Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA HRVATSKE I KINE

Mateša: Mi ih učimo vaterpolo, oni nas stolni tenis

Mateša
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.11.2018.
u 09:50

– Kina je domaćin sljedećim Zimskim olimpijskim igrama pa ćemo jedan dio naših sportaša poslati u Peking kako bi se priviknuli na uvjete koji će ondje vladati za vrijeme Igara – istaknuo je Mateša.

U dvorani Dražen Petrović jučer je održan središnji sportski događaj koji predstavlja novu sportsku suradnju Kine i Hrvatske. Tom prigodom odigrana je revijalna košarkaška utakmica između zagrebačkih i kineskih sveučilišta. Ovom događaju prisustvovali su, između ostalih, Sun Chunlan, vicepremijerka NR Kine, prof. dr. Cao Weidong, predsjednik najvećeg svjetskog Sportskog sveučilišta iz Pekinga, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

– Ova suradnja počela je prije desetak godina kada je potpisan ugovor između dva ministarstva. Svjedoci smo da u posljednjih nekoliko godina sve više i više mladih kineskih sportaša dolazi u Hrvatsku. Sve su češće i razmjene trenera u oba smjera. Kinezi žele što više naučiti o košarci, rukometu, vaterpolu, tu gdje su slabi, dok naši imaju od Kineza što naučiti što se tiče stolnog tenisa i gimnastike – rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Suradnja će se uskoro proširiti i na zimske sportove.

– Kina je domaćin sljedećim Zimskim olimpijskim igrama pa ćemo jedan dio naših sportaša poslati u Peking kako bi se priviknuli na uvjete koji će ondje vladati za vrijeme Igara – istaknuo je Mateša.

Priča se da bi kineski investitori uložili u sportske objekte u Hrvatskoj?

– Mislim da će se to dogoditi jer su pokazali zanimanje da financiraju izgradnju nekoliko sportskih kampova – rekao je Mateša.

U Zagrebu trenutačno boravi stotinjak kineskih studenata sportaša koji će provesti u Hrvatskoj pola godine.

– U Kini već sada ima isto velik broj naših studenata, a bit će ih sve više i više – rekao je Mateša.

Prof. dr. Cao Weidong dodao je:

– Svi naši studenti se sjajno osjećaju u Hrvatskoj. 

Ključne riječi

Komentara 3

DH
dalibor.hren
10:41 24.11.2018.

Kineze su stolni tenis naučili igrati pokojni Stipančić i Šurbek! Kinezi ulažu u sport, a mi u HOO i Matešu!

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
09:51 25.11.2018.

Lopino kolika primanja imate ti i tajnik Čop ? U kunama molim , ne u koeficijentima

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
15:33 24.11.2018.

stari deda koji izlazi sa spinzorušama!za ovoga treba imat želudac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije