Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT U ARABIJI

Nitko kao Ivan Rakitić! U petici je najdugovječniji Hrvat, igrao više i od Luke

Europa League - Final - Sevilla v AS Roma
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija
1/18
31.01.2024.
u 08:00

Ivan Rakitić Europu napušta ponosan na svoje klupske dosege. U prošloj godini došao je do drugoga naslova pobjednika Europske lige (2014., 2023.) sa Sevillom te je postao tek drugi hrvatski nogometaš koji je ujedinio trofeje Lige prvaka (s Barcelonom 2015. godine) i Europske lige

Nakon što ga je nekidan posjetio izbornik Zlatko Dalić, naš reprezentativac Marcelo Brozović iznenada je dobio u Riyadhu još jednoga partnera za druženje uz finu arapsku kavu i neodoljive orijentalne slastice: Ivan Rakitić obvezao se ostati u saudijskom Al Shababu godinu i pol dana, dakle do lipnja 2025. godine. Tada će već zakoračiti u 38. godinu i biti spreman na spuštanje zastora na prebogatu karijeru. Naime, iz Saudi Pro League rijetko se tko ikada vratio gladan novih izazova. Kao, na primjer, Mijo Caktaš.

Osim opojnoga financijskoga zova – kojemu se nitko živ ne bi odupro – Rakitić se na pustinjsku avanturu jamačno odlučio i vođen besperspektivnošću Seville; bolje biti i 11. u Saudijskoj Arabiji i bogato inkasirati nego kao kapetan propasti sa Sevillom u drugu ligu. Da, i taj scenarij je lako moguć jer sevillisti su u ovom trenutku samo bod iznad drugoligaškoga ponora, bez pobjede u posljednjih pet prvenstvenih nastupa.

GALERIJA Arsenal deklasirao Sevillu. (2:0) Španjolska momčad uputila tek jedan udarac prema golu

Europa League - Final - Sevilla v AS Roma
1/19

Četvorica Hrvata

U Saudijskoj Arabiji trenutačno je stanka u prvenstvu. Bit će nastavljeno 16. veljače kada će Al Shabab gostovati kod Damaka, a tjedan dana kasnije Rakitić će biti predstavljen domaćoj publici u derbiju s Brozovićevim i Ronaldovim Al Nassrom. Do Ivanova dolaska najzvučnije ime u svlačionici Al Shababa 30-godišnji je Belgijac Yannick Carrasco, usto Rakitić će biti četvrti Hrvat saudijskoj ligi, uz Marcela Brozovića (Al Nassr), Osječanina Marka Dugandžića (Al Tai) i Domagoja Antolića (Damak). Al Shabab u potrazi je za trenerom, nakon što mu se nekidan Jose Mourinho zahvalio na ponudi...

Rakitićev odlazak u Aziju istodobno znači i kraj rijetko plodonosne ere u Europi jednoga uglednoga internacionalca. U ovom času možemo konstatirati da je Ivanova karijera u ligama petice zaključena s doista impresivnim učinkom: čak 768 nastupa za Sevillu (323), Barcelonu (310) i Schalke (135) u svim natjecanjima, što je uvjerljivo najviše od svih hrvatskih nogometaša. Kada Ivanove nastupe svedemo samo na nacionalna prvenstva Španjolske i Njemačke, brojka je opet nevjerojatna: 535! Usto, Ivan je u svoja tri spomenuta kluba postigao čak 102 pogotka, od toga 72 u Bundesligi i Primeri.

VEZANI ČLANCI:

Ivan je, dakle, Hrvat s najviše nastupa u ligama petice, a kakva mu je konkurencija među sunarodnjacima i ima li izgleda da ga netko u skoro vrijeme dostigne? Objektivno – teško.

Prvi na koga smo posumnjali od aktivnih igrača u Petici naravno je – Mateo Kovačić. Njemu je tek 29 godina, dakle može barem još pet godina igrati na vrhunskoj razini, u uglednome klubu petice, a u ovom trenutku ima čak 225 prvenstvenih nastupa manje od Rakete: 310 (80 za Inter, 73 za Real Madrid, 142 za Chelsea i 15 za Manchester City).

Veći potencijal za eventualnoga rekordera u petici stoga ima – Joško Gvardiol. Za sada je na broju od 75 nastupa za RB Leipzig i Manchester City, ali ima tek 22 godine, odnosno mogućnost i klasu za najmanje još jedno desetljeće u petici.

VEZANI ČLANCI:

Treći Ivan Perišić

Inače, spomenuti Mateo Kovačić s 310 nastupa tek je četvrtoplasiran u poretku Hrvata s najviše nastupa u petici. Iza rekordera Rakitića na drugom mjestu nalazi se Luka Modrić, također jedan od veterana sa saudijskom perspektivom. Luka za Tottenham u svim natjecanjima ima 160, za Real Madrid 512, a ukupno u nacionalnim prvenstvima Engleske i Španjolske 470 nastupa.

Treće mjesto drži Ivan Perišić s 381 nastupom u Italiji, Njemačkoj i Engleskoj, peti u redoslijedu po nastupima u petici su Marcelo Brozović (Serie A) i Dejan Lovren (Francuska, Engleska) s brojkom 261, a na šestom mjestu Mario Mandžukić s 250 prvenstvenih nastupa za Wolfsburg, Bayern, Atlético Madrid, Juventus i Milan.

Ivan Rakitić Europu napušta ponosan na svoje klupske dosege. U prošloj godini došao je do drugoga naslova pobjednika Europske lige (2014., 2023.) sa Sevillom, te je postao tek drugi hrvatski nogometaš koji je ujedinio trofeje Lige prvaka (s Barcelonom 2015. godine) i Europske lige. Prije njega to je ostvario i Mateo Kovačić, prvak Europe s Real Madridom 2016., 2017., 2018. i Chelseajem 2021. te osvajač Europske lige s Chelseajem 2019. godine.

VIDEO Luku Modrića mali korak dijeli od toga da napravi nešto što nitko nikada nije u povijesti Reala

Komentara 2

T2
Tomo_20
11:37 31.01.2024.

Nikoga to vise ne zanima on je proslost nikad necu zaboravit kako je ostavio repku na cjedilu sam si je kriv!!!!

Avatar rubinet
rubinet
12:08 01.02.2024.

Veliki igrač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije