Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESJEK

Nitko ne kreira golove kao Teklić, Istrin hit igrač među najboljim veznjacima lige

storyeditor/2023-06-22/PXL_300922_95910290.jpg
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
23.06.2023.
u 23:00

Budući da smo točno u sredini dvomjesečne pauze od HNL-a, vrijedi pogledati koji su to igrači u prethodnoj sezoni napravili najveći igrački iskorak i povećali svoju reputaciju

Prije nešto manje od mjesec dana završila je sezona 2022./2023. u HNL-u, a upravo za nešto manje od mjesec dana počinje sezona 2023./2024. Taman dok smo u sredini te pauze između dvije sezone domaćeg nogometa, dobro je vrijeme da se podsjetimo koji su nas to pojedinci oduševljavali u prošloj sezoni. No, ovdje nećemo pričati o onim glavnim zvijezdama lige poput Marka Livaje, Brune Petkovića ili Luke Ivanušeca, budući da takvi pojedinci već imaju dovoljno pažnje javnosti. Ovdje ćemo pričati o igračima koji su ove sezone napravili najveći korak naprijed u odnosu na status i reputaciju koju su imali prije 365 dana.

Barišić debitirao za BiH

Među vratarima nije bilo previše dvojbe. Istrin Lovro Majkić (23) je uoči ove sezone odigrao samo 14 seniorskih utakmica u karijeri, a prošle sezone bio je tek treći izbor na vratima pulskog kluba iza Ivana Lučića i Gonzala Collaa te nastupio dvaput. Ove sezone su iz kluba otišli i Lučić i Collao pa je Majkić prvi put u svojem životu bio prvi vratar za sezonu u nekoj seniorskoj momčadi i svoju prvu priliku iskoristio na najbolji mogući način. Nevjerojatno djeluje podatak da je 17 utakmica ove sezone uspio sačuvati mrežu čistom, čak šest više od prvog pratitelja u ligi, reprezentativne jedinice Dominika Livakovića. Kad uz to dodamo podatak da se Majkić "susreo" s najviše kaznenih udaraca ove sezone (osam), njegov učinak je još i impresivniji.

Mnogi su Majkićevi suigrači ove sezone "iskočili", a u ovom sastavu završio je Dario Marešić (23) koji je došao na posudbu iz francuskog Stade de Reimsa. Nakon što je pretprošle sezone igrao u prvoj francuskoj ligi, Marešić je lani bio na posudbi u LASK-u iz Linza, gdje se baš i nije naigrao. Nakon osam nastupa u prošloj sezoni, s 27 nastupa, i to odličnih nastupa, u ovoj Marešić se prometnuo u jednog od pet-šest najboljih stopera lige. Među pet-šest najboljih stopera definitivno je i Osijekov Adrian Leon Barišić (21), koji je na početku sezone kod Nenada Bjelice bio rezerva, a sad je vrlo vjerojatno Osijekov najbolji igrač sezone. To pokazuje i njegov nedavni debi za seniorsku reprezentaciju BiH, što je iz konteksta koji je postojao na početku sezone bilo praktički nezamislivo.

Na desnom beku je konkurencija među "iskakačima" bila jaka. Desni bek Rijeke Danilo Veiga eksplodirao je niodakle u proljetnom dijelu prvenstva, ali Varaždinovu Jozi Staniću (24) ipak dajemo prednost jer je bio tu cijele sezone i također oduševio. Jedini desni bek koji je ove sezone u HNL-u prema Sofascoreu bolje ocijenjen od Stanića je Dinamov Stefan Ristovski. Posudba iz Augsburga bila je pun pogodak.

S druge strane, konkurencija na lijevom beku bila je nešto slabija budući da je većina igrača koja je imala dobru sezonu (Melnjak, Milićević) već od prošlih sezona dokazano na HNL razini, pa ih se ne može staviti u kategoriji igrača koji su iskočili. Stoga je mjesto u ovoj momčadi dobio Mauro Perković (20), koji je u prvoj polusezoni briljirao na stoperskoj poziciji u Istri, a zatim se u najtrofejnijem hrvatskom klubu morao prilagoditi na igranje lijevog beka. Kod Igora Bišćana dobio je svoju priliku i opravdao je, što baš nije lak zadatak za jednog 20-godišnjaka, u jednom Dinamu, i to na poziciji koja mu nije primarna.

Opredijelili smo se za formaciju 4-3-1-2, pa su tu tri centralna veznjaka te jedan ofenzivni veznjak, a to je tko drugi nego Tonio Teklić. Nakon dvije posudbe u Varaždinu i jedne u Hrvatskom dragovoljcu je prošlog ljeta napustio Hajduk koji mu očito nije davao priliku te postao igrač Varaždina. Brojke od osam golova i dvije asistencije ne govore dovoljno o njegovu utjecaju ove sezone. Prema mišljenju autora ovih redaka, Teklić je ove sezone zabio dva od tri najljepša ligaška pogotka sezone, a čista statistika nam kaže da je uputio najviše ključnih dodavanja u HNL-u ove sezone (čak 76), što je jedna od najvažnijih mjerljivih statistika.

Tri središnja veznjaka su Lokomotivin Crnogorac Vladan Bubanja (24), Rijekin U-21 reprezentativac Hrvatske Veldin Hodža (20) te još jedan briljantni igrač Istre, Argentinac Facundo Cáseres (22). Bubanja se ispostavio kao jedan od ključnih igrača Lokomotive nakon dolaska iz Sutjeske iz Nikšića, Caseres je nakon dozirane minutaže u prošloj, prvoj sezoni u Istri ove sezone bez uveličavanja postao jedan od najboljih veznjaka cijele lige, a Hodža je pod Sergejem Jakirovićem pokazao da bi mogao biti buduća nada hrvatske reprezentacije, nakon što je lani dobio svoju prvu seniorsku priliku u raspadajućem Hrvatskom dragovoljcu.

VEZANI ČLANCI:

Golovi Crnca vrijede više

Istim putem kao Hodža išao je i Matija Frigan, koji je nakon posudbe u Sigetu, ove sezone postao "killer" u Rijeci. Čak i u prvoj polusezoni kad je Rijeka bila katastrofalna, Frigan je igrao dobro, a kad je Rijeka postala dobra, on je postao još bolji. S 13 pogodaka je drugi HNL strijelac ove sezone i zasluženo se za njega interesira Dinamo, ali i mnogi drugi europski i američki klubovi. Drugo mjesto u napadu ide Anti Crncu (19) iz Slavena. Iako šest pogodaka iz 35 nastupa izgleda malo za napadača, kad uzmete u obzir način Belupove igre, šest pogodaka znači kao 20 u redovima Dinama, i to još s 19 godina. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije