Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HERR OTTO IZNENAĐEN

Otto Barić: Robben i Sneijder bili bi sluge u vrijeme Cruijffa!

Nizozemska Urugvaj (1)
Reuters
07.07.2010.
u 21:20

Nizozemci ne igraju prepoznatljivo kao nekad, Brazilci su ih nadigrali i bilo bi čudo da osvoje zlato. Ali, nikad se ne zna...

Anonimni trener (Bert van Marwijk) dvije ekstra klase (Robben i Sneijder), maratonska pluća (Kuyt) i autoritet (Van Bommel) su u Cape Townu, gdje su se u 17. stoljeću iskrcali njihovi preci, stigli do finala Svjetskog nogometnog prvenstva. I tako ponovili uspjeh Cruijffove generacije koja je izumila "totalni nogomet". Rumunj mađarskih korijena Stefan Kovacs doveo je do savršenstva Ajax, a to je bila tada Nizozemska.

– Bili su to najbolji "tulipani" svih vremena. Bila je to nogometna revolucija, možda i najbolji nogomet nakon mađarske "lake konjice". S jednim od najboljih svih vremena Johanom Cruijffom. Nizali su šanse, bili jaki u dvobojima. Sad me Nijemci podsjećaju na tadašnje narančaste – kaže naš stručnjak Otto Barić.

Imali su nesreću prije

Bili su veliki, ali nisu uspjeli doći do svjetskog zlata?

– Da, nedostajao im je jedan korak. Imali su nesreću jer su u finalima igrali protiv domaćina, no i u tim su utakmicama do posljednjeg trena bili čak i bolji. Uglavnom, igrali su 1974. ljepše od tadašnjih prvaka Nijemaca. Imalo je Oranje i 1988. strašan trio Gullit - Van Basten - Rijkaard. I bili su narančasti prvaci Europe, na SP-u 1990. ispali su u osmini finala od kasnijih prvaka Nijemaca.

– To je bila također sjajna momčad. Igrao je najbolji nizozemski centarfor u povijesti Marco van Basten. Treća generacija igrala je u polufinalu SP-a 1998. i izgubila od Hrvatske.

– Da, to je bio Van Gaalov Ajax. U to vrijeme također evolucija, sjajno čuvanje lopte, ali i puno prodorne igre. Kluivert mi se tada posebno sviđao.

Četvrta velika generacija za Barića je najslabija.

– Ovako ću reći: Cruijffova je generacija bila najbolja, pa Van Bastenova, pa Kluivertova, a ova je najslabija. Sneijder i Robben bi u tim momčadima bili samo dobri igrači, kod Cruijffa bi bili šljakeri, a u ovoj su zvijezde. Ma, u JAR-u nisu pokazali toliko da bi igrali u finalu. Bilo je boljih momčadi, pa čak i taj Brazil koji ih je sat vremena nadigrao, ali su se provukli.

Barić žali za Urugvajem.

– Da je imao Suareza i zdravog Forlana, Urugvaj bi pobijedio Nizozemsku.

Što vas to žulja kod njih?

– Ne igraju prepoznatljivo kao prije. Van Bronckhorst zabije fantastičan gol iz igre bez prilika, uglavnom su pobjeđivali tim udarcima izvana. Ne kombiniraju kao Nijemci, Španjolci ili Brazilci. Ne sjećam se utakmice u kojoj su u serijama stvarali šanse.

Prolazna ocjena

Dakle, neće do zlata?

– Mislim da neće. Iako se nikad ne zna, ali nogometno su inferiorniji od drugog finalista.

Barić je za kraj ocijenio SP:

– Nogometno ima prolaz. I to zbog drugog kruga, zbog Nijemaca i Španjolaca. Bilo je divnih akcija, prekrasnih golova. I još ćemo uživati.

Ključne riječi

Komentara 14

LY
Lynx
23:48 07.07.2010.

Pazi bezobrazluka. O nenapadačkom i neprepoznatljivom Nizozemskom nogometu priča lik u čijoj je početnoj postavi igralo 6 stopera i za kojeg je najbolji igrač repke u to vrijeme bio toljaga i tupan Živković. Prestrašno!!!

OB
-obrisani-
00:06 08.07.2010.

Ovako glupe izjave moze samo dati onaj od sebe koji u Portugalu nije ni skupinu prosao...Sramota od O.Barica...Bas ste nasli velikog strucnjaka...A gdje je to on sad ?...Nigdje ...pa tko takve kao njega zove...Niko !!

OB
-obrisani-
16:07 08.07.2010.

I da dam jedno obećanje: kad ja budem (i ako budem) imao 80 godina, ako se pojavi neki atletičar koji će istrčati 100 metara za manje od 9 sekundi, ja neću reći da bi taj atletičar Usainu Boltu mogao biti samo sluga, a sve zato što ja mislim da najbolje samo ono čemu sam ja svjedočio i bio blizu. Bečki gospodin s balkanskim mentalitetom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije