Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU VLASNICI PSG-A

Legendarni klub postaje 'novi Manchester City'

Nasser Al-Khelaifi
Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
1/2
19.12.2019.
u 13:10

Međutim, postane li Leeds opet veliki igrač u engleskom nogometu i izbori li u budućnosti Ligu prvaka, to bi mogao biti potencijalno veliki problem. Uefa, naime, ne dopušta da se dva kluba sa zajedničkim vlasnikom natječu u istoj europskoj konkurenciji.

Posrnuli velikan vraća se u velikom stilu. Na stoti rođendan život bi za Leeds tek trebao početi.

Klub koji je tri puta osvajao naslov prvaka Engleske, koji je dva puta osvojio Kup velesajamskih gradova, igrao finale tadašnjeg Kupa europskih prvaka 1975. (poraženi od Bayerna 2-0) i Kupa pobjednika kupova 1973. (izgubio od Milana 1-0), koji je na prijelazu stoljeća s generacijom Harryja Kewella, Rija Ferdinanda, Jonathana Woodgatea i Alana Smitha slovio kao buduća sila engleskog nogometa, posljednjih 15 godina nije dio engleske nogometne elite. Od 2004., samo tri godine nakon što su igrali polufinale Lige prvaka protiv Valencije, do danas Leeds je bio samo klub slavne prošlosti i neizvjesne budućnosti. Klub je preživo stečaj, tri godine u trećoj ligi, oduzimanje bodova u dvije sezone, ali nakon godina patnje svjetlo na kraju tunela danas ne samo da se nazire već bliješti.

Derbi s Man. Unitedom

Prošle sezone Leeds je bio blizu povratka u elitni razred engleskog nogometa nakon desetljeća i pol odsustva, ali u polufinalu doigravanja za Premier ligu bolji je bio Lampardov Derby County. Ove sezone, pak, momčad Marcela Bielse na pravom je putu da povratak u elitu izbori izravno, a ne kroz pakao doigravanja. A ondje slavni klub neće biti samo sudionik. Katarska investicijska grupa Qatar Sports Investments (QSI) na čijem čelu je prvi čovjek PSG-a Nasser Al-Khelaifi pred preuzimanjem je Leedsa. U tom će poslu na dobitku biti svi. Dosadašnji vlasnik kluba, Talijan Andrea Radrizzani, prodajom će zaraditi između 80 i 120 milijuna funti (klub je kupio za 40 milijuna), Qatar Sports Investments (QSI) napokon će ući u engleski nogomet i najveće nogometno tržište u Europi nakon što svojedobno pokušali preuzeti Queens Park Rangers, klub bi trebao opet postati konkurentan, a na svoje će doći i navijači koji momčadi nisu okrenuli leđa ni u najtežim danima. Na dobitku će, na koncu, biti i nogomet jer opet će oživjeti veliki derbi s Manchester Unitedom znan i kao “Rivalstvo ruža”. Leeds ima veliku navijačku bazu iako je prema nekim istraživanjima jedan od najnevoljenijih klubova u Engleskoj. U anketi provedenoj prošlog proljeća među navijačima klubova u Championshipu njih čak 74 posto izjasnilo se kako mrzi Leeds. Istovremeno, i istraživanje popularne navijačke stranice FanChants potkrijepilo je tu tvrdnju. Naime, od 26.000 navijačkih pjesama koje su navedene na stranici njih najviše, 117, usmjereno je protiv Leedsa. Sljedeći na toj listi je Liverpool s 50 pjesama.

Vijesti o prodaji slavnog kluba nisu od jučer, još prije nekoliko mjeseci Radrizzani je najavio prodaju dijela kluba i otkrio kako je dobio 20 ponuda, od kojih je najskloniji onoj Nassera Al-Khelaifija.

– Mi smo veliki prijatelji, dugo smo vremena u dobrim odnosima. On je u mogućnosti pomoći klubu da postane konkurentan Manchester Cityju – kazao je Radrizzani.

U međuvremenu je QSI odlučio preuzeti ne paket dionica, već sve.

Noel Whelan, bivši nogometaš Leedsa, a danas suradnik BBC-ja, tvrdi kako katarska obitelj ima velike planove s klubom pa čak i kako bi se odnos snaga u engleskom nogometu uskoro mogao promijeniti.

– Leeds bi mogao postati novi Manchester City – tvrdi Whelan.

Budući vlasnici spremni su u znak dobre volje financirati zimski prijelazni rok s ciljem da Leeds ne kompromitira poziciju u Championshipu koja izravno vodi u elitu i ne ugrozi povratak u Premier ligu. Spekulira se kako su spremni izdvojiti dvadesetak milijuna eura u momčad kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja. Prava ulaganja, naravno, slijede tek po službenom preuzimanju kluba i nakon što se izbori mjesto u eliti engleskog nogometa.

Suradnja s PSG-om

Iako pojedini francuski mediji spekuliraju kako bi se ulaganja u PSG dramatično mogla smanjiti, QSI-ovim preuzimanjem Leedsa ništa se neće promijeniti u odnosu katarskih vlasnika prema francuskom prvaku u koji su uložili više od milijardu i pol eura, uzalud ga nastojeći pretvoriti u novog europskog nogometnog velikana. Vjerojatno će se između dva kluba izroditi suradnja od koje bi trebao profitirati Leeds prihvaćanjem igrača koji se u žestokoj konkurenciji na Parku prinčeva nisu uspjeli izboriti za svoje mjesto. Međutim, postane li Leeds opet “veliki igrač” u engleskom nogometu i izbori li u budućnosti Ligu prvaka, to bi mogao biti potencijalno veliki problem. Uefa, naime, ne dopušta da se dva kluba sa zajedničkim vlasnikom natječu u istoj europskoj konkurenciji.

>>> Pogledajte tko je sve osvajao nagradu VL-a 'Nogometaš godine'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije