Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAGANA POBJEDA

City postao svjetski prvak: Kovačić prvi u povijesti osvojio ovaj naslov s čak tri kluba

Club World Cup - Final - Manchester City v Fluminense
Foto: OSAMA ABD EL NABY/REUTERS
1/10
22.12.2023.
u 21:21

Manchester City osvojio je ovu titulu bez ozlijeđenih Haalanda, De Bruynea i Dokua, no taj zvučni izostanak u dvoboju s inferiornim Južnoamerikancima europskom prvaku ne predstavlja baš nikakav hendikep

Hrvatski nogometaši već su znali u parovima postajati svjetski klupski prvaci: Šuker i Jarni 1998. s Real Madridom, braća Kovač 2001. s Bayernom, te Modrić i Kovačić 2016. godine s Real Madridom. Sada su na tron – u saudijskom Jeddahu, glatkom pobjedom nad brazilskim Fluminenseom 4:0 - zakoračili Mateo Kovačić i Joško Gvardiol s Manchester Cityem, obojica s posebnim obilježjem: Mateo je prvi nogometaš u povijesti koji je ovaj trofej osvojio čak s tri kluba, Real Madridom (2016.), Chelseajem (2021.) i Manchester Cityem (2023.), odnosno ukupno četiri puta (jer ima trofej i iz 2017.), a Joško je s 21 godinom najmlađi Hrvat koji je osvojio svjetski naslov.

Ovo je za Matea i Joška – iako nisu bili u prvih 11 – kruna veličanstvene godine, u kojoj su obojica ostvarila transfere u veliki engleski klub, s njim su već osvojili i europski Superkup i plasirali se u osminu finala Lige prvaka, dok je Kovačić još s Hrvatskom bio srebrni u Ligi nacija. Podsjetimo, Gvardiol je završni turnir u Rotterdamu bio propustio zbog ozljede. Obojica su naravno s vatrenima i prokrčili put na Europsko prvenstvo i nezamjenjivi su članovi hrvatske sportske momčadi godine. Mateu je ovo ukupno 19. klupski trofej u karijeri, Jošku osmi; Mateo je u igru ušao u 61. minuti umjesto Rica Lewisa, a Joško u 75. minuti umjesto Stonesa. Jedna fotografija otkrila je kako Joško na kostobranima ima fotografiju svjetskoga prvaka UFC-ovoj teškoj kategoriji, moćnoga Amerikanca Jona Jonesa.

GALERIJA City u teškoj utakmici svladao Leipzig (3:2) i osigurao prvo mjesto u skupini

Club World Cup - Final - Manchester City v Fluminense
1/45

Manchester City otključao je brazilsku bravu već u prvoj minuti, kada je Argentinac Julian Alvarez u mrežu ubacio odbijanac nakon izvrsnoga šuta Nizozemca Akea. U 27. minuti autogol Brazilca Mote Filha zapečatio je pobjedu Manchester Citya. Posebnost ove utakmice je i zaključenje nevjerojatnoga trofejnoga niza Juliana Alvareza. Taj je tek 23-godišnji Argentinac unutar 375 dana kompletirao impresivnu zbirku: najprije je s Argentinom postao svjetski prvak u Kataru, potom je sa Manchester Cityem osvojio englesko prvenstvo, FA kup, Ligu prvaka i europski Superkup, a sada i Klupsko Svjetsko prvenstvo. Šest trofeja u godinu dana! Taj sjajni Alvarez je i asistirao za treći pogodak Citya, strijelac je bio Foden, te zabio i četvrti!

Španjolski trener Pep Guardiola u saudijskoj je pustinji zatvorio krug osvojivši svih sedam natjecanja u kojima se natjecao kao trener Manchester Citya, a istodobno je jedini trener koji je Klupsko SP osvajao čak četiri puta: 2009. i 2011. s Barcelonom, potom i 2013. s Bayernom. Talijan Carlo Ancelotti ima tri naslova klupskog svjetskog prvaka. Guardiola ima tek 52 godine i dobru perspektivu da postane najtrofejniji trener u povijesti nogometa.

VEZANI ČLANCI:

Manchester City osvojio je ovu titulu bez ozlijeđenih Haalanda, De Bruynea i Dokua, no taj zvučni izostanak u dvoboju s inferiornim Južnoamerikancima europskom prvaku ne predstavlja baš nikakav hendikep. Naime, o dominaciji Europljana u ovom natjecanju govori i podatak kako je posljednji put naslov svjetskog klupskog prvaka u Južnu Ameriku otišao je sad već davne 2012. godine, kada je brazilski Corinthians svladao Chelsea.

Uz Kovačića, Gvardiola i gore spomenute, Hrvati sa svjetskom klupskom titulom još su i Alen Bokšić 1996. s Juventusom (kada se to natjecanje zvalo Interkontinentalni kup), Dario Šimić 2007. s Milanom, Mario Mandžukić 2013. s Bayernom i Ivan Rakitić 2015. s Barcelonom. Apsolutni rekorder naravno je Luka Modrić s pet titula s Real Madridom.

VIDEO Otkriveno koliko Saudijci nude Luki Modriću: Prošlog ljeta poslali su ponudu od 200 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije