Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO

Nakon 30 godina od Ledene staze Jamajka ima prvi ženski bob-tim

Jamajka, ženski bob
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.02.2018.
u 22:48

– Prvi put kad sam bila na snijegu nisam bila dulje od 30 sekundi – našalila se Carrie Russell, sprinterica koja će gurati bob

Možda je to već pomalo istrošena priča, faktor znatiželje i iznenađenja prošao je još prije 30 godina kada je Jamajka prvi put na Zimskim olimpijskim igrama nastupala u bobu.

Bili su tada ti momci atrakcija, svijetu je trebalo nešto drugačije i sve su ih pridobili... Narod je navijao za njih, i danas se priča ta priča, a snimljen je i film. Svi su ga gledali, pa tako i Carrie Russell i Jazmine Fenlator-Victorian koje u Pjongčangu predstavljaju prvi ženski tim Jamajke u bobu. 


– Prvi put kad sam bila na snijegu nisam bila dulje od 30 sekundi – našalila se Carrie Russell, sprinterica koja će gurati bob.

Teško su došle do Koreje. Nije novost da jamajčanska bob-federacija nema novca i bilo je pitanje hoće li djevojke uopće nastupati, ali svima se sviđa ideja famoznog jamajčanskog boba tako da u Koreju su morale doći.

Ne, nije im želja napraviti reprizu “Ledene staze” iz 1988. godine sa ženskim ulogama. Njihov je motiv dublji. 


– Djevojčice i dječaci vide nekoga tko izgleda poput njih, govori poput njih, ima istu kulturu kao oni... i ako odrastu i ne vide to, osjećaju da to ne mogu učiniti. Ovako mogu vidjeti da se može izaći iz siromaštva, zaraditi novac ili stvoriti neko ime.

Ako žele biti zimski olimpijci ili alpski skijaši, sada mogu vidjeti da njihovi kolege Jamajčani to rade. Mogu i oni – rekla je Fenlator-Victorian. Nakon Igara 1988. Jamajka je u bobu nastupala 2002. i 2014. Bili su to muški timovi, sada u Pyeongchangu glavnu ulogu imaju žene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije