Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATE NAGRADE

Evo kako stoji Hrvatska u poretku za osvajanje Eura 2024. Novi europski prvak zaradit će bogatstvo

Hrvatska reprezentacija u Kairu odradila svoj prvi trening
Matija Habljak/PIXSELL
24.03.2024.
u 08:00

U cijeloj priči nije zanemariv ni nagradni fond Uefe koji je 23 posto viši u odnosu na prethodni Euro i iznosi ukupno 371 milijun eura. Sve reprezentacije koje su osigurale plasman dobivaju sigurnih 9,25 milijuna eura, a svaka pobjeda u skupini donosi 1,5 milijuna eura nagrade, dok se za remi dobiva 750 tisuća.

Iščekivanje Eura u 80 dana, tako bismo nekako mogli nazvati ovaj period do 14. lipnja kada u Njemačkoj počinje Europsko nogometno prvenstvo.

Gotovo sve se već zna, i skupine i satnice i favoriti, jedina nepoznanica su posljednja tri putnika. Naime, dodatne kvalifikacije igralo je nekoliko reprezentacija, a karte za posljednji vlak dobit će bolji iz ogleda Poljska – Wales, Ukrajina – Island te Gruzija – Grčka. Ova tri susret na rasporedu su u utorak i tada će sve biti kompletirano.

Vatreni u teškoj skupini

U svom dijelu dodatnih kvalifikacija Poljska je pobijedila Estoniju s 5:1, Wales je bio bolji od Finske s 4:1. Pobjedničke momčadi sada će se boriti u fotofinišu (20.45 sati), a ukupni pobjednik ide u skupinu D na Europskom prvenstvu u kojoj se nalaze Nizozemska, Francuska i Austrija.

Grčki nogometaši prvu od dvije prepreke na mogućem putu prema Euru prekoračili su pobijedivši Kazahstan s 5:0. Njihovi protivnici Gruzijci u finale doigravanja plasirali su se nakon slavlja nad Luksemburgom (2:0). Tko će na kraju u Njemačku, znat će se nakon odlučujućeg susreta u Tbilisiju (18 sati).

GALERIJA Kraljevski doček za Luku Modrića

Hrvatska reprezentacija u Kairu odradila svoj prvi trening
1/12

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu F na EP-u u kojoj se nalaze Portugal, Turska i Češka.

Posljednji par čine Ukrajina, koja je u Zenici s 2:1 svladala Bosnu i Hercegovinu nakon velikog preokreta, te Island koji je u Budimpešti svladao Izrael s 4:1.

Ovim porazom nastavljeno je "prokletstvo" dodatnih kvalifikacija za Bosnu i Hercegovinu koja je četvrti put pala u toj završnoj fazi na potencijalnom putu prema prvenstvu Starog kontinenta, a jednom je zaustavljena i u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U finalnom susretu Ukrajina će biti domaćin Islandu na neutralnom terenu u Budimpešti (20.45 sati), a ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu E na Euru u kojoj su Belgija, Slovačka i Rumunjska.

Ono što je nama bitno jest da Hrvatska ne mora prolaziti ovaj stres dodatnih kvalifikacija jer u Njemačku se plasirala.

Turnir je za sada izborilo 20 reprezentacija, tri spomenute još čekamo, a tu je i Njemačka kao domaćin. To bi značilo da ćemo na Euru imati 24 nacionalne vrste podijeljene u šest skupina.

U osminu finala prolaze sve prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije u svojim skupinama, a dalje će proći i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Da vatreni uđu u nokaut-fazu, moraju dobro odigrati u svojoj skupini B u kojoj su s reprezentacijama Španjolske, Italije i Albanije. Nećemo se lagati, skupina nije lagana jer tu su bivši svjetski i europski prvaci te Albanija koja je prava nepoznanica. To je jedna od rijetkih europskih momčadi protiv koje Hrvatska još nije igrala od svoje neovisnosti.

VEZANI ČLANCI:

No za sve postoji prvi put. Bitno je da su vatreni osigurali svoj bazni kamp u Njemačkoj u kojem će se odmarati, ali i pripremati, bit će to Neuruppin koji je kilometarski blizu sva tri stadiona na kojima će izabranici Zlatka Dalića igrati u skupini.

Sve tri utakmice igrat će se u tri različita njemačka grada pa tako prvu utakmicu vatreni na Euru 2024. igraju protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu (15. lipnja, 18 sati). Nakon toga, četiri dana kasnije, sele u Hamburg gdje se od 15 sati na tamošnjem Volksparkstadionu sastaju s Albanijom. Za kraj skupine ih 24. lipnja u 21 sat čeka Italija na Red Bull Areni u Leipzigu. Ono što je dobro jest činjenica da vatreni praktički igraju na domaćem terenu jer u Njemačkoj je velika zajednica hrvatskih iseljenika koji će doći podržati nogometaše u velikom broju.

Odlična infrastruktura

Još jedna stvar koja veseli jest infrastruktura jer svi stadioni su kvalitetni, turnir će se igrati na njih deset. Zanimljivo, njih devet bilo je u upotrebi i na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.

Euro će se sada igrati u Berlinu, Münchenu, Dortmundu, Stuttgartu, Gelsenkirchenu, Frankfurtu, Hamburgu, Düsseldorfu, Kölnu i Leipzigu.

VEZANI ČLANCI:

U cijeloj priči nije zanemariv ni nagradni fond Uefe koji je 23 posto viši u odnosu na prethodni Euro i iznosi ukupno 371 milijun eura. Sve reprezentacije koje su osigurale plasman dobivaju sigurnih 9,25 milijuna eura, a svaka pobjeda u skupini donosi 1,5 milijuna eura nagrade, dok se za remi dobiva 750 tisuća. Reprezentacije koje prođu osminu finala dobivat će po dva milijuna eura. Za pobjedu u četvrtfinalu dobiva se 3,25 milijuna, a za prolazak u finale pet milijuna eura. Poraženi u finalu u džep će pospremiti sedam, a osvajači Eura bit će bogatiji za još 10 milijuna eura. Prvak Europe tako bi trebao zaraditi 34 milijuna eura.

Po kladionicama, favorit za prvaka je Engleska, slijede Francuska i Njemačka, Hrvatska je deseta na tom popisu.

Komentara 1

BU
Bubalamala
12:19 24.03.2024.

Na žalost mi se još uvijek oslanjamo na sreću. Igramo u širinu,vraćamo lopte kad treba napadati. Da bi bilo bolje treba osvježiti srednji red i umjesto u širinu igrati okomito samo tako ćemo stvarati šanse za gol. U Hrvatskoj Reprezentaciji jedino je Luka nezamjenjiv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije