Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vedrana Malec

Neustrašiva Hrvatica: Magistra je novinarstva, a bavi se nordijskim skijanjem

10.11.2021.
u 22:30

– Ono što mogu reći za sebe jest to da su meni ovo definitivno posljednje Zimske olimpijske igre, polako zatvaram to područje svoga života i veselim se vidjeti što me dalje čeka

Vedrana Malec (31) će u veljači treći put nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama. Naša najbolja nordijska skijašica nastupila je u Sočiju 2014. i Pjongčangu 2018. godine, a sada će i u Pekingu 2022.

– Sistem kvalifikacija dosta je kompliciran. Osim osobnih normi, koje se mjere u tzv. FIS bodovima, za ove ZOI je bilo potrebno ostvariti i nacionalnu normu, odnosno skupiti što više bodova za državu, a na kraju je sve to trebalo potvrditi nastupom na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Skupljanjem nacionalnih bodova na utrkama Svjetskog kupa i Svjetskih prvenstava uspjeli smo za ove ZOI otvoriti mjesto za dvije skijašice, što je veliki uspjeh za malu zemlju kao što je naša – rekla je Vedrana, koja u Kini planira nastupiti u čak četiri discipline.

Želja mi je start na 30 km

– Za sada je u planu start u utrci sprinta na 1.6 km, na 10 km klasičnim stilom, u team sprintu i, kao šećer na kraju, moja velika želja je start na 30 km.  

Koje su ambicije i želje za Peking?

– Cilj je kao i uvijek do sada postavljen dosta visoko. Kvalificirati se u četvrtfinale sprinta istovremeno je i cilj i želja, iako je trenutačno teško reći koji su realni ciljevi. Prošle sezone zbog posljedica koje je Covid ostavio na moj organizam gotovo da i nisam nastupala na natjecanjima, tako da trenutačno jedva čekamo početak sezone da vidimo gdje smo i kakvo je stanje nakon gotovo dvije sezone bez utrka.

Osam sati dnevnog treniranja

Trenirate uglavnom izvan Hrvatske?

– Da, već nekoliko godina treniram i radim sa slovenskom ekipom i trenerom Markom Gracerom, tako da veći dio sezone provodim u Sloveniji, dok ovaj jesenski period koristimo za odlaske na austrijske ili talijanske ledenjake kako bismo trenirali na snijegu i visini – priča Vedrana koja u jednom danu zna odraditi sedam, osam sati treninga.  

– Kako idemo prema sezoni pojačava se intenzitet treninga i smanjuje satnica, pa tada treniram oko četiri sata dnevno. Jako puno je tu brzih treninga i treninga izdržljivosti kako bi tijelo što bolje priviknula na napore – istaknula je naša skijašica.

Karijera se polako bliži kraju?

– Ono što mogu reći za sebe jest to da su meni ovo definitivno posljednje Zimske olimpijske igre, polako zatvaram to područje svoga života i veselim se vidjeti što me dalje čeka. Kao magistra novinarstva vidim se u novinarstvu ili, možda, u odnosima s javnošću, nadam se i dalje u sportu, samo na neki drugi način – zaključuje Vedrana koja smatra da sportaši nakon prestanka karijere trebaju na neki način ostati uz svoje sportove:

– Moje je mišljenje da bi se bivšim sportašima koji žele ostati u svojim sportovima to trebalo omogućiti jer vjerujem da su kompetencije, a i iskustva koje mi kao vrhunski sportaši imamo nakon što završimo sportsku karijeru itekako korisna i mogu pomoći. Pri tome ne mislim da svaki sportaš mora nužno postati trener, na što se uglavnom prvo pomisli, već postoje druge pozicije na kojima se možemo ostvariti i dokazati – rekla je Vedrana.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Piskiper@1
Piskiper@1
05:57 11.11.2021.

Bravo 👋

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije