Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IAIN PERCY

Odlikovala ga je kraljica, a u Rovinju ga čeka taktiziranje

11.05.2019.
u 23:38

Percy spada u britansku školu jedrenja. Snove o velikim medalja i morima počeo je kovati na otoku Hayling u klasi Optimist

Poluduga razbarušena kosa, nekoliko tjedana stara brada, lice na kojem se može pročitati vjetar, sol, sunce i jedro u očima. Zvuči kao prototip pravog mornarčine. Upravo to je Iain Percy. “The” morski vuk.

Dvostruki olimpijski pobjednik u klasama Finn i Zvijezda (Sydney i Peking) koji je zbog medalja dobio viteško odlikovanje Red Britanskog Carstva testirat će rovinjski akvatorij na Adris 44Cupu od 29. svibnja do 2. lipnja kao član posade jedrilice Artemis.

Percy spada u britansku školu jedrenja. Snove o velikim medalja i morima počeo je kovati na otoku Hayling u klasi Optimist.

– Prvi put kada sam ušao u tu malu “kadicu”, osjetio sam nevjerojatnu slobodu. Hej, imam šest godina, nema roditelja oko mene koji mi govore što trebam ili ne trebam raditi, usput si sam u brodu i sve sam kontroliraš. Taj osjećaj ne pruža nijedan drugi sport osim jedrenja. Negdje si vani, usred prirode, boriš se s vjetrom i morem. Za klinca je to sjajno postignuće. Tek poslije došla su natjecanja i uspjesi, ali onaj prvi iskonski osjećaj jedrenja je velika sloboda i ogromno prostranstvo. Nikada nisam jedrenje smatrao poslom, u pitanju je strast ili ovisnost.

Jeste li imali nekakve uzore u počecima karijere?

– Uvijek sam osjećao kako su najbolji mornari bili stari skiperi i iskusni morski vukovi koji su jedrili u rat. Mi danas mislimo kako je pitanje života i smrti dobar obilazak bove, a ti su ljudi u davnim vremenima svaki dan slavili kada su preživjeli. Moja mala oda tim ljudinama je i kratki film “Man at Sea” (Čovjek na moru).

Slijedi vam Rovinj. Jeste li ikada jedrili u Hrvatskoj i što očekujete od Adris 44Cupa?

– Hrvatsku sam osjetio kao jedriličar. Sjajna zemlja s dobrim uvjetima za jedrenje. Koliko sam gledao prognozu, vjetar će biti lagan tako da će Rovinj od nas zahtijevati tankoćutnost i veliku mogućnost prilagodbe. Puno je lakše jedriti na jakom i konstantnom vjetru, dok se jedrenje po laganom vjetru svodi na korištenje prilika, što zahtijeva jako puno taktiziranja i planiranja. Rekao bih da je u slučaju laganijih vjetrova u pitanju šah na moru.

Uz olimpijske kampanje, usporedno ste radili i na kampanjama za America’s Cup. Usporedbe?

– Sličnosti postoje. Obje kampanje usredotočene su na samo jedan krajnji cilj, ali America’s Cup je u odnosu na sve ostale klase pravi jedriličarski Mount Everest. Intelektualni izazovi i način na koji ih timovi rješavaju su fascinantni.

Uz Artemis ste od 2012. godine. Odradili ste dvije kampanje za America’s Cup i trenutačno jedrite u klasi RC44. Imate li još koji projekt?

– Vodim tvrtku pod nazivom Artemis Technologies koja razvija električnu tehnologiju za brze trajekte i radne brodove. Vrlo je korisno uzeti tehnologiju iz profesionalnog sporta poput America’s Cupa ili formule 1 te razviti prvo održivo rješenje za plovila s nultom emisijom – zaključio je Iain Percy.

>> Pogledajte nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije