Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIJA U NATJECANJU

Mamiću svi talenti na oku, kraj Sesveta i ovakve Lokomotive

Dinamo kadeti
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
13.03.2014.
u 13:53

– Prva ideja bila je izdignuti starije pionire, dečke u najosjetljivijoj dobi za razvoj, na nacionalnu razinu, budući da, primjerice, Dinamo, Hajduk, Rijeka ili Osijek u svojim regionalnim središtima u tom godištu nemaju dovoljno jake poticaje – kazao je Jozak.

Od sljedeće sezone ukida se Prva hrvatska juniorska nogometna liga, a juniorske momčadi prvoligaša prelaze u seniorski rang natjecanja i uključuju se u treću ligu. Tu revolucionarnu ideju Izvršnom odboru HNS-a plasirao je direktor mladih selekcija Romeo Jozak i ona je prihvaćena aklamacijom, nakon što je Jozak iznio osnovne argumente.

– Prva ideja bila je izdignuti starije pionire, dečke u najosjetljivijoj dobi za razvoj, na nacionalnu razinu, s obzirom na to da, primjerice, Dinamo, Hajduk, Rijeka ili Osijek u svojim regionalnim središtima u tom godištu nemaju dovoljno jake poticaje. Koja je korist za njih ako Dinamo na kraju sezone ima gol-razliku 230:2? Dakle, dječaci U-15 odsad će igrati nacionalnu ligu, kao i kadeti, U17, dok bi juniori prešli u 3. HNL i tamo nastupali kao druge momčadi sedmorice prvoligaša – kazao je Jozak.

Samo sedam prijava

Tako će Osijek 2 i vjerojatni budući prvoligaš Cibalia 2 igrati u trećoj ligi sjever, Dinamo, Lokomotiva, Rijeka i Istra 1961 u zapadnoj, a Hajduk u južnoj. Zadar se nije prijavio iz financijskih razloga, Split nema igralište koje bi dobilo trećeligašku licenciju, Slaven Belupo svoje juniore šalje u NK Koprivnicu...

Jozak naglašava važnu stvar:

– U toj drugoj momčadi nastupat će igrači s registracijom i za prvu momčad pa će se juniorima moći priključiti i stariji igrači (najvjerojatnije dvojica imat će pravo nastupa, a trojica će smjeti biti u zapisniku, nap. a.), oporavljenici ili oni koji nisu u tom trenutku kandidati za prvu momčad – dodao je Jozak koji je projekt prezentirao i na nedavnome sastanku Europske klupske asocijacije u Amsterdamu.

Što novi sustav natjecanja mlađih kategorija znači u praksi? Najprije ranije sazrijevanje starijih pionira u neusporedivo jačoj konkurenciji nego dosad. Zatim čeličenje juniora u ozbiljnijoj, zahtjevnijoj ligi od dosadašnje juniorske, u kojoj najbolji juniori ionako nisu igrali (ili su bili na posudbama u drugoj ligi ili u prvoj momčadi). Novi sustav mogao bi utjecati i smanjenje troškova klubova; ne na putovanja (budući da sada stariji pioniri umjesto juniora putuju po cijeloj Hrvatskoj), nego na tzv. filijale.

Po uzoru na Španjolsku

Tako će Dinamo potpuno zatvoriti pipu drugoligašu Sesvetama, a mlade igrače više neće slati ni u Lokomotivu, čime ovome klubu dolazi u pitanje prvoligaška perspektiva. Sada Mamić sve svoje juniore neće imati raštrkane po Sesvetama i Kajzerici, nego će ih moći gledati s prozora svoga ureda. Pupčana vrpca bit će zauvijek prerezana. I važna stvar: plaćat će samo jednoga, a ne više dvojicu ili trojicu njihovih trenera.

Tako će Dinamo 2 (s novim "halilovićima" Ćorićem i Kneževićem...), i Hajduk 2 (s Nikolom Vlašićem...) odsad biti kao Barca B ili Real Castilla. Moći će napredovati najviše do druge lige, ali istodobno i paziti da se ne poskliznu u četvrtu.

Komentara 7

LI
Lisabon
13:44 14.03.2014.

Nemojte se cuditi ovom "pametnom"komentaru od Dasovica,covjeka koji misli da je novinar.Pa on bi popljuvao svaki moguci prijedlog ikoga tko ima ili je imao veze s Dinamom.Covjek je navijac Hajduk (sta je njegovo pravo),gle cuda pise clanke o Dinamu,a inace pise negativisticki (sta je njegovo pravo),ali uvijek prije neke vazne Dinamove utakmice ili se javi (obavezno) kad Dinamo izgubi.Specijalnost su mu naruceni clanci.Ako itko misli da ovaj gore opisani prijedlog od Jozaka nije dobar za nas nogomet,onda taj zbilja nasoj ligi i klubovima i domacim igracima ne zeli dobro.Tu izuzimam Dasovica jer za njega znamo da ne zeli dobro.

Avatar jure23
jure23
14:04 13.03.2014.

podrška Mamiću, upravi, igračima i cijelom stručnom stožeru na velikom uspjehu u proizvodnji največih igrača što je postao najprepoznativiji svjetski brend, a jovanović boysi mogu da lupaju minuse koliko god hoće..

DU
Deleted user
18:12 13.03.2014.

Dasoviću majstore , mrzitelju Dinama ! Mamić će u svakom sustavu bit uspješan ,a ti nikada nećeš biti dobar novinar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije