Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ČINE RATNE ZLOČINE'

Macron je bio jasan: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu

Macron Visits A French Navy Patrol Boat - Vanuatu
Foto: Marin Ludovic/Pool/ABACA/ABACA
1/2
07.09.2023.
u 13:04

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u intervjuu za sportske novine "L'Equipe" izjavio da "ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu u vrijeme kada Rusija čini ratne zločine". 

"Očito, ne može biti ruske zastave na Igrama u Parizu, vjerujem da postoji konsenzus jer Rusiji kao zemlji nije mjesto na OI u vrijeme kada je počinila ratne zločine, kada je deportirala djecu,” izjavio je Macron za "L'Equipe".

Upitan o mogućem prisustvu pojedinih ruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u stausu neutralnih sportaša, šef države je odgovorio: " "Nadam se da je ovo savjesna odluka u olimpijskom svijetu. Ne treba država domaćin odlučivati što bi trebao učiniti Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Imam potpuno povjerenje u Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora".

VEZANI ČLANCI

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Unatoč ratu, MOO je preporučio da se ruski i bjeloruski sportaši mogu natjecati pod neutralnom zastavom na međunarodnim natjecanjima.

Predsjednik Macron također je izrazio želju da "Ukrajinci pokušaju shvatiti ovakvo razmišljanje".

"Pravo pitanje koje će Olimpijsko vijeće morati riješiti je koje mjesto posvetiti ovim ruskim sportašima, koji ponekad provode cijeli život pripremajući se za natjecanje, ali također mogu biti žrtve ovog režima. MOO mora donijeti odluku koja će biti poštena i razumljiva Ukrajincima. To je ravnoteža koju ćemo morati postići", rekao je francuski predsjednik.

VIDEO Trening hrvatske nogometne reprezentacije u Rijeci na stadionu Rujevica

Komentara 3

Avatar HajdukLika
HajdukLika
14:55 07.09.2023.

Macron je sasvim u pravu. No, olimpijska ideja je da tokom olimpijade stanu ratovi i svi sudionici nastupe, Tako je bilo u antičkoj Grčkoj, a unatoč ruskom barbarstvu to bi u današnje doba trebalo vrijediti i za Rusiju. Samo tih četrnaest dana.

VA
vapor
18:20 07.09.2023.

Koja zastava, koji sportaši zločinačke države. Zabraniti ih zauvjek pa neka se igraju sa Sjevernom Korejom, Srbijom i Bjelorusujom,

NA
nacional
13:57 07.09.2023.

Moskovska politika je tijekom zadnja 2 stoljeća oštetila mnoge zapadnoeuropske i srednjoeuropske države, od Francuske i Njemačke do Poljske i Finske. Stoga se ne treba čuditi što gotovo cijela zapadna europa podupire herojsku Ukrajinsku borbu protiv moskovijanskih barbara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije