Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNAČINA IVUŠIĆ

Junak dana bio je čovjek s Jordanovim brojem. Ponovno je isplivala stara boljka Dalićeve momčadi

Kairo: Nogometaši u inspekciji terena prije početka susreta Tunisa i Hrvatske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/9
24.03.2024.
u 10:09

Hrvatska je u prvom poluvremenu bila potpuno dominantna momčad na travnjaku, s posjedom lopte od 65 posto, a dvije najopasnije i najkonkretnije situacije kreirali su Tunižani. Jedna munjevita kontra Tunisa u 26. minuti iznjedrila je kolosalnu šansu za lijevoga braniča Abdija, koji se našao posve sam pred Livakovićem, ali je Abdi očito bio impresioniran i neshvatljivo je pucao preko vrata.

Hrvatski junak dana u Kairu bio je fenomenalni vratar, 29-godišnji Ivica Ivušić, čovjek s Jordanovim brojem 23, koji je Tunižanima obranio čak tri jedanaesterca: Jelassiju, Jaziriju i Haddadiju. Tako je Ivušić poništio efekt loše izvedenih penala Vlašića i Juranovića, te odveo Hrvatsku u finale turnira World Series: utakmica Egipat – Hrvatska igra se u utorak u 21 sat.

Hrvatska je u prvom poluvremenu bila potpuno dominantna momčad na travnjaku, s posjedom lopte od 65 posto, a dvije najopasnije i najkonkretnije situacije kreirali su Tunižani. Jedna munjevita kontra Tunisa u 26. minuti iznjedrila je kolosalnu šansu za lijevoga braniča Abdija, koji se našao posve sam pred Livakovićem, ali je Abdi očito bio impresioniran i neshvatljivo je pucao preko vrata.

GALERIJA Hrvatska prošla Tunis nakon lutrije penala

Kairo: Nogometaši u inspekciji terena prije početka susreta Tunisa i Hrvatske
1/9

Obrana Ben Saida

Desetak minuta nakon ove šanse ponovno je na površinu isplivala stara boljka Dalićeve momčadi – defenzivni prekid. Na centaršut pred vrata Livakovića, u trenucima kada je reakcija naše obrane bila loša, prvi je došao Jelassi i glavom sproveo loptu u mrežu. Tunižani su pogodak slavili samo jednu minutu, budući da je VAR-snimka pokazala kako je njihov strijelac za samo nekoliko centimetara bio u zaleđu. Bila je to sretna okolnost za vatrene, ali istodobno i novo upozorenje kako su nam prekidi ostali slaba točka.

Na početku drugoga poluvremena Hrvatska je podigla intenzitet svojih napada i ozbiljnije počela stiskati obranu Tunisa. Tako je u 56. minuti sjajno, lukavo glavom pucao Andrej Kramarić, a vratar Ben Said bravuroznom intervencijom spasio mrežu. Na žalost, u istoj akciji ozlijedio se naš stoper Martin Erlić, te je bio prisiljen svoje mjesto u obrani prepustiti Duji Ćaleti-Caru.

Dirigent Majer

Nakon brojnih izmjena nakon 60. minute dirigentski štapić u našoj izvedbi preuzeo je Lovro Majer, a prigode vatrenih stizale su iz prekida, odnosno vrlo dobrim centaršutevima iz kojih su Ćaleta-Car i Gvardiol ciljali preko vrata. Bilo je to razdoblje u kojemu je Hrvatska igrala s petoricom ofenzivnih igrača; Marcom i Marijem Pašalićem, Vlašićem, Kramarićem i Petkovićem. Preuzimanje takvoga rizika zamalo je bilo kobno u 76. minuti, kada je pričuvni igrač Ltaief glavom zapucao stopostotnu šansu – pucao je glavom preko gola. Tek u sudačkoj nadoknadi Hrvatska je stvorila još jednu opasnu situaciju pred vratima Tunisa: Marco Pašalić silovito je pucao s 20-tak metara, a vratar Ben Said ponovo uspio ukrotiti još jedan neugodan šut.

VEZANI ČLANCI:

Hrvatskoj reprezentaciji ovo je bio deseti susret s nekom momčadi s afričkog kontinenta. U utakmicama s Marokom (3), Tunisom (2), Egiptom (1), Senegalom (1), Malijem (1), Nigerijom (1) i Kamerunom (1) ima sedam pobjeda, dva remija i jedan poraz.

Inače, kad nas već očekuje susret s Egiptom, podsjetimo kako je hrvatska nogometna reprezentacija jednom u svojoj povijesti odmjerila snage s tom reprezentacijom. Zbilo se to 13. lipnja 1999. godine, kada je pomlađena Hrvatska pod vodstvom izbornika Blaževića u prvoj utakmici turnira Korea kup u Seoulu remizirala s Egiptom 2:2. Utakmica je igrana na stadionu Tangdaemun pred 6900 gledatelja, a rezultat se kretao ovim redoslijedom: 0:1 H. Hassan (10.), 0:2 H. Hassan (35.), 1:2 I. Cvitanović (45.-11m), 2:2 Vugrinec (78.).

Večernji list ovako je izvijestio s te utakmice: 'Iako je na dalekoistočnu turneju krenula pomlađena reprezentacija, u kojoj je tek Anthony Šerić član "francuske" momčadi (one koja je 1998. godine osvojila broncu na SP-u, nap.a.), očekivala se pobjeda nad simpatičnim Afrikancima. No, Egipćani uopće nisu marili za ugled treće reprezentacije svijeta.'

VEZANI ČLANCI:

- Nisu me Egipćani iznenadili, prvaci su Afrike, a ja znam što to znači! Postigli su nam dva pogotka zbog naše naivnosti, bile su to dvije velike pogreške koje je izrodio nesporazum. Ipak je ta momčad prvi put igrala u tom sastavu. Zadovoljan sam dečkima jer su našli snage i morala izvući se iz teške situacije, a na kraju su mogli i pobijediti – javio se odmah nakon utakmice Miroslav Blažević Večernjaku telefonom iz Seoula.

Hrvatska je protiv Egipta igrala u sastavu: Galinović; Tomas, Bišćan, M. Cvitanović (od 65. I. Leko); Šarić, Vranješ, Agić (od 72. Bule), Šerić; Vugrinec; J. Šimić (od 88. Baturina), I. Cvitanović (kapetan).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije