Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božja ili vražja ruka

Maradona: Drogom sam zaribao obitelj

Maradona
Reuters
06.06.2010.
u 10:10

Diego Armando Maradona rođen je 30. listopada 1960. godine kao peto dijete Diega i Tote, prvi sin. Majka mu je uvijek govorila: “Sine nemoj igrati od 11 do 17 sati, tada je sunce najveće”. No, Diego ju nije slušao.

Jedne noći u Havani kada je ljubio ruku Fidelu Castru, posljednjem svjetskom diktatoru na samrtničkoj postelji, Diego Armando Maradona je zavrtio kotač svog života: “Potekao sam sa samoga dna, ali kao i moj Don Diego (otac op.p.), koji je radio u mesnici od četiri ujutro do tri sata poslijepodne, sve sam uživotu postigao - borbom. Pa i ovu najtežu s drogom ću dobiti.

Gentile me ubio

U svojoj biografiji za mnoge najbolji svjetski nogometaš Diego Armando Maradona proveo nas je kroz sva svoja svjetska prvenstva. Kao osamnaestogodišnjak, 1978. Diego je bio na širem popisu izbornika Menottia. Koji mu nije vjerovao.

Kempes, Kempes! - vikao sam i trubio dok sam se vozio u kombiju svoje Claudije (buduća supruga, op.p.) slaveći naslov svjetskog prvaka na ulicama Buenos Airesa. Da, ljubio sam Kempesovu sliku, iako on nije bio jedan od onih argentinskih nogometaša koji su me došli utješiti nakon što me El Flaco (izbornik Luis Cesar Menotti op.p.) prekrižio. Morao sam biti mundialist, morao sam biti svjetski prvak. Kada sam se vratio doma, svi su plakali. I La Tota (majka) i otac Don Diego, braća, sestre. Ali, ljutnja, bijes - bili su moje gorivo.

Četiri godine kasnije Pelusa (kovrčavi op.p.), kako su kao klinca zvali Maradonu, dočekao je svoj premijerni SP 1982. u Španjolskoj.

- Sve sam dogovorio s Barcelonom te otišao na pripreme za svoje prvo svjetsko prvenstvo. Majci i supruzi sam obećao - loptu ću sljedeća četiri mjeseca udarati samo desnom nogom kako bih sačuvao ljevicu. Ali, nije mi pomoglo. Gentile me protiv Italije istukao kao balavca, a kada sam ga pitao: “Što ti je, čovječe?” - rekao mi je:

- Samo radim svoj posao.

Pa, zar je to gaženje mojih gleženjeva - pitao sam ga.

- Lopta može proći, ali ti ne!

Protiv Brazila, koji je svoje prilike zabio, zamračilo mi se pred očima, pa sam opalio tog Batista. Neslavan kraj zbog kojeg sam patio.

A onda je stigao trenutak za koji se Diego rodio, živio, igrao nogomet. SP, Meksiko 1986.

- Sve je počelo tri godine prije, u razdoblju kada sam se oporavljao od hepatisitisa u Španjolskoj me posjetio izbornik Carlos Bilardo.

- Koliko novca tražiš za nastup - pitao me Bilardo?

- Za mene je čast igrati za Argentinu - odgovorih mu.

Mislio sam da budeš kapetan - nudio je vrpcu Bilardo.

- Hvala vam, šefe, neću vas razočarati - uzvratih sretno.

Na samom početku priprema došlo je do velike svađe s Passarelom, slavnim kapetanom iz 1978., koji me prozvao da sam narkoman. Da, drogiram se, ali ne govorim igračima iza leđa i ne spavam s njihovim suprugama - ispalio sam.

Valdano, koji je bio Passarelin čovjek, na kraju je rekao: “S tobom sam, Diego”.

Sto puta sam se ispričao Valdanu jer sam ga vidio kako paralelno trči sa mnom u čudesnom slalomu prema golmanu Schiltonu, ali sam želio sve učiniti sam. I bog mi je pomogao, bio je to gol mog života. I onda pod tušem mi je pričao suigrač Negro Enrique i rekao:

- Čujem kako te puno hvale, ali nakon onakvog dodavanja nisi mogao promašiti. Prokleti Negro, pa dodao mi je na našoj polovici. Svi smo se smijali. I gol rukom me ispunio zadovoljstvom. Nazvali su ga Božja ruka. Ma, vraga, bila je moja. Bilo mi je glupo što sam slavio. Ali, želio sam taj naslov, to je uz brak s Cladijom i moju djecu najbolje što sam učinio u životu. Hoće li zlato ostati u Buenos Airesu? Pitanje koje se postavljalo 1990. uoči SP-a u Italiji.

- Nismo igrali dobro, ali smo bili ponosni. No, gorčina iz rimskog finala je ostala. Na početku me Buchwald tako udario da sam sve zvijezde vidio. Ali, batine sam naučio dobivati i trpjeti, ali nepravdu - ne. Meksički sudac Codesal je najveća ‘hijo de puta’ (kurvin sin, op.p.) kojeg sam ikada vidio. Zapamtio sam i zvižduk u Rimu i Milanu, tamo su me kao igrača Napolia uvijek mrzili. Odlučio sam zauvijek napustiti Italiju.

Efedrin nije droga

Nogometno je ušao u veteranske godine. Znao je da je SAD, 1994. posljednje igračko prvenstvo. Želio je kćerima, koje su narasle pokazati kako tata igra. Svratio je prije SP-a i do Zagreba. Hrvatska - Argentina 0:0. A onda gol Grcima i ‘breaking news’. Na dopinškom testu Diego Armando Maradona je pozitivan.

- U SAD sam došao čišći no ikad. To je bila samo jedna pogreška mog privatnog trenera Daniela Cerrinia. Uzimao sam efedrin jer sam imao problema s prehladom, obični, prokleti efedrin. Ali svima je valjda već bilo dosta Maradone. Mislio sam da će mi srce puknuti 78. kada nisam bio izabran, ali moje je srce krvarilo sada. Vratio sam se u Argentinu odsječenih nogu, krvavog srca. Tako je završio nogometnu karijeru. U međuvremnu je imao velikih problema s drogom, već je bio u božjim rukama. No, svima je poslao poruku:

- Najsretniji sam bio kada sam igrao za Argentinu, najnesretniji kada je patila moja supruga Claudija, djeca, roditelji. Svakoga u životu mogu pogledati u oči, jer sam zaribao samo sebe i svoje najbliže.

No, nikada nikog neću pustiti da određuje moj život. Broje se sati do prvog SP-a na kojem će Maradona nastupiti kao izbornik. Ima sjajne igrače, ali u kvalifikacijama se vidjelo da on nije na nivou najvećih svjetskih trenera. Ili čuda postoje?

Ključne riječi

Komentara 3

TO
tommyyy
10:49 06.06.2010.

najveci igrac svih vremena,valja mu vjerovati i kao treneru bez obzira na neke katastrofalne poteze...sjetimo se samo kritika prije sp-a jacquetu,voelleru,domenechu,klinsmannu...svi su na kritike odgovorili barem polufinalom,odgovorit ce i el diego...

OB
-obrisani-
11:44 06.06.2010.

malo je maradona na svijetu, za ovo kaj je rekao hrabrost samo nije dosta

OB
-obrisani-
11:57 06.06.2010.

culi smo i obecanje maradone ak argentina postane svjetski prvak kaj ce napravit: prosetat ce se gol po glavnome gradu odnosno po promenadi, a culi smo kaj je rekao i sportski direktor argentinske reprezentacije ak argentina postane sv. prvak: onaj kaj bu zabiv pobjednosni gol moze me naguzit otpozadi- direktor je ginekolog po zanimanju, tevez je odgovorio: ak i zabijem gol nek se drzi dalje od mene, a mesi je odgovorio: ja cu probat dati jedan a probat cu onda i drugi samo da ge ne moram-hehehehehehe- objavljeno jucer u njemackom bildu heheheheehe, hehehehe gej parada v zogrebu kaj ste culi kaj je rekao direktor argentine hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije