Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJI SKIJAŠ DANAŠNJICE

Marcel Hirscher: Nedostajat će mi Ante Kostelić i način na koji je postavljao staze

Marcel Hirscher
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.03.2016.
u 11:45

'Kad sam se ja priključio vrhu, Kostelić je bio na vrhuncu. Imao sam prilike bolje ga upoznati kad smo se jednom posvadili i shvatiti da je on čovjek koji se uvijek borio za dobrobit našeg sporta. Šteta je što mu se približio kraj karijere.'

Finale Svjetskog kupa u St. Moritzu neće biti zanimljivo kao za prijašnjih završnica jer su globusi za tehničke discipline i onaj za ukupnu pobjedu već osvojeni, a dva od njih osvojio je najbolji skijaš današnjice Marcel Hirscher (27). Dinamični Austrijanac osvojio je treći veleslalomski globus, ali i peti uzastopni veliki globus. Doduše, on još uvijek teoretski nije njegov, no uz takvu bodovnu prednost nema ga tko ugroziti jer ni Kristoffersen ni Pinturault ne voze brze discipline.

– Čudan je to osjećaj. Svi govore o tome kako sam ukupni pobjednik, no taj trofej još nije u knjigama kao što je ovaj veleslalomski. Ako svi skijaju normalno, nema izgleda da mi to netko uzme, no matematički je to još moguće. Ako Kristoffersen za tjedan dana nauči voziti spust, a on je jako talentiran, onda se ne mogu osjećati sigurno – govorio je Hirscher pola u šali, a pola u zbilji nakon svoje 18. slalomske pobjede.

Brze discipline!? Ne, hvala

– Nedjelja je u Kranjskoj Gori bio sjajan dan za mene jer konačno nisam morao kalkulirati oko bodova u ukupnom poretku. Nisam morao razmišljati koliko smijem riskirati, koliko ja imam bodova, a koliko rivali i koliko meni još treba. Mogao sam se mentalno posvetiti samo utrci koju vozim.

S obzirom na to da 22-godišnji Kristoffersen nadire kao i on u njegovim godinama, hoće li Hirscherov sljedeći izazov biti brze discipline kako bi tako osigurao barem još jedan veliki globus i tako prestigao Marca Girardellija (ima pet ukupnih pobjeda) s kojim se upravo izjednačio?

– Razmišljao sam o tome, no nisam siguran da je to dobra ideja. Između jednih vrata u spustu stane 15 slalomaških vrata i vi u brzim disciplinama, na neki način, morate zaboraviti na eksplozivne pokrete jer vam oni u spustu ne pomažu. Osim toga, trenirati brze discipline uzme puno vremena i energije, a i nisam siguran je li mi to potrebno kada mi još uvijek ovako dobro ide u tehničkim disciplinama. Između toga da budem osrednji spustaš i jedan od najboljih u tehničkim disciplinama, uvijek ću izabrati ovo drugo. Doduše, ideja jest da budem bolji u superveleslalomu, ali ne da bih puno nastupao u toj disciplini, već zbog kombinacije.

Ne žudi za Ivičinim idealom

Očito je da Hirscher ne žudi za idealom za kakvim je išao Ivica Kostelić, koji je godinama uživao u statusu najboljeg kombinatora u Svjetskom kupu i koji je još uvijek rekorder u broju kombinacijskih globusa, a ima ih tri (39 mjeseci bio je svjetski broj jedan).

– Kad sam se ja priključio vrhu, Kostelić je bio na vrhuncu. Imao sam prilike bolje ga upoznati kad smo se jednom posvadili i shvatiti da je on čovjek koji se uvijek borio za dobrobit našeg sporta. Šteta je što mu se približio kraj karijere.

Vrijedi li to i za Antu Kostelića? Hoće li mu nedostajati način na koji je Ivičin otac postavljao staze zbog čega su, nerijetko, neki skijaši i njihovi treneri negodovali.

– Ja sam na Kostelićevim stazama u pravilu dobro vozio, pa čak mogu reći da sam zahvaljujući Anti i osvojio slalomsko srebro u Sočiju jer, da Ante nije postavio tako zahtjevan drugi lauf, ja s devetim vremenom iz prve vožnje vjerojatno ne bih završio na postolju. Da bi nam sport bio zanimljiviji, potrebno je da imamo staze sa zamkama, a Antine staze bile su vrlo zahtjevne.

 >> Ivica Kostelić ne odustaje - ostavio mogućnost oproštaja na Sljemenu!

Komentara 3

Avatar germanikus
germanikus
18:16 10.03.2016.

EUJanez ..a kako to da to vaše čudo na skijama u vrijeme{a skijale su 6 godina u isto vrijeme} Janice NIKAD nije došla iznad 400 bodova?????Hihihihihihihih...mogu ti ja reći ..jer je u to doba bila DRUGA LIGA!kad je nestalo konkurencije mogao je svatko osvajati bodove!

Avatar Slovenski Idol
Slovenski Idol
07:54 11.03.2016.

Zato dragi Marcel ostaju ti i dalje naši slovenski junaci koji za tobom u prosjeku zaostaju po 5 sekundi!Zvući nekome puno ali kad se uzme u obzir da se radi o Slovencima to je senzacionalan rezultat!

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
16:04 10.03.2016.

Marcel Hirscher: Nedostajat će mi Ante Kostelić jer je stalno bio iza mene u drugoj ligi svjetskog skijanja ispod 2000 bodova po sezoni ali me neče nedostajati ono slovensko čudo na skijama Tina Maze koja je jedina u premijer ligi sa 2414 bodova po sezoni i ustvari ubijama dišpet i ponos svim skijaškim nacijama a kamoli nemočnim susjedima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije