Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI TRENER

Mirovina od 2500 kuna: Antu Kostelića najviše smeta jedna druga stvar

Ante Kostelić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
05.05.2021.
u 08:19

Ono što ovog zaslužnika žulja više od promjena na platnom listiću jest status. Gipsa je najviše zaboljelo što je nakon Ol 2018. na HOO-ovoj listi degradiran iz vrhunskog trenera u vrsnog.

Veliku prašinu podigao je Ante Kostelić izjavom za HTV da će imati mirovinu od samo 2500 kuna. Imamo saznanja da tu nije riječ o preciznom izračunu i da je to izrečeno tek tako, no ta mirovina zasigurno neće biti onolika koliko trenerski velikan s 10 olimpijskih i 8 svjetskih odličja zaslužuje. Premda će kao zaposlenik Hrvatskog skijaškog saveza zacijelo imati veću mirovinu od spomenute, Ante je načeo slojevitiji problem. Ako su vladajući odlučili vrednovati olimpijske medalje sportaša tzv. naknadama za izvrsnost, onda bi bio red da se to isto čini i s trenerima monumentalnih uspjeha nacionalnog sporta.

Ono što ovog zaslužnika žulja više od promjena na platnom listiću jest status. Gipsa je najviše zaboljelo što je nakon Ol 2018. na HOO-ovoj listi degradiran iz vrhunskog trenera u vrsnog. I s pravom se tada Ante pitao “zar ja više nisam vrhunski trener samo zato što nisam osvojio olimpijsku medalju sa sportašima (braća Kolega) koje sam preuzeo prije nekoliko mjeseci”.

Uvidjevši tu nepravednost HOO-ovih Pravila o kriterijima za sufinanciranje trenera, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša pokrenuo je jednu “zaobilaznu” inicijativu. Zatražio je od Vlade da se regulira status vrhunskih trenera po uzoru na sportaše, s time što bi oni pravo na tzv. sportsku mirovinu imali tek s napunjenih 65 jer je i trenerski vijek duži od onoga u sportaša. A u sklopu toga bi zaslužni treneri bili izdvojeni na mirovine u razini akademika koje su od sedam do devet tisuća kuća.

Za jednog stručnjaka svjetskog glasa – a Kostelić je i genij svog zanata – zacijelo poražavajuće zvuči činjenica da će svaki saborski zastupnik s odrađena dva mandata, a mnogi su služili samo kao kotačići glasačke mašinerije, imati mirovinu najmanje 8500 kuna. I ne pričamo mi ovdje samo o Gipsu nego i o Rudiću, Novoselu, Braliću, Červaru... pa, ako hoćete, i o Ćiri Blaževiću, neovisno koliko je on zaradio u karijeri. Jer, pričamo o čovjeku koji je broncom na Mundijalu, poslijeratne 1998., više zadužio Hrvatsku nego sva sila bivših parlamentaraca koji uživaju u dvostruko većoj mirovini od njega.

>> Marko Milanović, sin predsjednika Milanovića, uspješan je hrvač

Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
09:09 05.05.2021.

Matematika je osnov svega,mirovina ce se obračunati u skladu sa zakonom i uplatama u mirovinski fond ,sve drugo je politika i pitanja treba postaviti negdje drugdje,tko nije uplacivao u mirovinski fond i zasto,

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
10:01 05.05.2021.

Koliko je meni poznato hrvatski mirovinski sustav ima međunarodne ugovore gdje umirovljenici mogu dobiti svoje mirovine i na uplate u drugim državama i u njima plaćali doprinose. Recimo svi diplomatski službenici i carinici dolivaju mirovine i iz Srbije, sljednice bivšee Jugoslavije gdje su bili tadašnji mirovinski fondovi za njih. Uvjeren sam da obitelj Kostelić krije gdje su uplaćivali doprinoise, u koje sve fondove i u kojim državama. Gdje su završili novci od donacija, reklamnih honorara, nagrada i poticaja, jesu li na njih plaćeni porezi i doprinosi, e to bi bilo zgodno saznati kada ovako javno gospodin Kostelić optužuje hrvatsku državu kako je malo dobio. I nešto nekretnina sigurno postoji u obitelji, na Mljetu, u Zagorju, Zagrebu, Monaku, Rijeci i tko zna gdje. I sada treba sebe prikazati jadnim siromahom kojem je ta hrvatska država ukrala zasluženu mirovinu. I sada bi gospodin od 82 godine trebao nekoga trenirati za plaću vrhunskog trenera kako bi mu država Hrvatska nadoknadila što mu je uzela? A sam je cijelu obitelj prebacio na Monako i tamo prijavio da žive i da su tamo državljani, tamo plaćali sve poreze i doprinosre kako bi kneževina prosperirala. Da li je uplatio kune u drugi ili treći stup kako rade mnogo siromašniji a ne ovako bahati heroji kojima nikad dosta svega. Ovi članci u stilu babe narikače polako gube svoju svrhu. Mogao je ponašati se poput svih građana, plaćati poreze i doprinose, ići na drugi i treći stup, ostati heroj za ljubitelje skijanja.

DU
Deleted user
09:14 05.05.2021.

Odi Ante u Udbinu , tamo mirovina 1300 kuna 39 godina rada u Pilani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije