Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TE-KVON-DO

Lucija Zaninović obranila zlato i najavila odličje na OI u Londonu

Lucija Zaninovic (1)
Foto: AFP
1/10
04.05.2012.
u 19:00

Drugu medalju za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u te-kvon-dou u Manchesteru izborila je olimpijka Lucija Zaninović (49 kg). Ona je u finalu pobijedila Ruskinju Kristinu Kim (10:1)

Lucija je u svakoj svojoj borbi izgledala impresivno taktički zrelo, hladne glave i izoštrene koncentracije. Taktički savršeno vođenom borbom, Lucija je u polufinalu nadmudrila  Francuskinju Aziez (8:4), istu onu suparnicu koju je pobijedila i prije dvije godine u finalu Europskog prvenstva u St. Peterburgu. U finalu, Lucija je bila dominantna protiv Ruskinje Kristine Kim (10:1) koja u završnu borbu sigurno nije zalutala. Jer, upravo je ona u polufinalu iznenadila najtrofejniju svjetsku tekvondašicu, četverostruku svjetsku i europsku prvakinju Španjolku Brigite Yague.

 Sa svojim šamionskim gardom, Lucija je u Manchesteru potvrdila da je najbolja tekvondašica u kategoriji do 49 kg.

- Trenerov je zahtjev bio da se svakoj suparnici moram nametnuti kao favorit, da ja diktiram zbivanja u borilištu.

Nakon što je sišla s pobjedničkog postolja, ogrnuta hrvatskom zastavom, kazala je:

- Moj trener i izbornik Toni Tomas uoči svake borbe govorio mi je "hajde uživaj u borbi" i meni je doista svaka borba predstavljala igru.

Zapravo, hrvatska braniteljica krune s konkurencijom se gotovo poigravala. Jer, u svakoj je borbi imala gard favorita i nevjerojatno dobru koncentraciju. Lucija je u osmini finala pobijedila Dankinju Christense (9:1), u četvrtfinalu Ukrajinku Soroku (12:7) i tako s već izborenim polufinalom osigurala penjanje na medaljaško postolje. Među prvim čestitarima Luciji tada bila je Zagrepčanka Marina Sumić, njena velika prijateljica, koja je dan prije osvojila srebro u kategoriji do 62 kg.

- Nisam vjerovao da će Lucija ovdje osvojiti zlato jer sam treninge koncipirao da ne bude maksimalno spremna za europsko već za kolovoz i olimpijske igre. Na koncu se pokazalo da je ona dosegnula tako visoku razinu da je i bez najbolje forme u stanju obraniti naslov - rekao je izbornik Toni Tomas.

Ključni taktički element u finalu bila je Lucijina prednja noga kojom je posve zbunila suparnicu.

- Napali smo Ruskinju njenim oružjem, jer ona je dosad tako pobjeđivala - objasnio je Tomas.

- Znala sam da ima opasnu nogu u glavu i da moram biti maksimalno koncentrirana svaku sekundu borbe. Kim nije našla rješenje za tu moju prednju nogu, izgubila se - dodala je Lucija.

Za Nikolu Boju i Stipu Jarlonija petak nije bio sretan dan. Zapravo, obojica će ga nazvati "prokletim petkom". I Nikola i Stipe izgubili su svoje borbe na zlatni bod, odnosno u produžetku borbe kada pobjedu čini prvi registrirani bod. Dodatnu dozu pelina donijelo im je to što je Bojo izgubio u borbi za medalju, dok je Jarloni pobijeđen od poljskog borca kojeg je vodio Seung Ki Hong, bivši izbornik hrvatske ženske reprezentacije.

Po dramatici, Bojo i Britanac Muhammad Lutalo odradili su najzanimljiviju borbu prva dva dana natjecanja. Pomorski policajac iz Zadra (22) ušao je u posljednju rundu s prednošću od 10:2. Nažalost, primio je dva udarca u glavu i uz nekoliko kazni dozvolio domaćem borcu da povede sa 11:10. U posljednjoj sekundi borbe, Bojo je izjednačio i izborio se za produžetak.

– Ono što sam dobro činio prve dvije runde jest to što sam mu kratio distancu, no u trećoj više nisam. U borbi za zlatni bod pokušavao sam više od njega, nadajući se da će mi jedan od tih udaraca proći, no nažalost nije i primio sam udarac u glavu – prepričao nam je ovaj srčani borac kojem je poslije još više bilo žao kada je vidio da je njegov Britanac, na koncu, postao europski prvak.

Nakon što je Jarloni izgubio od Poljaka Erika Rodzika, muški izbornik Branimir Blečić nije mogao vjerovati da su mu umakla oba zlatna boda. Posebice onaj Jarlonijev jer je duboko uvjeren da je Stipe bitno bolji borac od Poljaka.

– Bila je to zatvorena borba u kojoj Jarloni mnogo dobrih prilika nije registrirao, u kojoj elektronika nije registrirala mnogo njegovih dobrih udaraca jer valjda nisu bili dovoljno snažni. No, vraćati se na staro bodovanje, napušteno prije par godina, više nema smisla. Bojo je pak zaradio previše opomena jer je sredinom druge runde počeo bezrazložno padati na pod, što je sudac kažnjavao opomenama. U borbi za zlatni bod bio je aktivniji, no to nismo radili cijelu borbu, i zato ga je Britanac i dočekao udarcem u glavu – kazao je Blečić.

Hrvatska teškašica, Zaprešićanka Ivana Žagar (preko 73 kg), najprije je imala veliku sreću u ždrijebu, a potom još veći peh. U prvom kolu u borilište joj nije izašla mlada Srpkinja Violeta Babić jer nije dobila vizu za Veliku Britaniju. A nije ju dobila jer je u britanski konzulat poslala svoju bosanskohercegovačku, a ne srpsku putovnicu. Žagar je tako odmorna ušla u drugu rundu, ali tamo je naletjela na aktualnu svjetsku prvakinju Francuskinju Griffe koja ju je pobijedila prekidom u trećoj rundi zbog razlike od 12 bodova (2:14).

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krillin
19:15 04.05.2012.

Sjajno Luce, imamo se čemu veseliti u 8. mjesecu.

SN
snovakor
20:43 04.05.2012.

Bravo Luce ! Također jako dobar posao tvoje blizanke !!! Odlično radite, ponos svima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije