Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na današnji dan

Odgovorili Amerikancima na isti način: SSSR bojkotirao igre u Los Angelesu

Olimpijske igre
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
08.05.2020.
u 14:35

Glavnim “hladnoratovskim” sportskim bojištem između SAD-a i SSSR-a postale su Olimpijske igre

Na današnji dan 1984. godine Sovjetski olimpijski komitet odlučio je bojkotirati Olimpijske igre u Los Angelesu, optuživši vladu SAD-a za kršenje Olimpijske povelje.

Glavnim “hladnoratovskim” sportskim bojištem između SAD-a i SSSR-a postale su Olimpijske igre.

Nakon što je počeo Hladni rat, američki su se gradovi svaki put kad im je to bilo omogućeno kandidirali za domaćinstvo i ljetnih i zimskih Igara. Tako se za domaćinstvo ljetnih Igara 1956. prijavilo čak šest američkih gradova (Los Angeles, Detroit, Chicago, Minneapolis, Philadelphia i San Francisco).

Izrazito uporan, ali i neuspješan, bio je Detroit, koji je kandidirao za domaćinstvo svih ljetnih OI između 1952. i 1972. godine, no niti jednom nije izabran za domaćina.

Pitanje (ne)odlaska na Olimpijske igre u Moskvu postalo je jedna od najvažnijih tema međunarodne politike u prvoj polovici 1980. godine, tema kojom su se bavili svjetski predsjednici, premijeri i ministri.

Lord Michael Killanin, tadašnji predsjednik MOO-a, nije pokazao razumijevanje za Carterovu inicijativu bojkota, te je oštro rekao da će se Igre održati „ili u Moskvi, ili nigdje“, dodavši i da se MOO ne smije miješati u politiku.

Na OI u Moskvi natjecalo se 5.179 sportaša i sportašica iz 80 zemalja, dok 65 zemalja kojima je Organizacijski odbor uputio poziv - nije sudjelovalo.

Odmah nakon što su Amerikanci objavili da neće nastupati na Igrama u Moskvi, počelo se govoriti o protubojkotu SSSR-a i njegovih socijalističkih satelita.

Iako je takva mogućnost najavljivana još četiri godine ranije, tek je na današnji dan, oko 2,5 mjeseca uoči otvaranja OI, postalo jasno da će SSSR i zemlje koje su mu gravitirale uzvratiti za bojkot Igara 1980., i to istom mjerom. OI u Los Angelesu bojkotiralo je ukupno 18 zemalja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije