Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAKO CIJENIO HRVATE

Pelea je oduševio Zagreb, a legendarnom dinamovcu je rekao: Dođi igrati za mene

Foto: Arhivska fotografija
1/14
29.12.2023.
u 07:00

U karijeri je Pele čak triput igrao protiv zagrebačkog Dinama, a niti jednom nije uspio pobijediti

Točno prije godinu dana nogometni svijet je tugovao, 29. prosinca 2022. godine umro je legendarni brazilski nogometaš Pelé, punog imena Edson Arantes do Nascimento. Pele je preminuo u 82. godini života, u bolnici u São Paulu, a smatra se jednim od najvećih nogometaša svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak tri put, što nije uspio nijedan drugi igrač. Pelé, taj nogometni kralj, kojeg je svojedobno predsjednik Brazila proglasio nacionalnim blagom, u 1363 utakmice tijekom karijere zabio je nevjerojatan 1281 gol!

GALERIJA Pelea je oduševio Zagreb, a dinamovca je pozvao da igra za njega

1/14

Bivši nogometaš Partizana, Dinama i Lokomotive, a kasnije i sjajni novinar Miroslav Rede, imao je čast nekoliko puta uživo gledati Pelea, te razgovarati s njim.

– Pelea se ne može uspoređivati ni s jednim nogometašem, on je izvan svake konkurencije, poput Pabla Picassa ili Elvisa Presleya. Pa Pele je prvi naslov svjetskog prvaka osvojio sa 17 godina, a u zadnje tri utakmice turnira zabio je šest golova, od toga dva Švedskoj u finalu. Imao je sve, igru s obje noge, bio je sjajan dribler, brz, hitar, nepredvidiv, fenomenalan u igri glavom – rekao nam je Rede i dodao:

– Pele je proglašen najboljim nogometašem svih vremena, ali mislim da je on i najveći sportaš svih vremena, veći i od Alija. A sigurno je bio najpopularniji u povijesti.

O popularnosti Pelea najbolje svjedoči anegdota kada ga je američki predsjednik Reagan ugostio u Bijeloj kući, naklonio mu se i rekao: "Ja sam predsjednik SAD-a Reagan. Vi mi se ne trebate predstavljati, vas zna svaki čovjek na svijetu!"

VEZANI ČLANCI:

Pele je tijekom karijere jako cijenio hrvatske nogometaše. Osim što je u Cosmosu dijelio svlačionicu s Hrvatima Mirkom Liverićem i Jadrankom Topićem, puno je puta igrao i utakmice protiv hrvatskih igrača. Po mnogima najveći nogometaš u povijesti čak je triput igrao protiv zagrebačkog Dinama, a zanimljivo, niti jednom nije uspio pobijediti plave. Prvi put Pelé je igrao protiv Dinama 1960. u São Paulu kao član kombinirane momčadi Santosa i Vasco da Game. Tom je zgodom, na otvorenju stadiona Morumbi, utakmica završila 1:1. Drugi put Pelé je 1969. godine sa Santosom gostovao u Zagrebu, i opet je bilo 1:1.

A nakon te utakmice Pele je s menadžerom prišao Krasnodaru Rori, te mu rekao: "Želimo te u Santosu!"

– Morao sam ih odbiti, jer tada sam imao 22 godine, a vrijedilo je pravilo da prije 28 ne možete iz Jugoslavije – ispričao nam je jednom pokojni Rora.

Svijet je tada obišla čuvena fotografija prijateljskoga čavrljanja brazilskoga genijalca Pelea sa zagrebačkim šmekerom Rudijem Belinom. Slavni se naš nogometaš sjeća toga razgovora.

VEZANI ČLANCI:

– Pele mi je tom zgodom kazao da ga je oduševila zagrebačka publika. Prepoznao je u toj utakmici koliko Zagrepčani vole i dobro razumiju nogomet – kazao nam je Belin.

Upravo su igrači Santosa, Pele, Carlos Alberto, Clodoaldo i Edu, koji su te 1969. igrali protiv Dinama, devet mjeseci kasnije s Brazilom postali svjetski prvaci u Ciudad de Méxicu.  A te 1970. godine Dinamo je u sklopu južnoameričke turneje gostovao kod Santosa, i treći put remizirao (ovaj put 2:2) protiv Pelea. Rudi Belin u svom je dnevniku zapisao kako je veliki Pelé pojedinačno čestitao svakome Dinamovu igraču.

Pele je tijekom karijere odigrao 91 utakmicu za Brazil (zabio 77 golova), a od reprezentacije se oprostio utakmicom protiv Jugoslavije na Maracani (2:2) 1971. godine. Utakmicu je spektakularnim golom obilježio i Hrvat Jurica Jerković i tako pokvario slavlje Peleu.

 

Komentara 1

Avatar barba_barba
barba_barba
10:26 29.12.2023.

Zagreb do 2000 i Zagreb posli 2000 su dva različita grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije