Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišao Franz Beckenbauer

Otišla je još jedna ikona, a nakon njega nogomet je mračniji, tiši, siromašniji...

Franz Beckenbauer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.01.2024.
u 08:00

Uli Hoeness, Bayernov počasni predsjednik i bivši suigrač, opisao je Beckenbauera kao "igrača s najvećom osobnošću kojeg je klub ikada imao"

Njemačka legenda Franz Beckenbauer, kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih nogometaša svih vremena, preminuo je u 79. godini. Osvojio je Svjetsko prvenstvo kao kapetan Zapadne Njemačke 1974. i ponovno podigao trofej kao izbornik 1990. godine. Igrao je 582 puta za Bayern München, osvojivši naslov prvaka Njemačke i kao igrač i kao trener. Der Kaiser je kao igrač osvojio je i Europsko prvenstvo 1972. godine, kao i dvaput Ballon d'Or, a za Zapadnu Njemačku igrao je 103 puta. Kao igrač Bayerna osvojio je četiri naslova prvaka i bio kapetan u tri osvajanja Europskog kupa njemačkog diva 1974., 1975. i 1976. Također je osvojio Bundesligu s Hamburgom 1982. godine.

Velikan nogometne igre

U izjavi njegove obitelji stoji: "S dubokom tugom javljamo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Tražimo da nam dopustite da tugujemo u tišini i suzdržimo se od postavljanja bilo kakvih pitanja."

Među prvima je, naravno, stigla reakcija iz njegova Bayerna.

- Svijet FC Bayerna više nije ono što je bio - odjednom je mračniji, tiši, siromašniji. Bez Beckenbauera, Bayern nikada ne bi postao klub kakav je danas - stoji, između ostaloga, u službenoj izjavi bavarskog velikana.

Beckenbauer je jedan od samo tri čovjeka koji su osvojili Svjetsko prvenstvo i kao igrač i kao trener, uz Brazilca Marija Zagalla i Francuza Didiera Deschampsa.

Uli Hoeness, Bayernov počasni predsjednik i bivši suigrač, opisao je Beckenbauera kao "igrača s najvećom osobnošću kojeg je klub ikada imao".

- Kao igrač, trener, predsjednik, osoba: nezaboravan. Nitko ga nikada neće dostići. Ljudi mogu reći da su vidjeli nogomet u vrijeme Franza Beckenbauera. Bio mi je prijatelj, jedinstveni drug - i dar svima nama - rekao je Hoeness.

Aktualni izbornik Njemačke Julian Nagelsmann rekao je:

- Za mene je Franz Beckenbauer bio najbolji nogometaš u njemačkoj povijesti. Način na koji je igrao libera promijenilo je igru... Franz Beckenbauer je mogao lebdjeti na travnjaku. Kao nogometaš, a kasnije i kao trener, bio je uzvišen - stajao je iznad svega. Kada je Franz Beckenbauer ušao u sobu, soba je zasvijetlila...

Nakon epizode s Peleom u New York Cosmosu, umirovljen je 1983. i manje od godinu dana kasnije, bez menadžerskog iskustva, imenovan je izbornikom Zapadne Njemačke. Beckenbauer je vodio svoju zemlju do finala Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku, a četiri godine kasnije u Italiji je osvojio taj trofej.

Bivši engleski napadač Gary Lineker, koji je igrao na Svjetskim prvenstvima 1986. i 1990., rekao je:

- Jako mi je žao... Bio je jedan od apsolutnih velikana naše igre. Der Kaiser je bio nogometaš koji je sve osvojio gracioznošću i šarmom...

Thomas Müller, napadač Bayern Münchena i njemačke reprezentacije istaknuo je:

- Nažalost, napustio nas je jedan od najvećih nogometaša u povijesti kluba. Počivaj u miru, care Franz. Nikada nećemo zaboraviti što si učinio za nogomet u Njemačkoj....

Beckenbauer je također kratko vodio Marseille 1990. godine, a zatim je dva puta vodio Bayern, prešavši u upravu bavarskog kluba 1996. godine.

Predsjednik Bayerna postao je 1998. godine i preuzeo dužnost dopredsjednika Njemačkog nogometnog saveza (DFB), a vodio je i njemački odbor koji je izborio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Bio je jedan od četvorice protiv kojih se vodi istraga zbog sumnje na korupciju povezanu s tim turnirom. To suđenje je završilo 2020. godine, bez presude.

Karl-Heinz Rummenigge, Beckenbauerov suigrač i kasnije izvršni direktor Bayerna, rekao je:

- Bio je moj kapetan u Bayernu, moj trener u reprezentaciji, naš predsjednik u Bayernu i u svim tim ulogama nije bio samo uspješan već jedinstven. Impresionirao je osobnošću i velikim poštovanjem prema svim ljudima – jer svi su pred Franzom bili jednaki. Njemački nogomet izgubio je čovjeka najveće osobnosti u svojoj povijesti. Nedostajat će nam...

Bernd Neuendorf, predsjednik DFB-a, rekao je da je Beckenbauer "jedan od najboljih igrača koje je njemački sport ikada vidio".

- S njim gubimo jedinstvenog nogometaša i dragu osobu. Svojom lakoćom, elegancijom i pregledom postavio je nove standarde na terenu. Franz Beckenbauer ostavlja veliko naslijeđe za DFB i svjetski nogomet.

Gianni Infantino, predsjednik krovne svjetske nogometne federacije Fifa, nazvao je Beckenbauera "legendom njemačkog i svjetskog nogometa".

- Der Kaiser je bio stvarno sjajna osoba, prijatelj nogometa, prvak i prava legenda. Nikada te nećemo zaboraviti, dragi Franz - rekao je Infantino.

Peter Shilton, legendarni engleski vratar, napisao je:

- Vrlo je tužno čuti da je veliki Franz Beckenbauer nažalost preminuo. Bio je fantastičan igrač koji je dosegao status svjetske klase. Legendo, počivaj u miru.

Dalglish: Bio je istinska ikona

Nepregledan je popis osoba i institucija koji su jučer izrazili duboko žaljenje nakon smrti legendarnog njemačkog nogometaša.

Javio se i Kenny Dalglish, ikona Liverpoola i Škotske.

- Ispunjava me dubokom tugom čuti vijest o smrti Franza Beckenbauera, istinske ikone igre. Bila je privilegija podijeliti s njim jedan od mojih najponosnijih trenutaka...

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:17 09.01.2024.

Velik nogometaš, a još veći šovinist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije