Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIAN OPENA

Može li Federer na jednoj nozi, nadjačati Đokovića na dvije?

Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
30.01.2020.
u 07:37

Sad je sigurno da će iz redova “ostalih” netko biti izazivač u finalu prvog Grand Slam turnira, ali je isto tako sigurno da će i “velika trojka” imati predstavnika u završnom dvoboju

U nadmetanju za novi Grand Slam naslov, onaj na Australian Openu, jedan član “velike trojke” otpao je već u četvrtfinalu. Rafael Nadal borio se kako samo on zna, ali na kraju je ipak poklekao u dvoboju sa sedam godina mlađim (33-26) Dominicom Thiemom.

Bilo je 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (6) za Austrijanca koji tako smanjio zaostatak u pobjedama protiv Rafe na 5-9.

>> Zgodna Srpkinja držala Federeru lekciju zbog prostačenja, njegova reakcija sve je iznenadila

Roger Federer
1/10

Thiemu je ulazak u polufinale najveći uspjeh u Melbourneu, a za nešto više morao bi u polufinalu nadmašiti Nijemca Alexandera Zvereva koji je dan prije svladao Wawrinku.

Sad je sigurno da će iz redova “ostalih” netko biti izazivač u finalu prvog Grand Slam turnira, ali je isto tako sigurno da će i “velika trojka” imati predstavnika u završnom dvoboju.

Drugog finalista dat će teniski klasik između Rogera Federera i Novaka Đokovića (početak u 9.30 sati), koji se sastaju jubilarni 50. put.

U prethodnih 49 susreta Đoković je bio nešto uspješniji, vodi s 26-23 u pobjedama. Novak ima još jedan statistički adut: kad god bi došao do polufinala Australian Opena, on je turnir i osvajao.

Federer preskočio trening

Federer se ne osjeća dobro, zbog problema s leđima preskočio je jučerašnji trening, a mnogi su kroničari zabilježili da je dvoboj sa Sandgrenom završio “skoro na jednoj nozi”. Pitanje je hoće li današnjeg polufinala uopće i biti, no Đoković se uobičajeno priprema.

– Ono što je Roger napravio protiv Sandgrena je nevjerojatno. Vratiti se nakon sedam meč-lopti i to u njegovima godinama. Pokazao je još jednom zbog čega je jedan od najboljih igrača svih vremena. On nikad ne odustaje. On je veliki borac i zbog toga ga iznimno poštujem – kazao je Đoković.

Na podsjećanje da od Federera na Grand Slam turnirima nije izgubio još od 2012. godine (polufinale Wimbledona), Đoković je uzvratio:

– Nisam ja toliko dominirao u tim mečevima, iako sam pobjeđivao. Ali uvijek sam se morao maksimalno potruditi i pružiti svoju najbolju igru. U Wimbledonu prošle godine imao je dvije meč-lopte, samo udarac ga je dijelio od pobjede. Roger je Roger i to nikad ne zaboravljam. Uvijek znate da će odigrati na najvišoj razini. On voli ovakve mečeve, polufinala i finala na Grand Slam turnirima, rivalstva – napomenuo je Novak, dodavši:

– Osjećam da je moj servis ove godine uistinu odličan. Radili smo puno uoči nove sezone na njemu i osjećam se sjajno. Vjerojatno nikad u karijeri nisam tako dobro servirao – zaključio je Đoković odavši na taj način i priznanje Goranu Ivaniševiću, koji ga uistinu ima čemu podučiti kad je u pitanje početni udarac.

– Nakon ovakvih sretnih izvlačenja, možete igrati bez velikih očekivanja jer znate da ste već trebali biti na skijanju u Švicarskoj – rekao je još u utorak Federer koji je jučer doznao da će morati platiti kaznu od 3000 USD zbog psovanja linijskog suca u dvoboju sa Sandgrenom. Federer je opsovao na njemačkom, ali imao je nesreću da je glavna sutkinja, Srpkinja Marijana Veljović, razumjela i taj jezik pa ga je prijavila.

Neće to puno pogoditi Rogerovu kasu, u Melbourneu je već osigurao pola milijuna USD, ali taj slučaj ipak ostaje kao mrlja na njegovoj karijeri. A s druge strane dokazuje da je i Federer samo čovjek...

Becker: Publika je za Rogera

Uoči današnjeg dvoboja oglasio se i Boris Becker, bivši Novakov trener. U razgovoru za Channel 9 kazao je da njegov bivši učenik ima sve što je potrebno za pobjedu u polufinalu, ali i za osvajanje novog naslova:

– Svi dobro znamo da je u dvobojima Federera i Đokovića publika uvijek na Rogerovoj strani. No, Novak zna kako se nositi s tim. Bit će uistinu zanimljivo vidjeti tko će od njih dvojice na kraju imati više Grand Slam naslova – napomenuo je Becker koji je usput otkrio kako je dobio nadimak “Boom-Boom”:

– Mislim da je sve krenulo od indijskog tenisača Vijaya Armitraja. Odigrali smo jedan meč, a on je nakon toga rekao nešto u stilu “to je bilo boom, boom, nisam vidio da netko udara lopticu jače od Borisa”.

No, vratimo se današnjem polufinalu, Đoković je veliki favorit, ali i Federer je ne jednom pokazao da je mačka s devet života. Kladionice slijede takva razmišljanja pa je koeficijent na Đokovićevo osvajanje turnira 1.40. Puno više može se zaraditi ako odigrate na Federera (6), Thiema (5) ili Zvereva (10).

Hrvatska juniorka Antonia Ružić u pojedinačnoj je konkurenciji ispala već u prvom kolu (nakon što je prošla kvalifikacije), ali je zato u paru s Belgijkom Sofijom Costoulas postigla dvije pobjede i stigla do četvrtfinala. No, tu je bio kraj: Amerikanke Broadus i Coleman nadjačale su hrvatsko-belgijsku kombinaciju sa 7:5, 6:0.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije