Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlaz ispod tornja

Masovni bijeg iz “zlatnog kaveza” – poker asova napušta Park prinčeva

26.04.2020.
u 08:45

Nema šanse da Mbappé produlji ugovor. Postignut je već dogovor i samo je pitanje vremena objave – smatra Rothen

Od PSG-a ću napraviti najveći klub na svijetu – poručio je samouvjereno Nasser Al-Khelaifi nakon što je 2011. kročio na Park prinčeva. Devet godina i 1,3 milijarde eura potrošenih samo na transfere poslije i pravog bogatstva izdvojenog za plaće (a samo ove sezone prihodi nogometaša opteretile su PSG-ov proračun s astronomskih 371 milijun eura), nogometni san jednog od najbogatijih ljudi na svijetu pretvorio se u noćnu moru. PSG je postao globalni brend s odjevnim predmetima s logom pariškog kluba, čak i modni trend zahvaljujući suradnji s Air Jordanom.

Istovremeno, momčad s Parka prinčeva nedodirljiva je u nacionalnom prvenstvu, u posljednjih sedam godina šest puta se prošetala Ligue 1, a nije upitna ni sedma titula otkako je Al-Khelaifi u klubu. Konkurencija je nedorasla i kvalitetom i financijskom moći pa je trijumf Monaca u sezoni 2016./17. bio tek izolirani incident, izniman “poremećaj u sili”. Godine prolaze, potrošene su silne milijarde, a pariški klub nije došao ništa bliže svetom cilju. Trijumf u Ligi prvaka možda će se i dogoditi u Al-Khelaifievoj eri, ali očito ne s ovom generacijom na Parku prinčeva.

Pariz je “zlatni kavez” iz kojeg najveće zvijezde žele pobjeći. Ligue 1 nije izazovan i spektakularan poput La Lige, Premiershipa ili Serie A, a PSG očito ne može dovijeka novcem kupovati ambiciju najvećih zvijezda. Ćupovi puni zlata nisu bili dovoljni da Neymaru “ubiju” nostalgiju za Barcelonom i La Ligom, Kylian Mbappé nije ni trepnuo na prijedlog novog ugovora kojem bi mu primanja skočila na razinu Neymarovih (s 15 na 37 milijuna eura po sezoni), a novac nije uspio uvjeriti Maura Icardija, odnosno njegovu suprugu i menadžericu Wandu Naru, koja ima presudan utjecaj na karijeru argentinskog napadača, da je njegova budućnost u Parizu.

Ove je sezone PSG imao najbolji poker napadača na svijetu iako se nažalost Thomas Tuchel nikada nije zaigrao i svijetu priuštio užitak da sva četvorica u isto vrijeme budu na travnjaku. Prije nego što je zbog pandemije koronavirusa sezona prekinuta Mbappé, Icardi, Neymar i Cavani zabili su zajedno 75 pogodaka od 125 golova svoje momčadi, odnosno gotovo dvije trećine njih. Od jeseni će na Parku prinčeva vjerojatno ostati samo jedan, a za godinu dana izvjesno ni jedan od njih.

El Matador Edinson Cavani ove sezone, koja mu je bila protkana ozljedama u strašnoj konkurenciji, nije uživao status kakav je kao istinska legenda kluba, odnosno najbolji strijelac u povijesti PSG-a, zaslužio. Tek dvanaest puta je bio starter u svim natjecanjima, i to u manje bitnim utakmicama, a uglavnom je ulazio u igru umjesto Maura Icardija. Ipak se uspio sedam puta upisati u strijelce i svojih sedam godina na Parku prinčeva stigao zaokružiti s 200 pogodaka. Odavno je poznato da će Urugvajac kojeg PSG godišnje plaća 16 milijuna eura bez bonusa koji uključuju i milijun eura nagrade ako bude najbolji strijelac prvenstva (a to je Cavani dva puta bio) ovog ljeta napustiti Pariz. Iskusni Urugvajac pao je u drugi plan, njegov odlazak momčad bi i preživjela, no problem je što neće biti jedini koji će spakirati kofere.

Mauro Icardi trebao je biti Cavanijev nasljednik, ali... Za jednogodišnju posudbu Interu je plaćeno pet milijuna eura uz opciju otkupa ugovora ovoga ljeta za još 70 milijuna. PSG bi klauzulu aktivirao bez razmišljanja, pogotovo nakon 20 golova argentinskog napadača ove sezone, međutim, njegova supruga i menadžerica Wanda Nara odbila je takav rasplet.

– PSG je najgora od tri opcije koje smo imali na stolu – kazala je ljetos nakon što je dogovorila posudbu svoga supruga za Park prinčeva i time jasno dala do znanja koliko malo cijeni PSG.

Icardijev boravak u PSG-u doživljavala je kao nužno zlo pa se nije čak ni privremeno preselila u Pariz, već je s djecom ostala živjeti u Italiji. Kada je sezona prekinuta, a argentinski nogometaš stigao kući, talijanskim je novinarima otkrila:

– Mauro se neće vraćati u Pariz – kazala je Nara i zaključila Icardijevu epizodu u PSG-u.

Neymar je na Park prinčeva stigao spektakularno, kao najskuplji nogometaš u povijesti za čiji su transfer plaćena čudesna 222 milijuna eura. U tri godine u Parizu propustio je gotovo polovicu utakmica svoje momčadi, odigrao ih je tek 80, zabio 69 pogodaka i dodao 39 asistencija, što je premalo s obzirom na uloženo. Brazilac je još prošlog ljeta pokušao baš sve što je mogao kako bi isprovocirao povratak na Nou Camp – od tihog štrajka do pristanka na bitno smanjenje plaće u Barceloni. Bio je spreman na Barceloninu ponudu dodati svojih 20 milijuna eura kako bi pogurao transfer. Tada još nije bilo vrijeme rastanka, no danas čelnici PSG-a nemaju ništa protiv transfera. S obzirom na neminovnu recesiju, nakon što pandemija koronavirusa prođe, PSG je navodno spreman izaći Barceloni ususret i pristati na isplatu odštete u ratama.

Odlaskom Neymara laknulo bi mnogima na Parku prinčeva, Brazilcu su uostalom navijači odavno okrenuli leđa zbog njegova odnosa prema klubu i nepoštovanja onih koji ga zlatom plaćaju, ali će Kyliana Mbappéa pokušati zadržati pod svaku cijenu. Platili su ga 180 milijuna eura, što je drugi najveći transfer u nogometnoj povijesti, a mladi nogometaš kojem je Zlatna lopta suđena zasjenio je slavnijeg Neymara. Ugovor mu istječe 2022. i čelnici PSG-a su u utrci s vremenom. Problem za njih je što Mbappéu novac očito nije presudan pa je odbio i prijedlog po kojem će mu primanja skočiti čak dva i pol puta, a takav novac ne može nigdje drugdje dobiti.

Nekadašnji nogometaš PSG-a, a danas stručni komentator, Jérôme Rothen podignuo je prašinu tvrdnjom kako se Mbappé uoči izbijanja pandemije koronavirusa već dogovorio s Realom. Ako se transfer ne dogodi ovoga ljeta, PSG će Mbappéa biti prisiljen prodati najkasnije u ljeto 2021. ili bi mogli ostati bez odštete za jednog od najboljih nogometaša svijeta.

– Nema šanse da Mbappé produlji ugovor. Postignut je već dogovor i samo je pitanje vremena objave – smatra Rothen.

Projekt stvaranja megamomčadi u Parizu je pred novim početkom. Odlazak četvorice najboljih nogometaša ne bi preživjela ni jedna momčad na svijetu, a još veći problem za PSG bit će im naći nasljednike. PSG ne uživa ugled kod nogometnih zvijezda pa su, unatoč luksuznim ugovorima koji su im se nudili, ponude s Parka prinčeva odbijali Ronaldo, Pogba, Dybala, Griezmann...

>>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar PatriciaMA87
PatriciaMA87
23:34 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆lo︆︅v︅︆­­e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar CarolIA95
CarolIA95
15:22 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije