Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Zagrebu

Nizozemac Van Foreest, 65. igrač svijeta, ispred svjetskog prvaka

22.07.2022.
u 20:31

Prilično neočekivano turnir u ubrzanom šahu (rapid) osvojio je 23-godišnji Nizozemac Jorden Van Foreest (12 bodova), ispred svjetskog prvaka Carlsena, Francuza Firouzje i Amerikanca Soa. Na zagrebačkom Grand Chess Touru sada slijede dva dana brzopoteznog šaha

Prvi dio zagrebačkog turnira Grand Chess Toura, natjecanja najboljih svjetskih velemajstora, završio je s neočekivanim liderom. Naime, nakon tri dana ubrzanog šaha (partije od 25 minuta plus 10 sekundi za potez) vodeći je mladi Nizozemac Jorden Van Foreest (12 bodova), 65. igrač sa svjetske rang-liste, koji se izborio za bod više od Norvežanina Magnusa Carlsena, Francuza Alireze Firouzje i Amerikanca Wesleyja Soa.

Za vodeće mjesto, uoči dva dana brzopoteznog šaha (blitz), Van Foreest se izborio pobjedom protiv izravnog konkurenta Firouzje, u dvoboju dvojice najmlađih sudionika turnira. Nakon slabijeg drugog dana, svjetski prvak Carlsen se pak izvadio sa dvije pobjede u trećem danu a drugu je izborio protiv najboljeg hrvatskog šahista Ivana Šarića.

Nakon što je u sedmom kolu pobijedio izazivača svjetskog prvaka Jana Nepomnijašija, Splićanin nije uspio prirediti još jedno iznenađenje i slaviti i protiv svjetskog prvaka Carlsena u čiju je upao zamku. A cijelo vrijeme partije imao je Ivan značajnu vremensku prednost koja se, doduše, polako topila i gotovo i otopila. A u taj meč Carlsen je krenuo sa dvije minute vremena manje jer je upravo toliko kasnio, a to da na partije dolazi posljednji gotovo mu je postao običaj. 

U posljednje kolo rapid turnira nepobijeđeni su ušli Firouzja i So a iz njega je bez iti jednog poraza izašao samo američki Filipinac sa samo dvije pobjede ali i sedam remija. A prestojeći blitz turnir trebao bi biti domaći teren za Carlsena a u brzopoteznom šahu, isticali su američki komentatori na službenoj stranici turnira, jako je dobar i Francuz Vachier-Lagrave.

- Ovo što sam vodeći nakon tri dana je prilično nadrealno. U ubrzanom šahu sam bolji nego u brzopoteznom no njega najviše volim igrati - kazao je Van Foreest, 65. igrač s svjetske rang-liste, dva mjesta iza našeg Šarića.

Inače, u tih devet kola najviše pobjeda ostvario je Van Foreest (pet), najviše remija ima So, a naš Šarić je prvi dio turnira završio kao deveti s jednom pobjedom, četiri remija i četiri poraza.

Dakle, uoči 18 partija brzopoteznog šaha (svako sa svakim po dva puta, po jednom bijele i jednom crne figure), poredak je sljedeći: 1. Van Foreest 12, 2. Carlsen, Firouzja i So po 11, 5. Vachier-Lagrave 10, 6. Nepomnijaš 9, 7. Mamedijarov 8, 8. Dominguez 7, 9. Šarić 6, 10. Topalov 5.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije