Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO PAVLIČEVIĆ:

I ja sam jednom trebao biti hrvatski izbornik, ali su se stvari radile po čudnim kriterijima

Zeljko Pavlicevic
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
08.02.2017.
u 23:45

– Kad netko tko nema iskustva dobije reprezentaciju, a netko tko ga ima jako puno ne postane izbornik, onda tu svi računi nisu čisti.

Od prvog dana hrvatske neovisnosti pa do danas muški košarkaški izbornici bili su Petar Skansi, Mirko Novosel, Aco Petrović, Boško Božić, Srećko Medvedec, Neven Spahija, Jasmin Repeša, Joke Vranković i Velimir Perasović. Kao što možete vidjeti, izbornici su bili i neki koji nikad ništa nisu osvojili, ali ne i dvostruki klupski prvak Europe Željko Pavličević. Čovjek koji je s Cibonom (1986.) i Splitom (1991.) pokorio svu konkurenciju na Starom kontinentu.

– Po svim kriterijima, u ovih 20 godina i ja sam trebao biti trener reprezentacije. Ali, neke stvari u hrvatskoj su se košarci radile po čudnim kriterijima. Kad netko tko nema iskustva dobije reprezentaciju, a netko tko ga ima jako puno ne postane izbornik, onda tu svi računi nisu čisti.

Devet japanskih godina

No, dijelom je za to i sam kriv jer imao je priliku, ali ju je velikodušno prepustio Petru Skansiju.

– Kada je 1995. na Skupštini HKS-a došlo do smjene vodstva, ja sam mogao birati što ću biti, pa tako i izbornik. No, bio sam u tom trenutku malo zasićen trenerskim poslom, trebao mi je predah, pa sam odlučio preuzeti dužnost sportskog direktora, a da izbornik bude Pero Skansi. Za tim ne žalim, ali žalim što su me na toj famoznoj sjednici Skupštine prevarili neki ljudi. Iskoristili su moj ugled i to mi je najviše krivo.

Nakon hrvatskih razočaranja Pavličević je devet godina proveo u Japanu. Četiri godine kao trener reprezentacije, a ostatak kao klupski trener. Koliko je za to vrijeme naučio japanskog jezika?

– Naučio sam ga turistički, no još uvijek imam prevoditelja, onog koji je sa mnom od prvog dana. Riječ je o Kenu Kusumotu Sulimanoviću koji je bio i prevoditelj nogometnoj reprezentaciji Hrvatske na SP-u 2002. godine. Ja sam ga tada preuzeo jer nisam mogao drukčije komunicirati s novinarima, ali i igračima.

Već treću godinu Željko Pavličević u Japanu održava tečajeve u svojoj košarkaškoj akademiji koja se zove Zeljko Basketball Coach Academy.

– Dosad sam imao tri serije akademije za trenere, a sada ćemo imati i za igrače. Posljednji put imali smo to u 15 dana u četiri grada, u Osaki, Fukuoki, Kyotu i Aichiju.

Bio je Željko svojedobno i član Stručnog savjeta HKS-a. Što misli kojim bi putem trebala ići naša reprezentacija? U pravcu pomlađivanja ili stvaranja maksimalno kompetitivne momčadi za Eurobasket?

– Reći da idemo stvarati momčad po meni bi bila pogreška koja je učinjena i 2010. kada se s istom tezom išlo na SP u Tursku. Nemamo mi staru momčad koja je na izdisaju. Ne možete ići na najveća svjetska natjecanja s naumom da stvarate momčad. To je krik u pustinji. Momčad se stvara kroz kvalifikacije, a novi Fibin sustav natjecanja upravo to nudi. Kvalifikacije i za EP i SP.

Kako bi iskusni trener riješio problem razigravača u hrvatskoj košarci?

– Generalno nisam za strance, posebice ne da se nekoga moli dva mjeseca prije velikog natjecanja. Uostalom, američki bekovi imaju svoj specifikum i oni vuku na svoj način igre. Zasad se možemo osloniti na Ukića, Stipčević može pomoći, a Simon igra “combo” beka, no kako njima budu prolazile godine, tako će biti sve teže. Jer, dolaze nam vrlo potentni mladi centri i netko će njih trebati hraniti loptama.

Simon se priključio vrhu

Zasad su to neki igrači koji su se našli u Pavličevićevu izboru za Večernjakova košarkaša godine.

Bogdanović je zasad nenadmašiv. Lider je reprezentacije koji se još uvijek razvija. Simon je godinama bio zapostavljen i red je da se priključi vrhu. Šarić pak napreduje korak po korak, ali stalno. Njegova je najveća vrijednost svestranost.

Na četvrtom je mjestu igrač kojem se izbornik zahvalio, a kojeg se Pavličević nikako ne bi odrekao.

– Premda je za diskusiju to koliko daje u klubu, a koliko u reprezentaciji, Antu Tomića nemam pravo prekrižiti ni kao igrača ni kao čovjeka. 

Pavličevićevih pet:

Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets) 10

Dario Šarić (Efes/Sixers) 7

Krunoslav Simon (Armani Milano) 5

Ante Tomić (Cedevita) 3

Ante Žižić (Cibona/Darüşşafaka) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije