Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nokauterski kaos"

Joshua obranio čast boksa i "Predatora" vratio u kavez

Anthony Joshua v Francis Ngannou
Andrew Couldridge/REUTERS
09.03.2024.
u 10:28

U izjavama Tysona Furyja mogao se naslutiti prostor za Filipa Hrgovića, službenog izazivača IBF-a. Naime, Fury je najavio dvije borbe s Usikom, svoju pobjedu i potom okršaj sa Joshuom predloživši sunarodnjaku da se u međuvremenu bori za upražnjeni naslov po IBF-u

Bivši dvostruki svjetski boksački prvak ekspresno je nokautirao prvaka slobodne borbe. U, s nestrpljenjem, iščekivanom okršaju Anthony Joshua obranio je čast "plemenite vještine" i vratio "Predatora" u kavez. I pri tome opravdao obećanih mu 50 milijuna američkih dolara što se ne bi moglo reći kada je u pitanju Francis Ngannou i njegova zarada od 20 milijuna USD.

U Kingdom Areni u Rijadu, negdašnji olimpijski pobjednik napravio je ono što je krajem listopada učiniti propustio njegov sunarodnjak Tyson Fury, aktualni prvak po WBC verziji. Održao je lekciju iz boksa snagatoru koji je šokirao i zadivio svijet otporom Furyju koji ga je očito u pripremama podcijenio što je neizravno priznao rekavši:

- Joshua je učinio ono što sam ja nisam, a morao sam.

A učinio je to sa tri nokdauna i u sva tri slučaja iz topovske desnice. Prvi se dogodio u prvoj rundi a drugi i treći u drugoj minuti druge runde. Prvo je bio direkt, drugo kroše a treći opet direkt kakav se rijetko viđa.

Doduše, u boksu najviše razine rijetko se viđa i to kako se Ngannou branio i kako mu je Joshua lako prolazio do brade. Posebice kod tog trećeg, i završnog, nokdauna kada je protivnika, grogiranog od prethodnog brojanja, Joshua poslao na spavanje. Za Kamerunca je tada, doista, nastao "Knockout Chaos", u duhu naslova s kojim je ova borba i etiketirana.

Nakon svega, na presici, simpatični Kamerunac imao je snage našaliti se na vlastiti račun. Na pitanje koliko je taj razorni udarac bio bolan, kazao je:

- Nisam osjetio udarac. U tom i jest smisao nokauta. Nisam osjetio bol, tako sam i znao da sam nokautiran.

Zanimljivo je bilo vidjeti ponašanje obojice boraca neposredno nakon što je slavni najavljivač Michael Buffer objavio i službeni ishod odnosno nokaut. Nakon intervencije liječnika, Ngannou je ustao ali je izgledao kao netko tko ne zna što ga je snašlo. Kao da je tražio utjehu koju je i našao u ponašanju svog egzekutora. Naime, Joshua uopće nije naglašeno slavio pobjedu a razvikanom je suparniku, kojeg je brutalno spustio na zemlju, očinski kazao:

- Ne smiješ odustati od boksa. Ako bilo što trebaš, javi se.

A javio se, dakako, Tyson Fury koji je odmah prezentirao svoje planove u kojima se naslutiti može i prostor za našeg Filipa Hrgovića, teškaša na predugom čekanju da "inkasira" svoj status prvog izazivača.

VEZANI ČLANCI:

- Ja ću prvo imati dva meča s Usikom, prvi u svibnju a drugi u listopadu, a nakon toga ću biti spreman za Joshuu. Bilo bi sjajno kada bismo to obavili na Wembleyju. Bilo bi dobro za Joshuu, u međuvremenu, da ostane aktivan jer ne bi bilo dobro da se do tada ne bori. Kad ja pobijedim Usika, IBF-ov naslov će biti upražnjen pa neka se bori za njega da nakon toga nas dvojica možemo odlučivati o neprikosnovenom prvaku teške kategorije.

U svemu tome svoju novu poslovnu priliku, za obrtaj stotina milijuna dolara, ugledao je Joshuin promotor Eddie Hearn koji je spominjao Parkera i Wildera i zborio je ovako:

- Nema toga tko Joshuu može pobijediti kada je u ovakvom stanju. Dajte nam tu borbu s Furyjem, imat ćete najveći meč ikad i novog neospornog prvaka.

A hoće li Hrvatska imati svog teškaša u borbi za svjetski naslov, koju mogućnost najavljuje i novinar "Independenta", ostaje za vidjeti. A u sumanutom plesu novca, vezanog i na popularnost boraca i veličinu tržišta s kojeg dolaze, iznad te priče i nadalje lebdi upitnik. Ne ostvari li se "plan B" i Hrgovićeva hipotetska borba protiv Usika (ako Fury ponovo odustane), upitno je da li bi se Joshua htio baš s njim boriti ili će pak izabrati, recimo, nekog poput Josepha Parkera.

A Novozelanđanin je imao još jednu taktički vrlo zrelu izvedbu. Nakon što je nadboksao Amerikanca Deontaya Wildera sada je to učinio i sa Zhangom Zhileijem. I to unatoč tome što je dvaput bio u nokdaunu nakon čega je bio dovoljno aktivniji, i tehnički precizniji pa je nadoknadio te dvije runde koje je, u bodovanju, izgubio s 8:10.

No, i toj priči postoji "catch" a to je klauzula koja kaže da onaj koji izgubi ima pravo na uzvrat pa ostaje otvoreno pitanje hoće li ga 40-godišnji Zhang, borac vrlo teške ruke, u tom smislu i konzumirati. A i ovaj njegov nastup, premda je pobijeđen, podigao je vrijednost one Hrgovićeve pobjede na kineskim divom koji se u međuvremenu etablirao dvjema pobjedama nad Joeom Joyceom. 

Anthony Joshua v Francis Ngannou
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije