Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boks

Ostale još dvije prilike za plasman na Olimpijske igre u Parizu

Poreč: Nikolina Ćaćić pobijedila je Ukrajinku na Europskom prvenstvu u boksu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/5
05.09.2023.
u 09:06

Na svjetske kvalifikacijske turnire nacionalni olimpijski odbori mogu prijaviti boksačice i boksače u onim težinskim kategorijama u kojima se njihov predstavnik još nije kvalificirao za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Odbor za boks Međunarodnog olimpijskog odbora za OI u Parizu 2024. godine objavio je termine i gradove domaćine dvaju svjetskih kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre 2024. godine. Prvi svjetski kvalifikacijski turnir održat će se u Busto Arsiziju u Italiji – od 29. veljače do 12. ožujka 2024. godine. Na turniru će biti raspodijeljeno 49 olimpijskih normi za Pariz 2024. (21 žena i 28 muškaraca). Drugi svjetski kvalifikacijski turnir održat će se u Bangkoku, Tajland – od 23. svibnja do 3. lipnja 2024. godine. Na drugom turniru dodijelit će se preostala 51 olimpijska norma i time će boksačko kvalifikacijsko razdoblje za Olimpijske igre u Pariz 2024. biti zaključeno.

Dva najavljena svjetska kvalifikacijska turnira osiguravaju da svaki nacionalni olimpijski odbor ima do tri kvalifikacijske prilike na svom putu do Pariza (prvi kvalifikacijski turniri bili su kontinentalni, za Europu su to bile Europske igre u Krakovu ove godine). Na svjetske kvalifikacijske turnire nacionalni olimpijski odbori mogu prijaviti boksačice i boksače u onim težinskim kategorijama u kojima se njihov predstavnik još nije kvalificirao za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Na Europskim igrama u Krakovu olimpijsku normu ispunio je Gabrijel Veočić (22) u poluteškoj kategoriji do 80 kg, osvojivši s četiri pobjede srebrnu medalju. U olimpijskom programu samo je sedam muških i šest ženskih težinskih kategorija. Na Europskim igrama (prvom kvalifikacijskom turniru) nastupili su još: Nikolina Ćaćić (54 kg), Dea Bolanča (57 kg), Sara Beram (60 kg), Matteo Komadina (63,5 kg), Petar Krešimir Knežević (71 kg), Marko Čalić (92 kg) i Marko Milun (+92). Sara Beram (28), brončana s Europskog prvenstva 2022., s dvije pobjede u Krakovu izborila je borbu za plasman u Pariz u kojoj je u spornom meču izgubila podijeljenom odlukom od srpske Ruskinje Šadrine. Na posljednjim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju, Hrvatsku su predstavljali Luka Plantić (80 kg) i Nikolina Ćaćić kao prva hrvatska olimpijka u povijesti.

U Zadru je održan turnir Hrvatski vitezovi, a pobjednici su – mlađe seniorke – do 57 kg: Dolores Mirković (Dubrovnik), mlađi seniori – do 67 kg: Igor Šaberl (Slovenija); do 71 kg: Lovre Čoza (Zadar); do 75 kg. Petar Ražov (Zadar); do 80 kg: Zdenko Bule (BiH); preko 92 kg: Marijan Brnić (Split).

 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije