Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NK Černobil!

Igrači su radili u nuklearci i igrali nogomet, a onda se dogodila katastrofa

23.08.2019.
u 20:47

Zagrijavanje igrača prekinuo je vojni helikopter koji je sletio posred igrališta, a iz njega izletjeli specijalni vojnici s maskama i zaštitnim odijelima

Bio je 26. travnja 1986. godine, nogometaši Stroitelj Pripjata upravo su se pripremali za utakmicu polufinala kupa kijevske oblasti protiv momčadi Borodjanke. No zagrijavanje igrača prekinuo je vojni helikopter koji je sletio posred igrališta, a iz njega izletjeli specijalni vojnici s maskama i zaštitnim odijelima. Igračima Pripjata tada je postalo jasno da eksplozija u susjednom Černobilu, koja se dogodila 12-ak sati prije utakmice, ipak nije bila tako bezazlena kao što su im vlasti isprva prenijele.

Otvarali novi stadion

No vratimo se na početak priče o klubu Stroitelj, odnosno tada tek sagrađenom stadionu Avanhard kapaciteta 5000 sjedalica na kojem se ta prva službena utakmica na kraju nikada nije odigrala.

Grad Pripjat bio je jedan od najnaprednijih “atomskih gradova”, novih gradova koji su se u SSSR-u gradili u blizini nuklearnih elektrana za smještaj radnika, znanstvenika i građevinara koji su ih gradili. Osnovan u veljači 1970., dvije godine prije početka gradnje elektrane, grad Pripjat bio je tehnološki vrlo napredan i moderan. Prosječna dob stanovnika bila je samo 26 godina.

U sovjetskoj državi sport je bio jako važan za zajednicu, pa tako ni Pripjat nije bio izuzetak. Uoči tog nesretnog travnja 1986. Pripjat je imao deset gimnastičkih dvorana, deset streljana, tri bazena i dva mala stadiona za potrebe brojnih sportskih klubova. Jedan od njih bio je i FK Stroitelj, u slobodnom prijevodu Građevinar, amaterski klub osnovan 70-ih u kojem su igrali radnici iz sela Čistogalovke koji su gradili elektranu.

Momčad se spojila sa Stroiteljom i bila je jedna od najjačih u kijevskoj regiji, a vodio ju je bivši igrač Anatolij Šepel. Stroitelj je dominirao lokalnim natjecanjima, a 1979. nastupao je u 3. ligi SSSR-a. Klub je postao jak i stabilan, a 1985. je za dlaku promašio plasman u 2. ligu, što bi mu omogućilo profesionalni status.

Zahvaljujući sve boljim rezultatima gradske vlasti odlučile su da Stroitelj zaslužuje novi, isključivo nogometni stadion.

– Imali smo jako dobru momčad. Većina nas je radila u postrojenju nuklearne elektrane, a imali smo i nekoliko igrača sa strane koji su dobivali novac za igranje, a u nuklearci dobivali plaću iako nisu ništa radili – rekao je Valentin Litvin, tada najmlađi igrač.

Zbog odličnih rezultata nogometnog kluba napravljen je projekt stadiona Avanhard i trebao je biti otvoren 1. svibnja 1986. godine.

Nogomet i život su nestali

Nešto iza 1 sat 26. travnja 1986. zbog pogrešaka u dizajnu i nemara ljudi koji su radili u elektrani, Černobilov reaktor broj 4 je eksplodirao te u atmosferu ispustio nevjerojatne količine radijacije. Tog dana Stroitelj je trebao igrati s Mašinostroiteljom iz Borodjanke u polufinalu kijevskog amaterskog kupa, a dok su odrađivali jutarnji trening, na travnjak igrališta sletio je helikopter s vojnicima u zaštitnim odijelima koji su igračima rekli da se utakmica neće igrati. S tisućama stanovnika Pripjata sljedećeg dana iz grada je evakuirana i cijela nogometna momčad. Žitelji Pripjata, kojima je rečeno da su samo privremeno evakuirani, raspoređeni su u susjedne gradove, a ondje će ostati zauvijek.

NK Stroitelj istupio je iz lige iste godine, ali je 1987. nastavio igrati pod imenom Stroitelj Slavutič te je osvojio treće mjesto. No sljedeće sezone bio je zadnji, nije više bilo ni novca i klub je ugašen 1988.

Nogomet se u Slavutič vratio 1994. osnivanjem FK Transimpeksa, koji je ušao u drugu ukrajinsku ligu, ali je bankrotirao četiri godine poslije. U Pripjatu se, pak, nogomet više nije igrao. Novi stadion Avanhard nije ugostio nijednu utakmicu, na njemu nije postignut nijedan pogodak, a stanovnici nikada nisu dobili priliku sjesti na njegove nove tribine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije