istom dresu i završiti svoju igračku priču.

Iako je s Dinamom 2009. godine potpisao ugovor na čak sedam i pol godina, Pivarić je u Lokomotivi bio sve do siječnja 2012. godine, kad se vratio u prvu momčad plavih. Od tada pa sve do 2017. godine kad mu je i istekao dugogodišnji ugovor, Pivarić je bio član prve momčadi Dinama te je upravo s plavima doživio svoje najveće klupske uspjehe. U dresu Dinama Pivarić je osvojio pet naslova prvaka Hrvatske i tri naslova u Kupu te igrao u tri različite sezone Lige prvaka skupivši 16 nastupa. Po Pivariću će se u Ligi prvaka posebno pamtiti jedna utakmica, iz sezone 2015./16. kad Dinamo u europskim natjecanjima nije bio ni približno konkurentan kao što je u posljednje četiri godine. Međutim, taj Dinamo je uspio svladati veliki Arsenal s 2:1, a strijelac prvog pogotka bio je upravo Pivarić, koji je u godinu i pol prije toga imao tek jedan gol na kontu. Nakon te utakmice, koju je odigrao izvanserijski, Pivarić je znatno digao svoje samopouzdanje formu i u HNL-u te sve češće počeo dobivati pozive za hrvatsku reprezentaciju. Baš tada je uslijedio transfer u kijevski Dinamo koji od 2017. do 2020., ponajviše zbog ozljeda, nije bio najsvjetlija točka što se tiče Pivarićeve klupske karijere, no zato je u tom periodu doživio najveći uspjeh u reprezentativnoj.

Do SP-a u Rusiji skupio je 19 nastupa te je postao drugi izbor za mjesto lijevog bočnog na popisu izbornika Zlatka Dalića za Mundijal. Tijekom turnira je prvi izbor za tu poziciju, Ivan Strinić, imao sve više problema s ozljedama pa je Pivarić dobio dobar broj minuta, budući da smo u tri susreta nokaut-faze igrali po 120 minuta, i iskoristio ih sjajno. Većina publike najviše se sjeća Pivarićeve izvedbe u polufinalu protiv Engleske, kad je ušao u 95. minuti protiv Ivana Strinića i pružio možda i najboljih ukupno pola sata nogometa u karijeri. Uz strijelce Mandžukića i Perišića bio je naš najbolji pojedinac te večeri, donoseći prevagu i u napadu i u obrani. S lakoćom je zaustavljao Marcusa Rashforda, a zatim i prema naprijed radio probleme Englezima, sve to u jednoj od najbitnijih utakmica u povijesti hrvatskog nogometa.

Deset trofeja

Iako nije među zvučnijim našim imenima, Pivarić će otići u mirovinu s vrlo respektabilnom karijerom. Uz srebro u Rusiji osvojio je okruglih deset trofeja (osam sa zagrebačkim i dva s kijevskim Dinamom) te upisao 26 nastupa za hrvatsku reprezentaciju i (s današnjim) 248 nastupa u HNL-u, uz ukupno 60 utakmica u europskim natjecanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije