Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UEFA...

Ogroman jaz: Oni dobiju 19 milijuna eura, a one 80 puta manje!

FILE PHOTO: Champions League - Final - Bayern Munich v Paris St Germain
RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
09.05.2021.
u 12:00

Recimo da pobjednik ženske Lige prvaka dobiva nagradu od 250.000 eura, a drugi finalist 200.000 eura, dok u muškoj Ligi prvaka pobjednik dobiva 19 milijuna eura

I dok je u muškom nogometu ove sezone u fokusu dominacija Engleza jer u finalu Lige prvaka sastat će se Chelsea i Manchester City, u ženskom su također na tom putu. Da se dobro radi u redovima londonskih plavih potvrđuje i činjenica da će u Ligi prvaka za žene u finalu 16. svibnja (21 sat) igrati Chelsea i Barcelona.

Na stadionu Gamla Ullevi u Göteborgu obje ekipe će htjeti trofej koji dosad nisu osvojile. 
Barcelona je svoju priliku propustila 2019. kada je u finalu izgubila od Lyona. Nogometašice katalonskog kluba prošle godine zaustavljene su u polufinalu. S druge pak strane, Chelsea je do polufinala došao 2018. i 2019. i tek je druga engleska ekipa u finalu nakon Arsenala koji je naslov osvojio 2007. godine. 
Bilo kako bilo, jedan od ta dva kluba prekinut će dominaciju Lyona koji je žensku Ligu prvaka osvajao sedam puta, od toga posljednjih pet puta zaredom.

Chelsea u svojim redovima ima pravi adut. Naime, Pernille Harder (28) nogometašica je koja je ostvarila najveći transfer u ženskom nogometu. Londonski sastav je za nju prošle godine Wolfsburgu platio čak 350.000 eura. Službeno je najskuplje plaćena igračica dosad. Smiješan je to novac ako ga usporedimo s onim koji je za Neymara dao PSG kada je otišao iz Barcelone, a radi se o odšteti od 222 milijuna eura.

Nije tajna da je jaz između muškog i ženskog nogometa ogroman, tako recimo da pobjednik ženske Lige prvaka dobiva nagradu od 250.000 eura, a drugi finalist 200.000 eura, dok u muškoj Ligi prvaka pobjednik dobiva 19 milijuna eura (skoro 80 puta više nego kod žena), a gubitnik u finalu 15 milijuna eura.

Da bi se sve to ublažilo, Uefa je krenula u redizajn ženske Lige prvaka, koja kreće ovog ljeta. Najavljuje se svijetla budućnost ženskog nogometa zahvaljujući modelu financijske raspodjele. Novi model, predstavljen za sezonu 2021./22. donijet će ženskom nogometu od ženske Lige prvaka čak 24 milijuna eura!

Prema novom modelu, pobjednik ženske Lige prvaka mogao bi, ovisno o rezultatima tijekom sezone, zaraditi i do 1,4 milijuna eura. Da bi se ženska Liga prvaka dodatno profesionalizirala, VAR suci, koji su se dosad koristili samo u finalnim susretima, bit će korišteni u svim utakmicama nokaut-faze natjecanja. Obećava se i da će novo izdanje biti praćenije na globalnoj razini, a Uefa će novi brend i prvu službenu himnu ženske Lige prvaka otkriti 16. svibnja. 

Ključne riječi

Komentara 2

TE
terence
14:52 09.05.2021.

Da mijenjaju dresove poslije utakmice mozda bi imali vise gledalaca.

BE
Berlioz
13:40 09.05.2021.

Realno dobiju i više nego što zarade. ogromni novci su u muškom nogometu zato jer je iznimno popularan i donosi ogromnu zaradu. U ženskom nogometu je mali novac jer ljudi najčešće niti ne znaju da postoji ženska LP. Pa osim rodbine i prijatelja igračica, nitko drugi niti ne gleda to natjecanje, kako bi onda nešto zaradile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije