Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNI KLASIK

Kakav duel Cindrić vs. Karabatić! Kralj čeka nasljednika

Luka Cindrić i Nikola Karabatić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/9
24.01.2018.
u 07:50

Velike bitke s Karabatićem vodio je i Duvnjak, pobjeđivao ga je u Novom Sadu i Zaragozi, no više je pobjeda ipak imao rukometni Napoleon.

Rukometni klasik Hrvatska i Francuska u srijedu (20.30 sati) će dobiti novi nastavak, a svaki se u posljednjih petnaestak godina očekivao s posebnim nestrpljenjem kao novi nastavak serijala britanske spisateljice J. K. Rowling o Harryju Potteru i njegovoj borbi s lordom Voldemortom.

Novi obračun Hrvatske i Francuske u Areni Zagreb vraća uspomene na 2009. i finale u kojem nas je Francuska za srce ugrizla, a veliku pobjedu odnio je Nikola Karabatić.

Luka Cindrić i Nikola Karabatić
1/15

Nekako simbolički u toj jednoj sceni s Ivanom Balićem, negdje na granici između poljupca i udarca glavom, kao da je preuzeo krunu rukometnog kralja koju i danas drži.

Nizao sponzorske ugovore

Velike bitke s Karabatićem vodio je i Duvnjak, pobjeđivao ga je u Novom Sadu i Zaragozi, no više je pobjeda ipak imao rukometni Napoleon. Luka Cindrić treći je izazivač s hrvatske strane, treći organizator igre naše reprezentacije u eri kralja Nikole koji će napasti najtrofejniju momčad i najjaču obranu svijeta, a u kojoj glavnu riječ i danas vodi dečko podrijetlom iz Trogira, rođen u Nišu, a odrastao u francuskoj školi.

Postao je najveća zvijezda u povijesti rukometa, ne samo u svojoj zemlji, ne samo zbog onoga što je pokazivao na terenu. Karabatić je igrom i izgledom postao sportski brend, možda i prvi internacionalni u tom sportu, pa je po broju osobnih sponzora poput Adidasa, Ferrera (Kinder), Brothera i BetClica stao uz bok zvijezdama iz puno globalnijih sportova iako je po godišnjoj zaradi (oko 600.000 eura) ipak ostao daleko od najvećih u svijetu tenisa ili košarke, da o nogometu i ne govorimo.

– Nikoli nikad nije bio problem i dva sata nakon utakmice dijeliti autograme navijačima, a odlično se snašao i snimajući reklame, producenti su ga hvalili koliko je imao strpljenja – rekao je jednom njegov agent Bhakti Ong koji se također proslavio zahvaljujući svom klijentu.

Karabatić je celebrity čije su fotografije sa sinom Alekom na proslavi naslova svjetskog prvaka prošle godine u pariškom Bercyju obišle naslovnice i izvan njegove prave domovine koju nije ostavio ni kad su ga razapeli u kladioničarskoj aferi. Ne nazire se tko bi ga mogao naslijediti na vrhu rukometne galaksije.

– Prvi put sam ga vidio kad je imao 17 godina, bio sam trener Granollersa, a on je bio nestrpljiv da uđe u prvu momčad Montpelliera, bio je nezadovoljan što mu ne daju šansu. Rekao sam mu da dođe k nama. Čim su to saznali u Montpellieru, odmah su ga ubacili u prvu momčad i više nije iz nje izašao – kaže rukometni stručnjak Sead Hasanefendić koji prati baš svaku utakmicu EP-a pa tako i Francuze:

– Dosad je igrao kao s kočnicom. Imaju puno ozlijeđenih pa su ga premjestili na lijevog vanjskog, gdje se ne odlučuje puno na šut, više dodaje. Čim je dvaput jače potegnuo, odmah je i dvaput pogodio. Ali siguran sam da će sada kad dođu teže utakmice potegnuti, vjerojatno već protiv Hrvatske. I da će postići sedam do devet golova u 12-13 pokušaja.

Privilegij je za Hrvatsku da je godinama momčad koja sudjeluje možda u najvećem derbiju rukometa i da ćemo drugi put u devet godina gledati takav spektakl s najtrofejnijim igračem u povijesti u jednoj od glavnih uloga. Jedna će pripasti i Luki Cindriću, novoj velikoj zvijezdi naše reprezentacije koju je iznjedrilo ovo prvenstvo iako naš srednji vanjski već ima i naslov prvaka Europe s Vardarom, a u finalu pobijedio je upravo Karabatića i njegov PSG. Karabatić je zabio pet, Cindrić tri, no rukomet je momčadski sport.

Cindrić je mlađi i brži

Ako je Balić u igri spajao elemente rukometa i košarke, Cindrić križa rukomet i nogomet. Balić je imao košarkašku fintu, “plejevski” ulazak pod koš. Cindrić ima trzaj desetke, nekad se čini kao da će si prebaciti loptu na desnu i opaliti iz voleja.

– Djeluje moćno, Hrvatska ovisi o njemu. Može se nositi s tom francuskom obranom. U velikoj je formi, siguran, publika ga voli i nosi, ima već veliko iskustvo i snagu, mlad je pa se i brže regenerira u turnirskom načinu natjecanja. Ne samo da organizira i da je brz u dvobojima, nego ima i skok-šut. S tim skok-šutom možda je jači i od Karačića, ima bombu u ruci, a Karačić više puca sa zemlje. Usto se Cindrić odlično s njim nadopunjava – nabrojio je samo neke od Cindrinih prednosti Hasanefendić.

Cindrić je hit igrač europskog rukometa i Lige prvaka. Donio je klupski naslov prvaka Europe u malu Makedoniju, a sa suigračima je ondje slavljen kao nacionalni heroj. Njegov transfer u poljski Kielce bio je među najvećim bombama na europskom tržištu iako je bio bez odštete, budući da mu u Makedoniji istječe ugovor. No, kad na njegovu dolasku inzistira trener poput Dušebajeva, jedan od najvećih srednjih vanjskih u povijesti rukometa, onda to dovoljno govori o vrijednosti našeg maestra.

Iako u rukometu ipak samo tim može odnijeti pobjedu, u srijedu će Cindrić biti na iskušenju karijere jer obrana kakvu igra Francuska ne susreće se u klupskom rukometu. Odnese li pobjedu, steći će mitski status kakav već ima u rodnom Ogulinu gdje klinci u školama rade emisije o njemu i gdje živi njegova ljubav, djevojka Lara koja je također igrala rukomet.

Luka Cindrić i Nikola Karabatić
1/32

Komentara 3

NO
nogogaz
11:27 24.01.2018.

hmmm pita li se neko, koliko srba i bosanaca igra u reprezentacijama hrvatske? samo da se ne svadjamo i vrijeđamo, nego da igramo i pobjedimo! nadam se da ponovone nagazimo na slovence, jer skoro nemaju šansi za medalju ali sigurnono igraju za 5. mjesto.... nemojte mi spominjat kako nas slovenci razmontirali usrid pariza... ajme boli! nadjamo se da se nikad više ponovilo! Ajmo kauboji sa sunčanog i lipog našeg Balkana! samo naprid, pregazite Francuze!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije