Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIN ČILIĆ - PRVI HRVAT U POLUFINALU MELBOURNEA

Murray: Protiv Čilića tražim osvetu za US Open

čilić
Foto: Reuters
1/9
26.01.2010.
u 08:47

Andy Roddick se iz ponora vratio u meč, a Marin je posve pao u igri. No, baš kao i u meču s Del Potrom, Čilić je još jednom pokazao da je danas puno zreliji igrač nego proteklih godina, ili prije samo nekoliko mjeseci.

Marin Čilić pobijedio je Andyja Roddicka u novih pet dramatičnih setova sa 7:6 (4), 6:3, 3:6, 2:6, 6:3 i ušao u svoj prvi Grand slam polufinale u karijeri.

Iako se činilo da će Marin u četvrtfinalu protiv Amerikanca slaviti možda već u tri seta, nakon početne dominacije i uvjerljivog vodstva 2:0 u setovima, meč se pretvorio u pravu dramu.

Andy Roddick se iz ponora vratio u meč, a Marin je posve pao u igri. No, baš kao i u meču s Del Potrom, Čilić je još jednom pokazao da je danas puno zreliji igrač nego proteklih godina, ili prije samo nekoliko mjeseci.

Kao da je Marin uspio prevariti sve pa i Roddicka davajući dojam da je ostao bez snage u drugom dijelu meča.

- Danas nije bilo nimalo lako. Moram priznati da sam ovaj meč dočekao malo umoran, pet setova s Del Potrom je ostavilo trag. Još sam umorniji bio nakon prvog seta s Roddickom, seta koji me psihički iscrpio - započeo je Čilić svoje viđenje meča. 

No, u odlučujućem setu zablistao je ponovno u najboljem izdanju:

- Padao sam i dizao se, te na sreću spasio tri break-lopte početkom petog seta. To je bio jedan od presudnih trenutaka meča.

Marin i Andy odigrali su zapravo tri meča u četvrtfinalu. U prvom je pobijedio Marin osvojivši prva dva seta. Tada je Čilić dominirao u izmjenama udaraca, a Roddick nije imao odgovor iako je Marin ubacio samo 41 posto prvih servisa u u tom razdoblju!

- Mislim da smo obojica igrali dobar tenis tijekom velikog dijela meča. Određeni padovi su logični, no mislim da sam i u petom setu dobro igrao, ali je tada Čilić bio na daleko višoj razini nego li u trećem ili četvrtom setu - rekao je Roddick i dodao:

- Mnogo je mladih tenisača koji udaraju žestoko iz svih pozicija. Čilić je jedan od njih, ali opet je s druge strane drugačiji od drugih. Mislim, bolji je. Stvarno dobro udara lopticu, dugo, jako i precizno. Ne nudi vam mnogo opcija, drži vas u šaci.

No, u nastavku se Roddick počeo vraćati, osvojio je treći i četvrti set. Već sredinom trećeg seta počela je padati Marinova igra i koncentracija.

- Kada je tražio liječničku pomoć, nisam znao što mu se zapravo događa. No, što god bilo, on je u trećem setu počeo igrati bolje - rekao je Čilić.

Puno je Marin griješio i kao da mu je nestalo motiva ili možda čak i snage. A ni servis se nije puno popravljao.

- Nije bilo lako, pogotovo u trenucima kada me pritisnuo na mom servisu i kada nisam znao što učiniti - analizirao je najbolji hrvatski tenisač.

Nakon osvojenoga trećeg seta, Rodick je protutnjao četvrtim i umalo ga osvojio sa 6:0, ali pred kraj je Čilić živnuo i uzeo dva gema, a mogao je i koji više.

To je najavilo bolju Marinovu igru u petom setu. Ipak, već u prvom gemu Roddick je imao tri break-lopte, ali baš tada je Čilić podigao razinu svoje igre i vratio se snažnim i hrabrim udarcima te izvukao gem, što se kasnije pokazalo prijelomnim trenutkom u meču.

- Padao sam i dizao se, te na sreću spasio tri break-lopte početkom petog seta. To je bio jedan od presudnih trenutaka meča - prisjetio se Čilić.

I u trećem gemu petog seta Marin se umalo našao u problemima, ali je kod 30:30 izdržao Roddickov napad, poveo 2:1, a potom i oduzeo Roddicku servis. Imao je break-loptu i za dvostruki break, ali je Roddick produžio nadu. Ali samo do 3:5 kada je Marin ostao uvjerljiv i uspješno odservirao završio serviranje za veliku pobjedu i najveći dosadašnji uspjeh u karijeri.

Slijedi okršaj s Murrayem

U polufinalu ga čeka peti nositelj Andy Murray. Umor na Čilićevu licu samo je dodavao dojmu nezainteresiranosti:

- Svejedno je s kim je polufinale, Nadalom ili Murrayem. Bit će to novi teški meč, koji će iz mene izvući jako mnogo energije. Kao i ovi prethodni.

Murray je prošao Rafaela Nadala nakon što je Španjolac predao meč zbog problema s desnim koljenom. Međutim, već do tog trenutka Murray je izgradio 6:3, 7:6, 3:0 i potvrdio kako je u najboljoj formi od preostalih šest igrača u Melbourneu.

Osim odličnog servisa, koji ga odlično služi, Murray jako malo griješi, a tek treba osjetiti kako je to izgubiti set.

Čilić je sa Škotom igrao četiri puta i slavio tek u posljednjem susretu. Bilo je to prošle godine na US Openu, kada je hrvatski tenisač sa "čistih" 7:5, 6:2, 6:2 prošao u četvrtfinale američkog Grand Slam turnira.

- Ako odigram kao protiv Nadala, imam dobre šanse za pobjedu protiv Čilića. Sigurno će postojati napetost i psihološki pritisak, ipak se radi o meču koji otvara vrata finalu Grand Slam turnira. Izgubio sam od njega na prošlom US Openu i u četvrtak ću tražiti osvetu - odmah nakon slavlja protiv Nadala najavio je polufinalni okršaj Škot te otvorio karte:

- Čilić je dosta visok igrač tako da ću svakako pokušati igrati s niskim udarcima, koji ne odskaču previše.

Prije Marinova slavlja na US Openu, Murray je slavio iste godine na Roland Garrosu u tri seta, godinu prije u Madridu u dva seta, a 2007. godine igrali su međusobno u Davisovu kupu. Tada je na travi također slavio Murray, bilo je 3:6, 6:4, 6:2, 4:6, 6:3.

Nakon pobjede protiv Roddicka, u pressu se čulo i pitanje o osvajanju Melbournea, ali tjestenina, krevet i odmor bili su Marinova realnost nakon velikog uspjeha "down under". Za još jedan podvig najvažnije se - odmoriti.

Iako još nije objavljen službeni raspored, britanski mediji javljaju kako će meč biti na rasporedu u četvrtak ujutro (9.30 po hrvatskom vremenu). Meč ćete UŽIVO moći pratiti na portalu Sportal.hr uz sve najvažnije informacije iz Melbournea!

Hrvati u polufinalima Grand Slam turnira:

Goran Ivanišević - Wimbledon (1990., 1992., 1994., 1995., 1998., 2001.)
                               - US Open (1996.)

Ivan Ljubičić - Roland Garros (2006.)

Mario Ančić - Wimbledon (2004.)

Željko Franulović - Roland Garros (1970.)

Pogledajte za kraj kako je Marin Čilić uspio izbjeći neugodan sudar sa sutkinjom preskočivši je.

Komentara 78

SR
Srpkinja
12:51 26.01.2010.

Svaka cast Cilicu na pobedi, lavovski se borio. Nema potrebe za sujetnim komentarima pojedinaca jer je on veliki Novakov prijatelj, kao sto je nas teniser vise puta izjavio. Ako se susretnu neka pobedi bolji. Ali istina je da dobar deo Hrvata jos uvek pati od bolest \"strah od Srba\".

SA
SI aka SI
09:33 26.01.2010.

ne bih htio biti euforičan, ali ovakvog tenisača nismo imali od Ivaniševića, a s obzirom na karkater i smirenu glavu, mogao bi postati i najveći hrvatski tenisač. Svaka čast, s ova dva meča je premašio sva očekivanja, od sada nekka proba uživati, ako bude opušten, sve je moguće

DO
downunder
09:40 26.01.2010.

nepotrebni isprika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije