Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret derbiju

Kozniku: Navijači su najveća snaga bijelih, oni ih nose i spašavaju

01.04.2019.
u 22:17

Gleda li se samo proljetni učinak, Hajduk je s 20 od moguća 24 boda drugoplasirana momčad Hrvatske lige iza Dinama (22 boda)

Hajduk je opet u modi, Hajduk se probudio i Hajduk je opet tamo gdje mu je mjesto, na poziciji koja obećava plasman u Europu. Zasluga je to trenera Siniše Oreščanina, prvoligaškoga debitanta koji je nanizao osam prvenstvenih utakmica bez poraza, četiri pobjede zaredom (Inter, Slaven, Rudeš, Istra 1961), a posljednju je izgubio 16. prosinca prošle godine, upravo od svog sljedećeg suparnika – Dinama.

Igrači golove slave euforično

Gleda li se samo proljetni učinak, Hajduk je s 20 od moguća 24 boda drugoplasirana momčad Hrvatske lige iza Dinama (22 boda); osvojio je tri boda više od Rijeke, čak deset više od Lokomotive i čak 11 više od Osijeka. Takav Hajduk, euforičan i goropadan, već ove srijede od 19 sati dočekuje plave u velikom derbiju na Poljudu.

Ardian Kozniku bio je igrač oba kluba. U samostalnoj Hrvatskoj za Hajduk je nastupio 87 puta, za Dinamo pak ima 32 nastupa. Pohvalit će se kako je za Splićane postigao posljednji pogodak u prvenstvu bivše države, u Zrenjaninu protiv Proletera, te prvi u Hrvatskoj ligi, protiv Istre.

Koznikua veseli Hajdukov proljetni uzlet, ali pritom pomalo i žali što se dogodio prekasno, jer bijele uvijek vidi kao konkurenta Dinamu za naslov prvaka.

– Hajduk se dignuo, u pobjedničkoj je seriji, a na tome čestitam igračima i treneru Oreščaninu, ali i navijačima koji svojom fanatičnom potporom nose i spašavaju Hajdukovu momčad. Oni su uvijek prisutni – i kod kuće i vani – i s takvim vjetrom u leđa igrači gotovo ne mogu podbaciti. Međutim, neobično mi je što tako nije bilo kad je Vulić bio trener – priča nam Kozniku kojeg su suigrači u Hajduku zvali Shok (na albanskom prijatelj).

Jeste li iznenađeni serijom koju je napravio Oreščanin?

– Mlad je trener i dobro je iskoristio priliku, no ne bih trebao biti toliko iznenađen jer Hajduk je ipak Hajduk. To su igrači koji su za hrvatske prilike vrlo dobro plaćeni, imaju kvalitetu i od njih se i očekuje da proigraju – kaže Kozniku i nastavlja:

– Uočio sam nešto zanimljivo: Hajdukovi igrači nevjerojatno euforično proslavljaju pogotke, čak i protiv slabijih suparnika, kao što su Rudeš, Inter, Istra. Ne znam je li to zbog pritiska kojemu su izloženi, jesu li u nekom strahu. Naime, bez podcjenjivanja tih momčadi, držim da bi Hajdukove pobjede protiv njih trebale biti stvar rutine.

Kako gledate na odnos kvalitete Dinama i Hajduka, je li realno da Dinamo ima 24 boda više od bijelih?

– Bez obzira na tu golemu bodovnu prednost, derbi je uvijek derbi i ne stavlja Dinamo u poziciju favorita. Dinamu je sada lakše jer više nema europskih utakmica i Bjelica, koji je napravio sjajne stvari, može lakše pripremati prvenstvene susrete – uzvraća Kozniku.

Zadnja pobjeda 2016.

Je li danas oko derbija prisutna euforija među igračima kao u vaše vrijeme?

– Ne znam baš. Naime, izuzmemo li Hajdukove mlade igrače koji sigurno znaju važnost derbija, čini mi se da stranci nemaju taj osjećaj. U moje vrijeme mi smo sedam dana prije utakmice s Dinamom samo o tome pričali, dok današnji igrači više gledaju kako će preko Hajduka napraviti neki daljnji iskorak u karijeri. Ja sam četiri godine bio u Hajduku, svake godine dva puta sam mogao otići u inozemstvo, ali nisam želio. Zato sam ponosan na sve što sam ostvario – i u Hajduku i u Dinamu – zaključio je Ardian Kozniku.

Hajduk već pet utakmica zaredom ne zna za pobjedu nad Dinamom na Poljudu. Posljednji put slavio je 20. ožujka 2016. godine pod vodstvom Damira Burića s 1:0, pogotkom Frana Tudora. Iz te Hajdukove momčadi na Poljudu su samo Juranović, Tudor i Kalik, a iz Dinamove su ostali samo Musa i Stojanović.

Ključne riječi

Komentara 1

AR
Arger
09:43 02.04.2019.

Ajde Kozniku budi pametan....Dinamo i Hajduk nemogu vec godinama u istu recenicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije