Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDAČKI EKSPERT

Beusan upozorava na opasnosti od uvođenja videotehnologije

Portugal
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
20.06.2017.
u 16:06

- Igrač postigne gol, igrači slave, cijela je klupa u klupku od radosti, i onda sudac odjednom pokazuje “pravokutnik”, signal da situacija ide na ekran, i sve dovodi u pitanje. To će još neko vrijeme neizbježno izazivati reakcije na terenu

Sjećate li se kada je Luka Modrić prošle zime za vrijeme klupskoga SP-a u Japanu kritizirao pomoć videotehnologije sucima?

- Ne sviđa mi se jer izaziva veliku zbunjenost te se nadam da neće nastaviti s tim pravilom jer to za mene nije nogomet. Prvi doživljaj nije dobar, no mi se moramo koncentrirati na svoju igru - izjavila je tada Realova zvijezda, nesvjesna činjenice da upravo svjedoči nezaustavljivu procesu promjene nogometne igre kakvu smo do tada poznavali.

Lov na varalice poput Maradone i Henryja, najčuvenije nogometne “rukometaše”, tako je uvođenje VAR-a (video assistent referee) ili videotehnologije navijestio nekadašnji engleski sudac David Elleray, ili na pokvarene ili jednostavno netalentirane suce poput skandalozne Kassaijeve trojke čije su odluke nedavno uništile Bayern u četvrftinalu Lige prvaka. Eto, opet se vraćamo Modriću: da je Uefa uoči ove sezone uvela videotehnologiju, naš kapetan danas vjerojatno ne bi bio u posjedu treće europske krune.

Što je uopće videotehnologija i kako ona funkcionira? Dakle, govorimo li o aktualnome Kupu konfederacija u Rusiji, Fifa je za to natjecanje u kvoti od 36 sudaca imenovala i devetoricu koji neće koristiti zviždaljke i zastavice, nego samo – mikrofone i slušalice. Naime, ta devetorica, od kojih je najpoznatiji Rumunj Ovidiu Hategan, zadužena su za praćenje utakmica u jednoj od stadionskih soba i upozoravanje sudaca na igralištu o eventualnim spornim situacijama.

Pravda će biti zadovoljena

Poput one kada je Portugalac Pepe zabio gol Meksikancima, čak ga i proslavio, da bi onda intervencijom “odozgo” bio poništen.
Upravo na takvu situaciju, kao protuargument videotehnologiji, upozorava naš sudački ekspert Mateo Beusan.

- Igrač postigne gol, igrači slave, cijela je klupa u klupku od radosti, i onda sudac odjednom pokazuje “pravokutnik”, signal da situacija ide na ekran, i sve dovodi u pitanje. To će još neko vrijeme neizbježno izazivati reakcije na terenu; može se dogoditi da neki temperamentan igrač žestoko prigovori sucu na toj intervenciji i time isprovocira drugi žuti, isključujući karton, zaboravljajući da sudac utakmice s tim nema veze. To su u ovom trenutku opasnosti od uvođenja videotehnologije, stvari na koje se nogometaši i treneri jednostavno moraju naviknuti, jer videotehnologija neumitno će uskoro postati nogometna svakodnevica - ističe Beusan.

Naglašava da načelno nije protiv uvođenja videoekspertize.

- Tim tehnološkim iskorakom u nogometu pravda će na travnjaku biti zadovoljena, a dogodit će se još jedna značajna promjena: trenerima će biti izbijeni iz ruke svi argumenti s kojima su nastupali protiv sudaca, budući da će ključne sudačke odluke biti preispitivane - upozorava Beusan na detalj koji će se značajno odraziti i na imidže trenerskih prgavaca.

Na koga će, kada suci izgube na značaju, skakati Jose Mourinho ili Stanko Mršić?

Četiri su elementa nogometne igre na koja će se koncentrirati sudački supervizori uz TV ekrane: situacije pri postizanju pogotka (zaleđa, prekršaji), kazneni udarci, crveni kartoni (drugi žuti nije podložan videoreviziji), zamjena identiteta pri dodjeli kartona.
Ako se sjećate, madridski Real čak tri pogotka postigao je iz zaleđa, što bi uz nazočnost VAR-a, dakako, bilo nemoguće, pa bi završnica Lige prvaka ove sezone dobila sasvim drukčiji rasplet.

Stoga je tom prilikom pokradeni trener Bayerna Ancelotti zavapio za uvođenjem videotehnologije. Djelomično će mu i izići u susret jer Bundesliga kreće s tom revolucijom već od sljedeće sezone, dok će tradicionalno konzervativna Uefa još neko vrijeme ostati vjerna Platinijevu izumu, petom i šestom sucu iza golova, kao korektivima glavnoga suca. Iako su se u bezbroj situacija pokazali neodlučnima, dekoncentriranima i potpuno beskorisnima.

Englezi kreću od 2018.

No, zato Fifa ne oklijeva s inovacijama, pa će Svjetsko prvenstvo 2018. godine biti već treće natjecanje, nakon klupskoga SP-a i Kupa konfederacija, na kojemu će biti primijenjena videotehnologija.

A kada će revolucija zakucati na vrata Hrvatske nogometne lige? Ako u Engleskoj još ne srljaju i očekuju primjenu VAR-a u Premijernoj ligi najranije u sezoni 2018./2019., onda naši suci i njihovi pokrovitelji i zaštitnici mogu biti mirni još godinama. U vrijeme kada nam netko iz Uefe naloži uvođenje videotehnologije, naše sudačke perjanice, Zebec, Jović, Pejin ili Batinić, već će debelo biti u kontrolorskim vodama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije