Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz tjednika Max!

Kako je nestao veliki i moćni Brazil

Football - Brazil v Germany - FIFA World Cup Brazil 2014 - Semi Final - Estadio Mineirao, Belo Horizonte, Brazil - 8/7/14 Brazil enter the pitch before the game Mandatory Credit: Action Images / Andrew Couldridge  EDITORIAL USE ONLY.
Foto: Pixsell
1/8
18.07.2016.
u 14:45

Brazilska reprezentacija, famozni “Seleção”, naočigled tone. Prije dvije godine sretno se dokopala polufinala Mundijala

Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu, dvije uzastopne Copa Americe i slab plasman u svjetskim kvalifikacijama za dvije su godine srušile predodžbu o Brazilu kao o svjetskoj velesili. Za proboj u četvrtfinale stoljetne Copa Americe peterostrukom je prvaku svijeta trebao samo bod protiv 48. svjetske reprezentacije.

Peru nije svladao Brazil 31 godinu, ali je iskoristio još jednu slabu večer žutih i s 1:0 ih “nogirao” s natjecanja.

Selecao naočigled tone

Istina, peruanski se strijelac Raúl Ruidiaz poslužio rukom pri postizanju jedinog gola u 75. minuti, ali jadan je Brazil ako se mora vaditi na to. Brazilska reprezentacija, famozni “Seleção”, naočigled tone. Prije dvije godine sretno se dokopala polufinala Mundijala, ali je u borbi za medalje ponižena s 1:7 od Njemačke i 0:3 od Nizozemske. Na svom terenu. Prošle je godine na Američkom prvenstvu ispala u četvrtfinalu, a na ovogodišnjem “specijalnom izdanju” zapela je već u grupi.

U tri utakmice Brazil je zabio samo najlošijoj momčadi turnira, Haitiju, kojeg je porazio sa 7:1. Ozbiljnijim sastavima, Ekvadoru i Peruu, nije zatresao mrežu. Cinici su zaključili da je Brazil bolji od Haitija točno onoliko koliko je Njemačka bolja od Brazila – za 7:1.

Slabašno je opravdanje podatak da je Brazilcima nedostajao Neymar, koji je s Nogometnim savezom (CBF) i s Barcelonom dogovorio sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Riju, dok je Copu preskočio. I CBF i Barca suglasili su se da najbolji brazilski nogometaš ne može između dvije teške klupske sezone odigrati na dva jaka turnira reprezentacija jer bi to moglo biti kobno za njegovo zdravlje i za ambicije njegovih momčadi.

Naime, u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Brazil je tek šesti, mjesto ispod onog koje vodi u dodatne kvalifikacije. Istina je i da suparnici nisu daleko odmakli te da je vodeći Ekvador skupio samo četiri boda više, no zgusnuta ljestvica znači da će idući posrtaji skupo koštati.

Mnogi navijači krivnju za neuspjehe državne selekcije svaljuju na nesposobno vodstvo Saveza, koje se manje bavilo sportskim, a više financijskim pitanjima. Osobnim, dakako. Prethodni je predsjednik CBF-a Jose Maria Marin prošle godine uhićen u Švicarskoj i optužen za korupciju u sklopu istrage u Fifine prljavštine.

Tite ima dvije titule

Novi izbornik Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite, imenovan je za novog izbornika na krilima velikih uspjeha s Corinthiansom. S klubom iz Sao Paula osvojio je prvenstva 2011. i 2015, Copu Libertadores i Svjetski klupski kup 2012., a prethodno se okitio trofejima i s Gremiom i Internacionalom.

Prije nego što se nastave kvalifikacije, Tite će prihvatiti uzde olimpijske momčadi, koja se nada da će se u Riju domoći prve zlatne medalje – jedine koja Brazilu nedostaje u njegovoj izuzetnoj kolekciji. Uspije li u tome, dat će značajan poticaj oporavku Carioca, čije je klizanje u osrednjost počelo i prije pobjede na Kupu konfederacija 2013. na domaćem terenu. Zadnji veliki trofej – zlato na Copa Americi – datira iz 2007.

Cijelu priča o posrnućima brazilske reprezentacije pročitajte u tjedniku Max.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije