Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA čudak

Joel Embiid sam sebi je najdraži igrač na PS-u, a Rihannu je pozvao van

27.12.2017.
u 08:19

Prije no što će izaći na draft, a bilo je to 2015. godine, njegov prvi agent Arn Tellem angažirao mu je instruktora za društvene mreže

Nakon samo 31 odigrane utakmice, čelnici Philadelphia 76ersa odlučili su svom centru Joelu Embiidu (213 cm) dati petogodišnji ugovor vrijedan 146,5 milijuna USD.

Očito su u ovom Kameruncu vidjeli dovoljno talenta, snage i karaktera da bi vjerovali u to da će on biti lice Sixersa u godinama koje dolaze.

U prvih 50 bolji od Hakeema

Potvrdu tog uvjerenja vidjeli su u činjenici da je Embiid u svojih prvih 50 NBA utakmica zabio više koševa od velikog Olajuwona, da je uhvatio više skokova od Ewinga te da je imao više asistencija i trica od spomenute dvojice, ali i od Shaqa, Howarda i Robinsona, velikih centara u posljednjih četvrt stoljeća. NBA eksperti ističu dominaciju u reketu poput Shaqove, rad nogu Olajuwona, ruku Nowitzkog. A sve to Embiid je demonstrirao u najboljoj ovosezonskoj utakmici, onoj protiv Lakersa (46 koševa, 15 skokova, po 7 asistencija i blokada).

Prije no što će izaći na draft, a bilo je to 2015. godine, njegov prvi agent Arn Tellem angažirao mu je instruktora za društvene mreže. Embiid je ispočetka slijedio upute pa se oglašavao samo po sportskim pitanjima, no potom se ozlijedio pa mu je Twitter postao sredstvo komunikacije.

– U društvenim mrežama pronašao sam sredstvo kroz koje se mogu otvoriti i pokazati svijetu tko sam ja zapravo.

A Joel se toliko otvorio da je vrlo brzo pozvao Rihannu da izađu, ali je i nagovarao LeBrona Jamesa da dođe u Sixerse.

– Na društvenim mrežama ja se skrivam iza kompjutora ili pametnog mobitela. To vam je ta “internetska hrabrost”.

Svojim postovima Embiid često baca mamac, provocira pratitelje pa je postao svojevrsni internetski “troll”.

– Ja ne idem preko crte jer mi se čini da sam ja stalno tamo.

Preko te crte, barem kada su u pitanju sadašnji čelnici kluba, bio je i kada je pisao pohvalno od prijašnjem generalnom menadžeru Sam Hinkieju.

– To je čovjek koji me draftirao i ja mu moram biti zahvalan. On me učinio bogatim čovjekom.

I doista, još do prije sedam godina, Embiid nije niti igrao košarku niti je znao riječ engleskog. Srećom, neki skaut je u njemu prepoznao tjelesni i motorički potencijal pa ga je pozvao da igra košarku za srednju školu na Floridi. A tada su ga pak prepoznali skauti Kansas Universityja na kojem je, na žalost ovog uglednog sveučilišta, proveo samo jednu sezonu.

– Sve se odvilo tako brzo pa uvijek kažem da je moj život kao film. Kada sam došao na Kansas, mislio sam da ću tamo provesti pet godina, no trener Bill Self uvjeravao me da ću za dvije godine biti prvi pick drafta.

Premda je još u ožujku te godine doživio lom kosti stopala koji je tražio šestomjesečni oporavak, Sixersi ga na draftu u lipnju nisu nikako htjeli propustiti. No Joel je zbog te ozljede morao propustiti cijelu prvu sezonu, a kada se ustanovilo da mu kost nije dovoljno zacijelila, odlučeno je da neće igrati ni drugu sezonu.

– Bilo je to teško razdoblje. Htio sam odustati od košarke, vratiti se kući. Stvar je još pogoršalo to što sam te godine u prometnoj nesreći izgubio i 13-godišnjeg brata. Nakon druge operacije htio sam se uistinu vratiti kući, sakriti se i biti s obitelji.

A da bi se što intenzivnije sjećao brata, zajedno s majkom Christinom pokrenuo je zakladu Arthur Embiid & Angels Foundation koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja.

Na koncu je Embiid ipak proigrao, ali mu je sredinom sezone ustanovljen rascjep meniska pa je, nakon nekog vremena, klub objavio da nakon što je odigrao 33 utakmice do kraja sezone više neće odigrati nijednu.

Takvo što prihvatio je i trener Brett Brown, kao i Joelove izlete na društvenim mrežama.

– Joel je nefiltriran, on je poput bika koji nije žigosan, no i to je dio njegova uspjeha. Ponekad će on prijeći crtu dobrog ukusa i zato smo svi mi tu da mu i u tome pomognemo.

Joel i Šarić budućnost Sixersa

Društvene mreže su Embiidu jedini porok, jer ne puši, ne pije alkohol niti se drogira. No zato obožava igrati NBA 2K na svom PlayStationu.

1/6

– PlayStation uvijek igram u GM modu tako da sam mogu složiti momčad i uvijek pokušavam napraviti trade u kojem ću u svoju momčad dovesti sam sebe. A tada me nitko ne može zaustaviti. Čak ni LeBron James tada nema takvu vrijednost kao ja na 2K.

Nakon što je produljio ugovor sa Sixersima, nije potrčao kupiti kakav bijesni automobil niti se okititi zlatnim nakitom. No, roditeljima je u Kamerunu kupio novu kuću jer stara je bila prepuna bolnih sjećanja na mlađeg brata.

– Nisam vozač i sve što trebam jesu moje videoigrice i televizor s velikim ekranom.

Svojedobno nam je Dario Šarić govorio o tome kako je Embiid iznimno zabavan suigrač s kojim je veliki gušt igrati. Uostalom, njih dvojica, te Australac Ben Simmons čine veliki trio na koji bi se Sixersi trebali oslanjati godinama.

Komentara 1

Avatar Diavolo
Diavolo
09:31 27.12.2017.

Jos je zelen,ali ako bude pametan mogao bj biti paklen igrač

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije