Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBRŽE RASTUĆA LIGA

Američki MLS - obećana liga za zvijezde, ali i naše igrače

MLS
Foto: Reuters/PIXSELL
24.06.2015.
u 10:00

'Zarada u MLS-u je vrlo dobra, a plaća nije kasnila niti minute. Uživao sam...'

Ameriku su davno otkrili Pele, Beckenbauer i Eusebio, u novijoj povijesti Beckham i Henry, od ove sezone igrači MLS-a su i Lampard, Kaka, Gerrard, a pred potpisivanjem ugovora s Ney York Cityjem je Pirlo, dojučerašnji igrač Juventusa.

Zanimljivo, Pirlo će u Cityju imati godišnju plaću 4,8 milijuna eura, što je za 800.000 eura više nego što je zarađivao u Juventusu. Najplaćeniji igrač MLS-a je Kaka, koji u Orlandu zarađuje šest milijuna eura, a još dva može dobiti kroz bonuse. Steven Gerrard u LA Galaxju ima 5,6 milijuna eura, a Frank Lampard u NY Cityju 4,8 milijuna.

Trenutačno u MLS-u nema niti jedan hrvatski nogometaš, no proteklih godina bila su dvojica – Josip Mikulić i Marko Marić.

- Organizacijski je MLS odmah do liga petica, ogromni novac ulaže se u momčadi i infrastrukturu. Adidas je glavni sponzor lige, pa svaki igrač dobije baš sve za trening i utakmice besplatno. I to u neograničenoj količini – kaže Josip Mikulić, stoper koji je dvije sezone igrao za Chicago.

U MLS-u se vrti veliki novac, najbolje to potvrđuje sljedeći podatak.

- Moj Chicago imao je petogodišnji ugovor s Adidasom vrijedan 200 milijuna dolara – otkriva Mikulić.

Danas je odlazak u SAD među starijim nogometnim zvijezdama privlačniji nego primjerice na Bliski istok.

- I ja sam bio skeptičan kada sam išao, ali na kraju sam bio super zadovoljan. Hrvatskim igračima bih preporučio odlazak u MLS. Nije da ćete zarađivati milijune, jer basnoslovni novac zarađuju samo zvijezde poput Beckhama, Lamparda i takvih, ali zarada za prosječnog igrača je vrlo solidna. I što je najvažnije, plaća ne kasni niti minute. Svakog 1. i 15. u mjesecu u svlačionici vam uruče ček kojeg onda unovčite – kaže Mikulić, koji je novac zarađen u MLS-u mudro uložio. Sada je vlasnik kafića Philadelphia na Malešnici.

A mogu li Hrvati kvalitetom zadovoljiti MLS?

- Itekako! Za hrvatske igrače ima mjesta, jer tehnički i taktički smo puno ispred američkih igrača. Njihova je prednost pak taj fanatizam, idu svih 90 minuta 'na glavu'.

Prestigli NBA i NHL

MLS je u velikoj ekspanziji, što najbolje potvrđuje da je prosječno na utakmicama 19.500 navijača, čime je nogomet u SAD-u prvi put prestigao NHL i NBA.

- Amerikancima su utakmice MLS-a obiteljski izlet, zabavljaju se, roštiljaju pred stadionom. Ustvari im je nebitno tko će pobijediti – otkriva Mikulić, koji je tijekom dvije sezone u Chicagu imao duele s velikim nogometnim zvijezdama.

- Četiri sam puta čuvao Thierryja Henryja dok je igrao u NY Red Bullu, a jedanput sam igrao i protiv najveće zvijezde MSL-a Davida Beckhama. Također, čuvao sam i Robbieja Keanea - zaključio je Mikulić.

>> Bivši dinamovac bolji od Kake, Lamparda, Gerrarda...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije