Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3. pretkolo Konferencijske lige

Osijek želi izbaciti legende Barcelone i Uniteda. Rijeka otišla po pobjedu na put dalek 3000 kilometara

Zagreb: Osijek gubio od Rudeša pa pobijedio rezultatom 4:3
Sanjin Strukic/PIXSELL
09.08.2023.
u 07:00

Nećemo si lagati, momčad Stjepana Tomasa izgleda vrlo dobro u Konferencijskoj ligi, ali i u HNL-u. Osijek je u nizu od četiri uzastopne pobjede, no sada ga čeka najteži i pravi suparnik. Utakmica protiv Adane bit će pravi ispit, sve ovo do sada bila je igra za djecu.

Trebao je ovaj tjedan biti rapsodija hrvatskog nogometa koji bi započeo Dinamo utakmicom s AEK-om, no ona je zbog izgreda navijača u Ateni odgođena. Zbog toga ćemo europske susrete gledati samo s Rijekom, Osijekom i Hajdukom. Ova tri kluba u četvrtak igraju svoje utakmice trećeg pretkola Konferencijske lige.

Igraju danski stil nogometa

Rijeka je otputovala na Farske otoke, gdje će se od 20 sati susresti s B36 Torshavnom, Osijek ide put Turske, gdje ih u isto vrijeme čeka ogled s Adana Demirsporom, a Hajduk od 21 sat dočekuje PAOK.

Nogometaši trenera Sergeja Jakirovića prevalili su najduži put, više od tri tisuće kilometara dijeli ih od dalekog sjevera, ali tamo su otišli puni optimizma.

Na Farske otoke stižu nakon dvije odlične utakmice i pobjeda protiv Dukagjinija (6:1) i Istre 1961 (6:0). No, nakon nedjeljnog ogleda s Puljanima nije bilo previše vremena za kojekakve analize, već su se pakirali kovčezi za sjever.

VEZANI ČLANCI:

– Pogledao sam dvije utakmice Torshavna i mogu reći da imamo posla s ozbiljnom momčadi koja ima glavu i rep te igra u sustavu 4-3-3. Imaju nekoliko igrača koji sigurno mogu igrati u Rijeci. To su dobri, brzi i motorični igrači koji igraju na zahtjevnoj podlozi od umjetne trave. Morat ćemo biti na izuzetno visokoj razini ako mislimo donijeti aktivan rezultat na Rujevicu. Dokaz je njihov prvak Klaskvik, koji je izbacio Ferencvaros i Hacken, mađarske i švedske prvake – rekao je Sergej Jakirović, koji je na put poveo sljedeće igrače: Adrian Liber, Andrija Vukčević, Alen Grgić, Bruno Goda, Danilo Veiga, Emir Dilaver, Emmanuel Banda, Franjo Ivanović, Ivan Lepinjica, Ivan Smolčić, Jorge Obergon, Lindon Selahi, Marco Pašalić, Martin Zlomislić, Matej Mitrović, Niko Galešić, Nais Djouahra, Nediljko Labrović, Niko Janković, Silvio Ilinković, Stjepan Radeljić, Toni Fruk, Veldin Hodža i Aleksa Todorović.

Jakirović je svjestan da se nikoga ne smije podcjenjivati, da lakih protivnika nema i da autsajderi znaju iznenaditi.

– Težit ćemo maksimalnoj ozbiljnosti jer više nema autsajdera i egzotičnih protivnika. Igraju danski stil nogometa, momčad su koja želi igrati i nadigravati se. Dugo igraju zajedno i imaju svoje automatizme u igri. Gledao sam ih prošle sezone kad su igrali s Borcem iz Banje Luke, prvu je utakmicu Borac dobio 2:0, međutim u uzvratu je bilo 3:1 i na jedanaesterce su eliminirali Banjolučane – kaže Jakirović.

B36 Torshavn je momčad sastavljena pretežito od domaćih igrača, ima samo tri stranca. Vrijednost im se prema Transfermarktu procjenjuje na 1,50 milijuna eura.

Rijeka se pak procjenjuje na 25,50 milijuna eura, a puno se i sada očekuje od sjajnih Franje Ivanovića, Tonija Fruka, Marca Pašalića, Nike Jankovića i društva s Kvarnera.

VEZANI ČLANCI:

Uzvrat ove dvije momčadi bit će 18. kolovoza na Rujevici, a pobjednik će u play-offu Konferencijske lige igrati protiv francuskog Lillea.

Osijek pak ide na drugu stranu, put Turske, gdje ga u grotlu Yeni Adana Stadyuma čeka Adana Demirspor.

Nećemo si lagati, momčad Stjepana Tomasa izgleda vrlo dobro u Konferencijskoj ligi, ali i u HNL-u. Osijek je u nizu od četiri uzastopne pobjede, no sada ga čeka najteži i pravi suparnik. Utakmica protiv Adane bit će pravi ispit, sve ovo do sada bila je igra za djecu.

Osijek nikada nije igrao s Turcima u nekom europskom natjecanju, no jasno je da je njihova kvaliteta neupitna. Tamošnja liga ima mnogo stranaca i jakih nogometnih imena pa iako Adana nije razvikan klub, to može zavarati.

Momčad je to koju vodi nekada sjajni nizozemski centarfor Patrick Kluivert, a na klupi ima barem dva imena koja zasigurno svi znaju. Naime, u turskoj je momčadi Cherif Ndiaye, igrač koji je navijačima Osijeka itekako poznat još iz vremena kada je u HNL-u igrao za Goricu. Osim njega, Adana u svojim redovima ima Portugalca Nanija. Igrač je to iza kojeg je velika karijera, ima naslov Live prvaka s Manchester Unitedom, osvojio je Euro s Portugalom, tu je i nekolicina titula koje je u Engleskoj osvajao s Unitedom, a i u Portugalu sa Sportingom. Sada je već u poznim igračkim godinama jer 36 su mu pa karijeru privodi kraju u Turskoj.

Tomas poznaje Turke

S druge strane, Osijek ima svoje dragulje, ponovno će se puno očekivati od Ramona Miereza u napadu, Kristijan Lovrić sve više izgleda kao iz svojih najboljih dana, a tu je i džoker Mijo Caktaš. Nema sumnje da će se naraditi i Marko Malenica na vratima. Upitan je samo nastup Vedrana Jugovića zbog problema s ozljedom.

VEZANI ČLANCI:

Bilo kako bilo, Osječani će morati biti u svom najboljem izdanju u Turskoj, a to neće biti teško jer zbog nanizanih pobjeda imaju samopouzdanja.

– Poznata mi je snaga Adane jer sam radio u Turskoj. Čeka nas vruća atmosfera na njihovu stadionu, koji prima više od 30.000 gledatelja. No na nama je da se pripremimo na pravi način i ostvarimo rezultat koji će nam u uzvratu omogućiti da iziđemo kao pobjednici – rekao je Tomas, koji je protivnika dobro skautirao. Na stranici kluba iz Slavonije stoji mogućih 11 koje će Kluivert poslati od prve minute: Karačić, Svensson, Manev, Semih Guler, Rodrigues, Emre Akbaba, Stambouli, Belhanda, Yusuf Sari, Akintola i N'Diaye. Treba spomenuti kako im u sastavu neće biti središnjeg braniča Gravillona jer ima crveni karton.

Tomas je do sada dokazao da je dobar strateg i od prvog dana na klupi svoje momčadi ne skriva cilj, a to je plasman u skupine Konferencijske lige. Ako prođe Adanu, u play-offu Konferencijske lige čeka ga bolji iz ogleda Olympiacos – Genk. 

Komentara 1

PA
pajokola1
08:15 09.08.2023.

Osijek ima potencijala, samo nikako da se posloži prava ekipa, po meni od onog što sam vidio postava Osijeka bi najbolje izgledala u sastavu : Malenica, Gržan Barišić, Brlek na stoperima (Brlek me oduševio na stoperu ) ,Mkrtchyan a pomaknuti na beka jer je na stoperu opća opasnost i puno griješi, a na krilo gurnuti Drambaieva jer puno bolje igra u napadu nego u obrani, Nejašmić, Pušić,Caktaš,Žaper sredina , Bukvić desno krilo i Mierez u napadu...kasnije oko 70 minute umjesto Miereza ubaciti Fućka,osvježiti vezni red sa Fiolićem, Jugovićem ,Lovrićem i Špoljarićem i to je to....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije